25 år gamle Reality Leigh Winner fra Augusta, Georgia, er tiltalt for å ha sendt topphemmelige dokumenter til en nyhetsorganisasjon.
25 år gamle Reality Leigh Winner fra Augusta, Georgia, er tiltalt for å ha sendt topphemmelige dokumenter til en nyhetsorganisasjon. Foto: Handout

Reality (25) arrestert for å ha lekket topphemmelig informasjon fra NSA

Arrestasjonen ble kjent bare timer etter at avisen The Intercept publiserte en hemmelig NSA-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske justisdepartementet har offentliggjort tiltalen mot en 25 år gammel kvinne for å ha sendt hemmelig informasjon til medier, melder nyhetsbyrået AP.

Reuters: – Sto bak lekkasjen til The Intercept

Reality Leigh Winner ble arrestert 3. juni. Ifølge Reuters er det hun som skal ha lekket den hemmelighetsstemplede rapporten til The Intercept, som ble publisert natt til 6. juni norsk tid.

Det er ikke bekreftet fra offentlig hold at informasjonen som ble publisert i The Intercept stammer direkte fra Winner, men US District Court i Alberta, Georgia har tiltalt henne for å ha tatt kopier av hemmelighetstemplede dokumenter og mailet dem til en reporter i en ikke navngitt nyhetsorganisasjon.

Sikkerhetsklarert

Tiltalen sier ikke hvilket byrå Winner jobbet i, men FBI-agent Justin Garrick, sier til AP at hun tidligere har jobbet i luftvåpenet, og var sikkerhetsklarert til å ha tilgang til topp hemmelig informasjon.

Winners forsvarer, Titus Thomas Nichols, vil ikke kommentere om hun knyttes til NSA-lekkasjen, eller ikke. Han ville heller ikke kommentere hvilket byrå Winner jobbet for da lekkasjen fant sted.

– Min klient har ikke noe kriminelt rulleblad, og det er ikke noe mønster i at hun har gjort noe slikt tidligere, sa Nichols til AP mandag.

Reality Winner ytrer seg kritisk mot Trump i et av sine bilder på Instagram.
Reality Winner ytrer seg kritisk mot Trump i et av sine bilder på Instagram. Foto: Reuters/Instagram/Handout

– Hun er en bra person. All denne galskapen skjedde helt plutselig, sa han videre.

Mer alvorlig russisk hacking enn antatt

Innholdet i rapporten fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter indikerer at hackingen trengte lenger inn i det amerikanske avstemningssystemet enn det som har vært kjent til nå.

FBI har foreløpig ikke kommentert saken, men flere kilder har bekreftet at dokumentet som formidles i The Intercept er autentisk, og ingen har benektet forbindelsen til Winner.

Ifølge AP var det kun seks personer i byrået som Winner jobbet i som hadde laget til papirkopier av rapporten. Winner var en av dem. Etterforskerne fant også ut at hun hadde hatt e-postkontakt med nyhetsorganisasjonen fra sin datamaskin på arbeidsplassen.

Uklart om det finnes en tilståelse

FBI-agent Justin Garrick sier han avhørte Winner lørdag, og at hun da hadde fortalt hva hun hadde gjort. Men Winners forsvarer benekter at det er gjort en tilståelse.

– Hvis det har vært en tilståelse, så har ikke myndighetene presentert det for meg, sier Nichols til AP.

Arrestasjonen er en av de første konkrete handlingene etter at Trump-administrasjonen satte i gang omfattende gransking for å få has på lekkasjer til media.