HÅPLØS: En 1860 München-spiller blir trøstet etter at nedrykket var et faktum. Nå er det blitt enda verre.
HÅPLØS: En 1860 München-spiller blir trøstet etter at nedrykket var et faktum. Nå er det blitt enda verre. Foto: Peter Kneffel

Eieren har kjørt storklubb i grøften – 1860 München blir amatører

– Det er en skandale, sier Vidar Riseth om situasjonen i gamleklubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1860 München er i fullstendig oppløsning.

Den tradisjonsrike tyske storklubben rykket mandag ned til 3. liga foran 62.000 tilskuere på Alllianz Arena.

Nå er det klart at «løvene» ikke får lisens til divisjonen, og at de vil spille på fjerde eller femte nivå i Tyskland neste sesong.

Det betyr også at 1860 München trer inn i amatørenes rekker.

Grunnen er at klubbens forhatte eier Hasan Ismaik (39) ikke ønsket å besørge midlene som trengtes for å betale profflisensen.

Det dreide seg om 10 millioner euro.

KLUBBEIER: Hasan Ismaik under en av de bedre dagene i 1860. 
KLUBBEIER: Hasan Ismaik under en av de bedre dagene i 1860.  Foto: Stefan Matzke

Jordanske Ismaik, som har fått mye av skylden for klubbens fall, nekter imidlertid å gi fra seg makten i klubben – og skylder på klubbens administrasjon for ikke å løse de økonomiske problemene.

– Det at jeg er tvunget til å ta en slik avgjørelse gjør meg trist. Jeg kjempet til siste sekund for å finne en løsning, men mine rettmessige krav, som var i interessene av bra forretningsskikk, har falt for døve ører, skriver Ismaik i en uttalelse.

– Lederne i fotballklubben har mislyktes i å løse problemene. Problemer som var kjent. Problem som jeg har tatt opp gjentatte ganger. Jeg tenker at det er bare rettferdig at en som har investert millioner av euro i 1860 kan spørre om en løsning til en lang rekke skattespørsmål, siden de er en stor trussel til hele klubben og derfor investeringen til investoren. Folk må våkne opp og skjønne at klubben må endre seg for å overleve.

Han skriver under på uttalelsen med supporteruttrykket «en gang løve, alltid løve».

Klubbens styre vil ikke innfri hans krav om bestemmelsesrett i klubbens affærer. Selv om han eier 60 prosent av aksjene, sier reglene i tysk fotball at morklubben skal ha siste ord.

– En åpenbart gal investor

Det er ikke å avsløre for mye at ledelsen i klubben ikke er enig med sin eier.

– Han ga oss ikke pengene. Vi fikk også noen krav som ikke var mulig å innfri på den korte tiden. Mer kan jeg ikke si av juridiske grunner, sier klubbens visepresident Heinz Schmidt til Bild.

Ifølge Ekstrabladet brukte klubben 20 millioner kroner på Christian Gytkjær i januar, en spiller de løser fra kontrakten etter nedrykket.

Nå hadde de altså ikke penger til lisensen på 3. nivå.

– Jeg håpet på en ny begynnelse uten Ismaik i fjerdedivisjon. Det at han blir værende er den dårligste nyheten i dag, skriver fotballjournalist og 1860 München-fan Manuel Veth.

– For dem som elsker fotball må hjertene blø av dramaet i 1860 München, skriver Bild-kommentator Alfred Draxler.

– En åpenbart gal investor har kjørt denne store og tradisjonsrike klubben ned i avgrunnen.

– Rett og slett en skandale

En rekke nordmenn har spilt for 1860 München; Erik Mykland, Ørjan Berg, Vidar Riseth og Ola Kamara.

– Det er rett og slett en skandale, sier en oppgitt Riseth til TV 2.

– Jeg hadde en kjempefin tid der og det er en fantastisk klubb.

Han spilte tre sesonger i 1860, og syns det som skjer i klubben er trist. Den tidligere landslagsspilleren er imidlertid ikke overrasket over at en eier-/klubbkonflikt får en så trist utgang.

ALLTID LØVE: Vidar Riseth (t.h) i duell med Schalke 04s Emile Mpenza.
ALLTID LØVE: Vidar Riseth (t.h) i duell med Schalke 04s Emile Mpenza. Foto: Roland Weihrauch

– Det er skummelt når man har eiere som har så stor makt at klubbens være eller ikke være baserer seg på dem. At dersom de trekker seg ut så ville det ikke være økonomi til å opprettholde satsingen, sier Riseth.

– Jeg har sagt i mange, mange år at klubber skal være forsiktige med særlige utenlandske investorer. De må være sikker på at de kommer inn med riktige hensikter.

– Slike eiere må man få bort

1860 München var en av grunnleggerne av Bundesliga og vant toppdivisjonen i 1966.

Da de rykket ned mandag var det opptøyer på stadion, og kampen måtte stoppes i ti minutter før den ble avsluttet mens gjenstander haglet fra tribunen.

– 1860 er arbeiderklubben i München. Det er for folket, av folket. Mens Bayern alltid har vært for de rikere, en kjøpeklubb med investorer. 1860 er arbeiderne som har bygget seg opp, og snudd hver krone for å komme dit, sier Riseth.

– Det er helt klart klubben jeg støtter i denne saken. Ikke eieren. Slike eiere må man få bort. To streker under svaret.

PS: Paderborn beholder plassen i 3. liga siden 1860 München rykker ned forbi divisjonen.