VEST: Gjerningsmennene bar falske bombevester, som kan ha vært en direkte årsak til at politiet skjøt og drepte dem umiddelbart.
VEST: Gjerningsmennene bar falske bombevester, som kan ha vært en direkte årsak til at politiet skjøt og drepte dem umiddelbart. Foto: NTB Scanpix

Derfor ble terroristene skutt umiddelbart:

– Hvert sekund teller

Britisk politi fikk første melding om et mulig angrep klokken 22.08. Klokken 22.16 var tre gjerningsmenn drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv personer er drept i terrorangrepet i London lørdag kveld. Minst 48 er skadd. 21 av dem kritisk.

Men det kunne gått mye verre dersom politiet ikke var så godt forberedt som de var.

Begrense skadeomfanget

Bare åtte minutter etter at den første meldingen kom til politiet klokken 22.08, var tre menn skutt og drept av politiet.

– På vegne av England og på vegne av London vil jeg hylle den profesjonaliteten og det motet politiet og nødetatene utviste, sier statsminister i Storbritannia, Theresa May.

Anders Snortheimsmoen, tidligere sjef for beredskapstroppen i Norge, sier til TV 2 at London-politiet virker svært godt forberedt.

– Politiet i London har bygget opp en god kapasitet. De har trent på scenarier, har riktig og viktig utstyr og er forberedt på denne type hendelser, sier Snortheimsmoen.

At politiet kun brukte åtte minutter på å ta ut tre mistenkte terrorister mener han er meget raskt.

– Å ta de etter åtte minutter er veldig, veldig bra. Hadde det gått to eller fem minutter til, så kan man bare tenke seg hvilket skadepotensiale gjerningsmannen hadde, sier Snortheimsmoen.

FÅ SISTE NYTT I LIVESENTERET:

Må skytes

Minst én av gjerningsmennene bar falsk bombevest. Det er ifølge Snortheimsmoen helt konkrete prosedyrer dersom politiet mistenker at en person bærer eksplosiver.

Tidligere sjef i Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen. Foto: TV 2
Tidligere sjef i Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen. Foto: TV 2

– Da de så vestene på gjerningsmennene så er det klare prosedyrer på hvordan man håndterer det. Det er en enorm risiko for alle som er involvert, og det er bare en måte å håndtere det på – det er å nedkjempe terroristen umiddelbart, sier Snortheimsmoen.

– Man skyter mot personen for å gjøre mest mulig skade, og i dette tilfellet – for å drepe, sier han.

De tre gjerningsmennene ble skutt og drept på åpen gate. Vitner har fortalt at de hørte skuddveksling på mellom 10 og 15 skudd i området Borough Market.

– Hvert sekund teller. Det er en veldig krevende oppgave å ta ut terroristen, men det er også det de har trent på. Dette er de vanskeligste situasjonene, men det er også derfor det er viktig å trene på det – for å dempe stresset, sier Snortheimsmoen.

Dansk ekspert: – IS står bak

Frank Jensen, er tidligere operativ sjef i Danmarks sikkerhetspoliti. Han er også svært imponert over den raske innsatsen.

– De har virkelig vært godt forberedt, sier han til TV 2.

Statsminister Theresa May har forklart at britisk politi har avverget fem terrorangrep i senere tid. Det betyr at de har en ekstremt høy beredskap.

– Væpnede styrker patruljerer i folkerike områder, så dette har de vært svært godt forberedt på, forklarer han.

Oppfordring på YouTube

Han mener det er rimelig sikkert at IS på en eller annen måte kan kobles til angrepet.

– Det er jo et angrep som er helt i stil med det vi har sett fra Islamsk stat.

Han minner om at det i forbindelse med ramadan, som startet 27. mai, ble lagt ut en video på YouTube der IS-ledere oppfordrer alle de som er tilhengere i Europa, om å angripe vantro i alle land.

– De oppfordret til angrep i deres hjem, deres markeder og i gatene. Hvis det er en internasjonal terrororganisasjon som kan settes i forbindelse med dette angrepet, og det tror jeg bestemt det er, så mener jeg det må være IS, sier Jensen.

De siste tre månedene har det vært tre store terrorangrep i Storbritannia. 22. mars ble fem personer drept da en lastebil kjørte inn i en folkemengde på Westminster bridge.

22. mai ble 22 mennesker drept da en mann sprengte seg selv ved konsertarenaen i Manchester.

Den tidligere sjefen for beredskapstroppen sier det nærmest er umulig å forhindre terrorangrep.

– Man klarer ikke stoppe denne type hendelser, men det viktigste er hvordan man klarer å begrense det – så fort som mulig. Å hindre at det skjer handler om etterretning og forebygging, men ser vi er vanskelig både i Europa og resten av verden, sier han.

Han råder nordmenn til å tenke gjennom hva de kan gjøre dersom det oppstår en situasjon.

– Kom deg vekk fra stedet så fort som mulig, og varsle alle på vei vekk fra stedet. Kommer man seg ikke vekk må man gjemme seg, sier han.

Rasende

Politisjef i London, Cressida Dick, sier det fortsatt pågår en storstilt etterforskning. Det er fortsatt ikke kjent om de tre antatte gjerningsmennene var tilknyttet en terrrogruppe eller opererte på egen hånd.

– Vi er i gang med en omfattende etterforskning, sier Dick, og legger til at det vil være mye politi i gatene de neste dagene.

Londons borgermester, Sadiq Khan, kom med en muntlig uttalelse søndag morgen.

– Det finnes ingen ord til å beskrive det som har skjedd med byen vår i natt. Jeg er rasende over at disse feige terroristene har angrepet londonere og besøkende som koste seg i byen vår. Det kan ikke rettferdiggjøres. Jeg er klar på at vi aldri vil la dem vinne. Folk bør fortsette livene sine. Trusselen mot oss er alvorlig, om noen ser noe mistenkelig eller merkelig, si fra til politiet, sier han.