Boasson Hagen påkjørt av konkurrent – fikk ikke spurte om topp-plassering

Thomas de Gendt med solotriumf på den første etappen i Critérium du Dauphiné.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med bare en kilometer igjen av etappen måtte Edvald Boasson Hagen kapitulere etter trøbbel med framhjulet. Team Dimension Data-rytteren gikk dermed glipp av muligheten til å kjempe om en topp-plassering på den første etappen i Critérium du Dauphiné.

Påkjørt av konkurrent
Laget la ned en strålende innsats for Boasson Hagen, som selv så frisk ut på etappen og satt langt fremme i hovedfeltet i stigningen før mål.

– Laget kjørte veldig bra for å ta kontroll. De klarte nesten å hente inn bruddet. Jeg følte meg bra over siste bakketopp, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Med halvannen kilometer igjen var det en som kjørte inn i forhjulet mitt. Halvparten av eiken gikk vekk, så da gikk det ikke an å sykle lenger. Jeg stod og ventet på kilomteresmerket etter nytt hjul. Det var synd. Jeg følte at jeg hadde en bra sjanse der. Det var mange spurtere som var borte, så da er det synd.

Kampen om etappeseieren var uansett utenfor rekkevidde for Boasson Hagen og resten av hovedfeltet. Thomas de Gendt var råsterk og avgjorde det hele i den siste stigningen. Belgieren sa farvel til bruddkompis Axel Domont med åtte kilometer igjen og kunne dermed sykle i mål i ensom majestet.

– Jeg gikk for klatretrøyen, men jeg kan ikke ha den på meg i morgen, smiler de Gendt.

Lotto-Soudal-rytteren har klatre-, poeng og sammenlagttrøyen i rittet etter den første etappen. Han har også et forsprang på minuttet ned til sammenlagtfavorittene med Chris Froome i spissen.

– Ekstra surt
Etappen som hadde både start og målgang i Saint-Étienne inneholdt åtte kategoriserte stigninger og var på papiret perfekt for Boasson Hagen. Til tross for at Team Dimension Data brukte mye tid i front av hovedfeltet for å hente bruddet, maktet man aldri å tette forspranget til de Gendt.

– Jeg hadde en bra mulighet. Når laget har lagt ned en sånn jobb, så er det ekstra surt. Men det kommer flere muligheter, sier Boasson Hagen.

Alexander Kristoff, som har slitt med forkjølelse de siste dagene, tok det bevisst rolig på etappen for å spare seg til morgendagen, der man kan forvente at han skal være med å kjempe om etappeseieren.

– Jeg tvilte på at jeg hadde mulighet til å kjempe om seieren siden det var kort ned til mål. Da prøvde jeg heller å kjøre så rolig som mulig fordi jeg var ikke helt på topp før start, og jeg tenkte det var greit ikke å grave altfor dypt, sier Kristoff.

Vegard Stake Laengen kom inn sammen med hovedfeltet. Sven Erik Bystrøm og Amund Grøndahl Jansen syklet inn henholdsvis 2:09 og 13:08 bak de Gendt.