ILLUSTRASJONSBILDE: En syv år gammel gutt døde av mellomørebetennelse i Italia. Gutten fikk kun homeopatisk behandling, etter at foreldrene nektet å gi ham antibiotika.
ILLUSTRASJONSBILDE: En syv år gammel gutt døde av mellomørebetennelse i Italia. Gutten fikk kun homeopatisk behandling, etter at foreldrene nektet å gi ham antibiotika. Foto: Biswarup Ganguly, Creative Commons.

foreldrene siktet for uaktsomt drap:

Gutt (7) fikk kun naturmedisin – døde

En gutt (7) døde av komplikasjoner etter mellomørebetennelse i Italia etter at foreldrene nektet å gi ham antibiotika, og han kun ble behandlet med homeopati.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italienske Francesco (7) hadde hatt mellomørebetennelse i et par uker da infeksjonen spredte seg til hjernen, skriver Jyllands-Posten, som siterer italienske medier.

Etter syvåringens død har bruken av naturmedisin blitt debattert i Italia.

Gutten skal kun ha mottatt homeopatisk behandling, som er en behandling innenfor alternativbransjen. Da foreldrene omsider tilkalte ambulanse, var det for sent, og gutten døde i koma på sykehuset.

Både foreldrene og den homeopati-utdannede legen Massimiliano Mecozzi er under etterforskning etter dødsfallet. Italienske homeopater tar avstand fra Mecozzi, som sammen med foreldrene valgte å holde gutten tilbake fra akutt innleggelse.

– En vill idé

Homeopati går i korte trekk ut på at sykdommer kan leges av et stoff som kan fremkalle symptomer som ligner pasientens symptomer. Professor i fysiologi Kristian Gundersen ved Universitet i Oslo er kritisk til bruken av homeopati og alternative metoder.

Professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen. Foto: TV 2.
Professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen. Foto: TV 2.

– Folk må gjerne bruke homeopati, for det er helt virkningsfritt. Men et av de store problemene med alternativ medisin, er hvis det fører til at folk ikke oppsøker vitenskapelig medisin ved alvorlig sykdom, sier Gundersen.

Det har vært forsket på hvorvidt homeopati har noen vitenskapelig effekt for pasienten. Gundersen mener det enkle svaret er at homeopati ikke virker.

– Det er ingen virkningsstoffer. Ideen om homeopati kommer fra tiden før vi visste at det fantes molekyler. Man fortynner det så mye at det ikke er molekyler igjen. Homeopati er en helt vill ide med tanke på hva man vet i dag, sier Gundersen.

Mener pasientene blir lurt

Professoren har skrevet boken «Snåsakoden», hvor han undersøker alternativ medisin på et vitenskapelig grunnlag. Han sier hendelsen i Italia er et tragisk eksempel på mangel på kritisk tenkning.

– Jeg vet ikke hva som foregår i hodet på foreldrene, men jeg tror vi må ha mer opplysning om hva vitenskap er, og hva som er bevist og ikke bevist, slik at folk lærer seg å tenke kritisk.

Gundersen sier det bør innføres et forbud mot alternativ medisin for barn, slik det er i Sverige. Han mener pasienter rett og slett blir lurt.

– Det finnes to typer alternative alternative behandlere. De useriøse som lurer pasientene, og de seriøse som lurer både seg selv og pasientene, sier Gundersen.

Norske homeopater tar avstand

Andreas N. Bjørndal er medlem av Norske Homeopaters Landsforbund (NHL) og undervisningsrektor på Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN). Han sier homeopater i Norge som er medlem av NHL har minimum medisin grunnfag, og vet når andre behandlinger skal brukes.

Andreas N. Bjørndal, Homeopat MNHL og undervisningsrektor på Norsk Akademi for Naturmedisin, NAN. <br>Foto: Arve Haugan
Andreas N. Bjørndal, Homeopat MNHL og undervisningsrektor på Norsk Akademi for Naturmedisin, NAN.
Foto: Arve Haugan

– Det har ikke vært en eneste slik sak i Norge, sier homeopaten.

Bjørndal sier barn ikke dør av mellomørebetennelse alene, og at det samtidig er et ønske fra helsevesenet om å redusere bruken av antibiotika også på slike tilstander.

– Det unike i dette tilfellet er at barnet ikke ble friskere selv etter 15 dager, men gikk i koma. Da er det langt over tiden for at man bør slå alarm. Både homeopater i Norge og leger i Italia som behandler med homeopati tar avstand fra slike valg, sier Bjørndal.

– Homeopati behandler hele mennesket

Homeopati er en behandlingsform som blir brukt i store deler av verden. Bjørndal sier det er flere tilstander hvor homeopati har dokumentert effekt.

– Skeptikere prøver å legge vekt på fortynningsprinsippet, men hovedprinsippet er at man gir et stoff som gir lignende symptomer, for å trigge kroppens immunforsvar. Det som gjør at homeopati er såpass populært, er at folk opplever at det virker.

Bjørndal er opptatt av at homeopater behandler hele mennesket, ikke bare selve diagnosen. Han mener det homeopati egentlig gjør, ikke har blitt undersøkt godt nok.

– Den vitenskapelige måten å undersøke homeopati på, er ikke tilpasset det en homeopat gjør i praksis, men måten man behandler på i vanlig medisin. Dette er en utfordring for vitenskapen, sier Bjørndal.