Real Madrid-laget nevnes blant tidenes beste:

– Kun Peps Barcelona-lag kan matche denne Real Madrid-utgaven

TV 2s fotballeksperter bruker de store ordene om Real Madrid og Cristiano Ronaldo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene fra finalen i videovinduet øverst! (Video med tillatelse fra Viasat 4)

Juventus-Real Madrid 1-4

Historiske Real Madrid vant Mesterligaen etter en real maktdemonstrasjon mot Juventus lørdag.

Zinedine Zidanes gutter vant dermed turneringen for andre år på rad, og for tredje gang på fire sesonger.

– Det er kun Pep Guardiolas Barcelona-lag som kan matche denne Real Madrid-utgaven, sier Simen Stamsø Møller.

TV 2s fotballekspert følger europeisk toppfotball tettere enn de fleste, og mener det i klubbhistorisk sammenheng er vanskelig å finne dette lagets likemenn. Guardiolas Barca vant til sammenligning 14 troféer på fire sesonger, men kun to Mesterliga-titler.

Beste fireårsperiode siden 70-tallet i Europas gjeveste europacup
Lørdagens triumf betyr at Real Madrid er det første laget som har vunnet Mesterligaen to sesonger på rad siden turneringen ble endret til sitt nåværende format i 1992.

AC Milan vant to sesonger på rad i 1988/89 og 1989/90, og sist et lag vant den gjeveste europacupen hyppigere var på 70-tallet. Da vant først Ajax tre år på rad fra 1970/71-sesongen til 1972/73-sesongen, før Bayern München fulgte opp med triumfer fra 1973/74 til 1975/76.

– Det er naturstridig i dagens fotball
I tillegg vant Real Madrid selv turneringens fem første år fra 1955/56 til 1959/60. Spørsmålet er allikevel om dagens Real Madrid-mannskap er tidenes beste, og at disse tidligere mesterlagene nå har fått sine overmenn.

– Sammenligninger med langt tilbake i tid blir alltid feil, men det vi kan si er at det nå er tettere i toppen. Fotballspillere er bedre trent, lag er bedre organisert og de mer obs på forskjeller og svakheter i dagens fotball. Det er naturstridig at det skal gå an å dominere slik sesong etter sesong, sier Jesper Mathisen.

– Barcelona satte en ny standard og var mer underholdende
Stamsø Møllers ekspertkollega trekker også fram Barcelona-laget som dominerte for snaut ti år siden som sammenligningsgrunnlag.

– Jeg kjenner ikke verdenshistorien godt nok til å si om dette er tidenes klubblag, men i min levetid er de definitivt en kandidat. Peps Barcelona var slik jeg husker det mer underholdende, og de satte en ny standard både for prestasjoner og for måte man kunne både forsvare seg og angripe på. Det det laget leverte vil vi huske, men det vil vi med disse gutta her også, sier Mathisen.

– Akkurat nå er Real Madrid mer stabile enn Barcelona
Og selv om mange vil tørke støv av historiebøker og trekke fram andre varianter når man snakker om tidenes klubblag, er også Stamsø Møller altså klar på at lørdagens mesterlag vil bli nevnt når diskusjonene kommer i årene som følger.

– Det er lett å bli revet med, men selv når jeg puster ut og tenker meg om, vil jeg påstå at bare Pep Guardiolas beste Barcelona-utgave kan matche Zidanes Real Madrid på kvalitet. De har verdensklassespillere på alle posisjoner og alle har nødvendige funksjoner i sine roller. Akkurat nå er Real Madrid mer stabile enn Barcelona. Dersom de får inn David De Gea, blir de enda bedre. Det er godt mulig vi om få år snakker om disse årenes Madrid-utgave som tidenes beste lag, sier han.

Allerede tidligere i uken ble temaet diskutert i programmet «Snakkes!». Se dialogen her!

Zidane og Cristiano Ronaldo hylles
Zinedine Zidane, som selv er regnet for å være en av tidenes beste spillere, har vunnet to Mesterliga-titler i sine to første sesonger som hovedtrener for et A-lag. Zidane var også Carlo Ancelottis assistent da hovedstadsklubben vant tittelen i 2013/14-sesongen.

– Opp gjennom historien har det vært mange lag med fantastiske spillere, men Zidane har skapt et kollektiv av verdens største stjerner. Real Madrid er bunnsolide defensivt, og de har verdensstjerner over hele banen som drar i samme retning. Det må være Zidanes store fortjeneste at han har fått til, for historien har vist at ikke har vært lett. De møtte Juventus-laget som alle har skrytt av at har vært det største lagmaskineriet, og så leverer de en maktdemonstrasjon som dette. Det er utrolig imponerende, sier Jesper Mathisen.

TV 2-eksperten er full av lovord om både Zidane og den største av stjernene i kollektivet som er blitt forvandlet til et realt mesterlag.

– Det er bare til å ta av seg alt man har fra topp til tå for Cristiano Ronaldo. Alt er sagt. Det eneste som ikke har gått hans vei det siste året er den bysten. Han vant EM i fjor sommer, La Liga forrige måned og nå Champions League. Hva mer kan vi si? spør Mathisen retorisk.

TV 2-ekspert mener prestasjonene blir større på grunn av fotballens utvikling
Og selv om TV 2-eksperten egentlig ikke ønsker å dra sammenligningen med Lionel Messi akkurat denne helgen, nevner han selv uoppfordret Barcelona-magikerens navn når det gis skryt til Real Madrids superstjerne. Mathisen lar seg nemlig imponere over de to beste spillerne i verdens måte å håndtere den stadig mer utfordrende fotballen på.

– Vi får legge vekk alle sammenligninger med Messi og være glade for at vi har fått leve mens de begge to spiller fotball. Det de holder på med er fantastisk underholdende, og de gjør det i en fotballhverdag med en enorm fysisk påkjenning der alle lag er bedre trent, bedre organisert og der det er tettere og jevnere i toppen. Med all respekt for de som dominerte før: Det er blitt vanskeligere og vanskeligere og vanskeligere. Og så går Ronaldo ut og leverer slik uke etter uke etter uke. Og han er ikke 25-26 år heller. Det er ekstremt, skryter Mathisen.

– Real Madrid har to av verdens tre beste spillere
Men selv om Cristiano Ronaldo stjeler de fleste overskriftene etter maktdemonstrasjonen, mener Stamsø Møller at også en av portugiserens lagkamerater fortjener ekstra skryt etter lørdagens gigantkamp.

– Lionel Messi er verdens beste spiller, Ronaldo er nummer to, og i sesongen som er over har Luka Modric seilt opp på tredjeplass for meg. Det er så nydelig å se en spiller løse bortimot alle situasjoner såpass uanstrengt. Og han var banens beste i finalen, sier TV 2-eksperten.

Se høydepunktene fra finalen i videovinduet øverst! (Video med tillatelse fra Viasat 4)