KRONPRINSESSE-FAMILIEN: Prins Daniel, Prinsesse Estelle, kronprinsesse Victoria og prins Oscar hilser på folket som møtte opp for å feire kronprinsessens bursdag i fjor. 
KRONPRINSESSE-FAMILIEN: Prins Daniel, Prinsesse Estelle, kronprinsesse Victoria og prins Oscar hilser på folket som møtte opp for å feire kronprinsessens bursdag i fjor.  Foto: Jonas Ekstromer

Prins Daniel vil lære barna å ta t-bane og stå i kø

Svenske prins Daniel er opptatt av å lære bort en del folkelige verdier til prinsesse Estelle og prins Oscar.

For syv år siden ble Daniel Westling (43) en del av den svenske kongefamilien da han giftet seg med kronprinsesse Victoria.

Han gikk fra å være en forretningsmann til å bli Daniel av Sverige, hertug av Västergötland.

Men selv om han nå er en del av de kongelige rekker, og datteren Estelle (5) er tronarving til den svenske kronen, synes han det er viktig å beholde en god del verdier.

– Må kjenne til lidenskapen

I et åpent intervju med svenske DN forteller han at han ofte tar med seg de kongelige barna ut i skogen rundt familiens hjem i Haga slott i Solna. Han tar de også ofte med på AIK-fotballkamper, og han er opptatt av at de skal bli folkelige.

– Jeg synes det er viktig å la barna sine være i alle miljøer. Man skal vite hvordan t-banen virker, og hvordan det er å ta buss og stå i kø. Og man skal kjenne den lidenskapen som finnes i idretten når det er kamp og Black Army synger for full hals, sier han til avisa.

Som tenåring fikk Daniel vite at han hadde en medfødt sykdom på nyrene, og at han kom til å måtte trenge en transplantasjon før eller senere. I 2009 fikk han en nyre av pappa Olle Westling.

Det gjør at han har fått leve med sykdom og usikkerhet rundt egen helse, og han vet hvordan det er å være alvorlig rammet. Etter at han måtte slutte med forretningene sine, som blant annet var å drive to treningsstudioer, har han begynt å arbeide med flere ideelle organisasjoner.

Kjemper for likere forhold

Med hjelp av organisasjonen Generation Pep har han kartlagt forekomsten av hjerte og karsykdommer, og han er rystet over resultatet. Det viser nemlig at folk med dårlig sosiale forhold har dobbelt så stor sannsynlighet for å bli rammet av slag, hjerteinfarkt og depresjon.

– I Sverige? I dag? Avhengig av hvor du er født? Det er så utrolig urettferdig. Og dette er en del av mitt engasjement rundt dette. Vi kan ikke fortsette slik. Vi må stå sammen for å prøve å endre det. Alle må spørre seg selv hvordan de kan delta og bidra, sier prinsen til DN.

Han forteller også at kronprinsessen er en enorm inspirasjon:

– Hun er så talentfull og sterk og har evnen til å føle og se hvor det trengs et oppmuntrende ord og en klapp på skulderen. Vi er begge genuint interessert i mennesker, sier han videre.

Prins George var ikke i interessert i verken håndhilsen, «high five» eller «low five» med Canadas statsminister