FINALEKLAR: En glad Henrik Christiansen klarte å komme til finalen på 1500 m fri i Rio. 
FINALEKLAR: En glad Henrik Christiansen klarte å komme til finalen på 1500 m fri i Rio.  Foto: Ruud, Vidar

Jubler for kontroversiell og overraskende OL-nyhet

– Det er utrolig kult, sier Henrik Christiansen som får ekstra OL-sjanse i Tokyo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag offentligjorde den internasjonale olympiske komitéen (IOC) de nye medaljeøvelsene til OL i Tokyo.

Blant endringene var tillegget av tre nye svømmeøvelser - 800 meter fri for herrer, 1500 meter fri for kvinner og 4x100 meter blandet medley-stafett.

For den norske OL-finalisten Henrik Christiansen betyr innføringen av 800-meteren en ekstra sjanse til å blande seg inn i toppen.

– Det er uten tvil en gladnyhet og utrolig kult. Da får jeg enda en øvelse, sier Christiansen til TV 2.

– For norsk svømming generelt og Henrik i særdeleshet er det veldig gode nyheter. Plutselig kan vi tenke på en ekstra finaleplass som veldig relevant for ham nå. Slik situasjonen er nå er det veldig gode sjanser for det, sier landslagssjef Petter Løvberg.

– Det kan være annerledes i fremtiden, men akkurat nå må vi bare juble over dette vedtaket, når vår beste svømmer får en sjanse på øvelsen han kanskje er aller best på. For oss var dette et kjempevedtak.

Beste øvelsen

Under OL i Rio svømte Christiansen 200, 400 og 1500 meter fri, men for langdistansesvømmeren var det i realiteten bare de to sistnevnte som var finalesjanser for ham.

Med innføringen av 800-meteren vil det bli tre muligheter. Tre distanser som med svært god utvikling kan være tre medaljesjanser.

800 meter fri har vært en VM-øvelse på herresiden i flere år, og Christiansens femteplass fra mesterskapet i Kazan i 2015 er trolig hans fremste internasjonale prestasjon på langbane.

– Per i dag at 800 er hans beste øvelse. Det kan endre seg til 2020. Han har manglet litt på toppfarten til de beste på 400, og kanskje slitt litt de siste hundre meterne på 1500, sier Petter Løvberg.

– Dette blir spennende for Henrik, og det blir interessant for oss å se hvilke prioriteringer vi skal gjøre. Det er forskjell på å svømme sju minutter og 15 minutter. Men det er klart: Han var finalist i Rio, så det vil være galskap å legge 1500 helt bort. Den må være med i bunn. Han blir ikke noe dårligere på 800 av det.

Både 400, 800 og 1500 meter har vært nevnt som Christiansens favorittøvelse, men 20-åringen trives like godt med alle.

– Det er vanskelig å rangere øvelsene opp mot hverandre. De står ganske likt for meg, sier Skjetten-svømmeren som ikke tror den nye OL-øvelsen vil føre til store endringer i treningsopplegget.

Overraskende og kontroversielt vedtak

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) har lenge ivret etter å få inn flere øvelser på OL-programmet, men IOC har vegret seg.

Nå har OL-toppene gitt etter for noe av presset, og med innføringen av de tre øvelsene vil det deles ut flest gullmedaljer (49) i vannsportene (svømming, stuping, vannpolo, synkronsvømming) under lekene i Japan.

FINA er naturlig nok fornøyd, men ikke alle svømmeinteresserte er like imponert. Mange er usikre på om flere øvelser er det som skal til for at sporten skal vokse i popularitet som TV-idrett.

Innføringen av en ekstra friøvelse vil på kvinnesiden, slik det ser ut nå, bare gi ett ekstra gull til suverene Katie Ledecky. Hun tok fire i Rio. Hadde mix medley-stafetten vært innført da Michael Phelps svømte ville han nærmest garantert tatt ni gull i Beijing.

Verdens kanskje fremste svømmejournalist, The Telegraph og SwimVortex' Craig Lord, hevder en OL-medalje i svømming blir utvannet som følge av tillegget av øvelsene - og argumenterer for at det ville vært bedre for konkurransen om sprintøvelsen 50 meter heller burde innføres på rygg, bryst og butterfly.

Landslagssjef Petter Løvberg legger ikke skjul på at han er overrasket over IOC og Finas valg.

– Det kom veldig overraskende at det ble 800 og 1500 meter. Det jeg har fått signaler om var at 50-meterne skulle inn. Stort sett all diskusjon har gått på det, og at kanskje de lengre distansene skulle ut for å gjøre plass. For norsk svømming er det gunstig at vedtaket ble slik. I alle fall i nåværende situasjon, sier Løvberg.

– Men hadde vi hatt en 50-metersvømmer i verdensklasse kunne situasjonen vært annerledes. Lavrans Solli var i verdenstoppen på 50 meter rygg, det er ikke OL-øvelse. Det kunne sett annerledes ut for ham om det var det.

Jobber mot VM

– Jeg har ikke tenkt så mye over det. For meg er det helt fantastisk å få en øvelse til å svømme. Folk kan klage så mye de vil, men nå som det er fastslått så må man gjøre det beste ut av det, sier Christiansen.

Han tror ikke at innføringen av flere øvelser er skadelig, men vet heller ikke om det gavner idretten.

– Svømming er uansett aldri så stort som i OL, og det blir neppe mindre av dette, sier han.

Christiansens neste mål er VM i Budapest i slutten av juli, og han går nå inn i en tøff konkurranseperiode som er et av tiltakene etter fjorårets litt småskuffende høst.

At han har holdt seg frisk i forbindelse med høydetreningsleiren i Sierra Nevada i mai er også i henhold til planen.

Fredag og lørdag svømte han under massemønstringen Mjøs-Svøm på Hamar og til uken venter internasjonale stevner i Barcelona og Canet på Mare Nostrum-touren.

Med 3.52,70 på 400 meter fri (pers 3.46,37) fikk han svømt av seg litt konkurranse-spindelvev.

– Jeg har hatt en veldig god treningsperiode, og har brukt dette stevnet på Hamar som start på konkurranseperioden. Det skal bli spennende å se neste uke, sier Christiansen.