pRESSES FOR PENGER ETTER PLASTISK KIRURGI:

– Det er snakk om kroppen min, og det skal være privat

- Det er snakk om kroppen min, og det skal være privat
Hundrevis av norske plastikkpasienter som har blitt operert i Litauen presses for penger.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 25.000 private bilder og personlige opplysninger er publisert på nettet etter at en plastisk kirurgiklinikk i Litauen ble hacket.

Pasienter fra både Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia er rammet, og hackerne har spredt blant annet personnummer, journaler og bilder.

I materialet er det omtrent 800 navn som kan knyttes til Norge.

TV 2 har funnet flere bilder av det som angivelig skal være norske pasienter.

Frykter du at bilder av deg er på avveie? Har du blitt forsøkt utpresset? Da vil TV 2 gjerne snakke med deg. Du kan kontakte oss her.

Nekter å betale

En norsk, voksen kvinne som TV 2 har vært i kontakt med, er en av dem som er rammet av hackerangrepet.

På nettet er hennes navn, personnummer og journal spredt. I journalen beskrives inngrepet hun har fått gjennomført i detaljer.

– Jeg er sjokkert over at det skjer meg. Jeg føler at noen invaderer privatlivet mitt, og jeg kjenner at jeg blir sint, sier hun til TV 2.

– Det er en grunn til at folk oppsøker slike klinikker, så det er en guffen følelse å få brettet det ut. Det er snakk om kroppen min, og det skal være privat, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Klinikken har selv uttalt at deres kunder blir presset for penger for å hindre at den sensitive informasjonen spres. Kunder skal ha fått SMS fra hackerne, som krever opptil 2000 euro for å fjerne materialet.

Den norske kvinnen kreves for 100 euro, som tilsvarer i underkant av 1.000 kroner, dersom hun vil ha materialet fjernet. Hun har ikke blitt kontaktet av hackerne, men beløpet er nevnt på nettsiden hvor materialet er publisert.

– Jeg kommer ikke til å betale en krone på grunn av trusler. Ikke tale om. Opplysningene er jo allerede der ute. Og skulle det verste skje - at de deler bilder og alt - så står jeg inne for hvorfor jeg gjorde operasjonen, sier hun.

Kripos råder de som er rammet til å ikke betale penger, siden man ikke har noen garanti for at utpresserne gjør det de lover.

PUBLISERTE MATERIALE: Opplysninger fra tusenvis av klienter som har blitt operert ved klinikken i Litauen er stjålet av hackere. Omtrent 800 navn kan knyttes til Norge. Foto: Skjermdump
PUBLISERTE MATERIALE: Opplysninger fra tusenvis av klienter som har blitt operert ved klinikken i Litauen er stjålet av hackere. Omtrent 800 navn kan knyttes til Norge. Foto: Skjermdump

Dukker opp på Google

Hos flere av pasientene som er rammet, dukker materialet opp når man søker på navnet deres i Googles søkemotor.

– Det er ikke kjekt å tenke på at det kan være noe av det første som dukker opp når man søker på navnet mitt. Jeg har en jobb, familie og barn som kan finne det. Den eneste personen som vet at jeg har gjennomført en brystoperasjon, er mannen min.

– Jeg står for operasjonen, men likevel er det ikke det du vil at folk skal se om deg på Google, sier hun.

Kvinnen reiste til klinikken i Litauen i 2013 for å operere brystene.

– Jeg opererte brystene fordi de hadde endret seg etter fødsler. Da jeg besøkte klinikken, møtte jeg mange andre nordmenn der som gjorde det samme, sier hun, og legger til at hun var fornøyd med den litauiske klinikken i etterkant.

Politiet sier at flere hundre bilder ble publisert i mars, mens tirsdag denne uken ble resten av databasen delt.

Den norske kvinnen mener at klinikken ikke har tatt godt nok vare på pasientene sine etter hacking-skandalen.

Hun har ikke blitt kontaktet av dem etter at materialet ble publisert.

– De må ha visst om dette lenge, så de kunne i det minste ha sendt en epost. Jeg synes dette er en dårlig behandling av klientene. Det er ansvarsfraskrivelse fra deres side, og det irriterer meg, sier hun.

På sin egen nettside skriver klinikken at de samarbeider med politiet for å stoppe spredningen av materialet som hackerne har publisert.

– Vi beklager så mye at dette har skjedd, sier direktør for klinikken, Jonas Staikunas til lokale medier, ifølge nyhetsbyrået AP.

Internasjonal etterforskning

Litauisk politi opplyser til AP at det er hackergruppen «Tsar Team» står bak tyveriet fra klinikken.

Onsdag opplyste Kripos at en håndfull nordmenn hadde tatt kontakt med dem og fortalt at de er forsøkt utpresset.

– Vi har ikke fått flere henvendelser. Vår oppfordring er å ta kontakt med lokalt politi, sier pressekontakt i Kripos, Axel Due, til TV 2 torsdag.

Kripos ønsker ikke å kommentere hvor mange nordmenn som er rammet.

– Vi har fått en oversikt fra våre nordiske politikollegaer, og den har vi delt med lokalt politi. Men vi vil ikke kommentere de tallene som verserer, sier Due.

Politiet etterforsker saken internasjonalt, og ingen er så langt arrestert.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook