Trekker USA ut av Paris-avtalen: – Den er ikke rettferdig

Donald Trump trekker USA ut av Paris-avtalen fordi han mener at den ikke er rettferdig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld holdt presidenten en pressekonferanse der han annonserte det som har vært ventet i flere dager.

– Jeg kjemper for det amerikanske folk hver eneste dag. For å beskytte USA, vil jeg trekke oss ut av Paris-avtalen, sa han.

Trump åpner imidlertid for å fremforhandle en ny klimaavtale.

– Men da må vilkårene være rettferdige for amerikanske skattebetalere. Hvis ikke vi klarer å komme frem til en rettferdig avtale, er det også greit, sier han.

Sent torsdag kveld kom Frankrike, Tyskland og Italia med en felles uttalelse der de sier at klimaavtalen ikke vil bli reforhandlet.

– Har bare ett hensyn

Trump mener at Paris-avtalen er et eksempel på hvordan Washington-eliten inngikk en avtale som skaper hindringer for det amerikanske folk, mens den beriker andre land.

– Jeg kan ikke ta andre hensyn enn hensynet til vårt folk, sier han.

Trump trekker frem rapporter som viser at viktig industri, for eksempel bilindustrien, vil bli redusert og at mange arbeidsplasser vil gå tapt om USA følger opp forpliktelsene i klimaavtalen.

Presidenten trekker også frem at andre land vil få et økonomisk overtak om USA reduserer energikrevende industri.

– Vi bryr oss om miljøet

Et godt stykke ut i pressekonferansen sa Trump følgende:

– Vi er miljøvennlige – vi bryr oss virkelig om miljøet. USA skal ha den reneste luften. Men det skal ikke gå på bekostning av amerikansk industri og arbeidsplasser. Vi skal vokse, og vi skal vokse fort.

Visepresident Mike Pence innledet pressekonferansen med å si at Trump i dag vil sette amerikanske borgere først, at han prioriterer amerikansk industri og at han setter de «glemte amerikanere først».

Stopper FN-overføringer

Paris-avtalen, som ble inngått under Obama-administrasjonen i desember 2015, har som mål å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Donald Trump lovet at det blir slutt på å overføre penger til FNs klimafond.

– Dette koster USA en formue, sa Trump, som gjentok at pengene heller må brukes på egne borgere.

Erna med klimabønn

I valgkampen sa Trump at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen. Han har flere ganger sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

Tidligere denne uken meldte amerikanske medier, som siterte anonyme kilder, at Donald Trump har bestemt seg for å trekke USA ut av Paris-avtalen. Det ble ikke bekreftet før torsdag kveld.

Før pressekonferansen torsdag kveld. henvendte Erna Solberg seg direkte til Donald Trump på Twitter. Hun oppfordrer ham til å vise globalt lederskap.

«Vi trenger USA på laget», skrev hun og hilste fra de nordiske statsministrene.

regjeringens nettsider er det lagt ut en felles uttalelse der de nordiske statslederne uttrykker støtte til Paris-avtalen.