Lagerbäck om overraskelsen:  – Bjørn har sett pigg ut på trening

Lars Lagerbäck vil bruke de to kommende kampene til å finne en stamme i laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge møter Tsjekkia til VM-kvalikkamp lørdag kl. 20.45 og Sverige til privatlandskamp tirsdag kl 19.45.

En av nykommerne i troppen er Hearts-spissen Bjørn Maars Johnsen.

– Jeg må innrømme at jeg hadde ikke hørt om ham før, sa Lagerbäck da troppen ble presentert for en knapp uke siden.

Nå har Lagerbäck fått se Johnsen i aksjon, og han liker det han har sett.

– Bjørn så pigg ut på trening i går. Han viste ikke noe som tilsier at vi gjorde feil. Alle som er med i troppen har mulighet til å starte, sier han.

Landslagssjefen hadde ellers lite skadenytt å melde om. Fredrik Midtsjø kom nylig inn i troppen for en ryggplaget Omar Elabdellaoui, mens en småskadet Markus Henriksen forlater troppen om to dager.

Bjørn Maars Johnsen vokste opp i North Carolina, USA, og har levd en omflakkende tilværelse med ungdomsårene i Norge og proffspill i Portugal, Bulgaria og nå Skottland. Han foretrekker å gjennomføre intervjuer på engelsk, men Lagerbäck er ikke bekymret for at Maars Johnsen ikke vil forstå hva han sier.

– Det virker som han forstår min rare svenske dialekt ganske bra, smiler landslagssjefen.

Maars Johnsen gleder seg til å ta fatt på landslagsutfordringen.

– Dette er stort for meg. Det er nytt for meg og noe jeg må sette pris på. Jeg er stolt og klar for å sette i gang, sier Johnsen.

– Jeg ønsker å tilføre energi og noe annerledes til laget. Jeg vil ikke være helt lik som alle de andre. Kroppen min og måten jeg spiller på er annerledes. Forhåpentlig blir jeg brukt på riktig måte, sier han.

Maars Johnsen har blitt sammenlignet med Tore André Flo. Det synes spissen er smigrende.

– Ingen er som Tore André Flo, men jeg ligner på ham. Jeg er Bjørn Maars Johnsen, men jeg har noen likhetstrekk med ham, smiler Johnsen.

Lagerbäck vil bruke kampene mot Tsjekkia og Sverige til å finne en stamme i laget.

– Det er to prioriteringer som er viktige. Det første er å vinne fotballkamper, som er absolutt topp-prioritet. Vår drivkraft må alltid være å vinne. Vi må bygge en vinnerkultur. Den andre er å finne en stamme i gruppen. Vi må ha 10-15 spillere som kan være ryggraden i laget, sier han og legger til:

– Det kommer sikkert til å bli en del endringer sammenlignet med startelleveren mot Nord-Irland, men vi kommer til å starte med det vi tror er det beste laget. Målsettingen er å gjøre alt vi kan for å vinne kampen.

Norge ligger for øyeblikket på 87. plass på FIFA-rankingen. Lagerbäck vil ikke spesifikt gå inn på hvor han ønsker å ligge når han på et tidspunkt slutter som landslagssjef, men konstaterer følgende:

– Vi bør være betydelig høyere. Hvis ikke har jeg gjort en dårlig jobb.

Svensken er ikke bekymret for at spillerne er umotiverte etter en lang sesong.

– Jeg har mislykkes hvis spillerne ikke er motiverte nå. Da har jeg valgt feil spillere. Hvis de ikke presterer skal de ikke være med på dette nivået, sier Lagerbäck.