LeBron James utsatt for rasisme dagen før NBA-finalen

– Det er hardt å være svart i USA, sier LeBron James.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mørk sky henger over NBA dagen før finaleserien mellom Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors starter natt til fredag.

Onsdag ble nemlig sportens store superstjerne, LeBron James, utsatt for rasisme da en ikke identifisert person sprayet inngangsporten utenfor hjemmet hans i Brentwood, Los Angeles med ordet n*****.

– Familien min er trygg
Hendelsen opptok naturligvis mye av pressekonferansen før kampen. James priser seg lykkelig over at familien hans er trygg og at ingen var tilstede i 170-millionersboligen da vandaliseringen fant sted.

– Familien min er trygg, de er trygge. Det er det som er viktigst. Men dette viser at rasisme alltid vil være en del av verden, en del av USA. Du vet at hat, spesielt mot afroamerikanere, skjer hver dag, sa James under pressekonferansen.

James, konen og hans tre barn bort til vanlig ikke huset i Los Angeles, men har derimot sin primærbolig hjemme i Bath, Ohio.

Huset i Los Angeles ble kjøpt i 2015 da James tegnet en avtale med produksjonsselskapet Warner Bros. og han kommer derfor til å tilbringe mer tid i California.

Ifølge AP skal vandaliseringen ha blitt fanget på film, men gjerningsmannen er fremdeles ikke identifisert. Hendelsen setter ting i perspektiv for 32-årige James kort tid før finaleserien som kan ende med hans fjerde sluttspillstriumf.

– Samme hvor mye penger du har, hvor kjent du er, hvor mye folk beundrer deg: Det er hardt å være svart i USA. Vi har en lang vei å gå som samfunn og til afroamerikanere føler seg likeverdige i Amerika. Men familien min er trygg, det er det som betyr noe, sier James.

Vil bidra til rasismedebatt
Basketsportens ansikt utad har tidligere brukt sin status og posisjon til å sette fokus på rasisme og diskriminering av fargede i USA. Da Muhammad Ali døde i 2016, takket James ham for jobben bokselegenden gjorde utenfor ringen.

– I dag kan jeg dra til Kina og over hele verden og folk kjenner ansiktet og navnet mitt – jeg gir all ære til Muhammad Ali, fordi han var det første ikonet. Han er den største gjennom tidene, og det har ingenting med prestasjonene hans i ringen å gjøre, sa James ifølge slamonline.com.

Nå håper James at han kan bidra til enda større fokus på et problem som fremdeles, selv om vi skriver 2017, er tilstede i verden.

– Dersom dette kan være med på å sette fokus på dette (rasisme) og holde samtalen gående, så er det ok for meg, sier James.

– Jeg er kommer til et punkt i livet der jeg har prioriteringene på plass. Basketball kommer i andre rekke til familien min. Det kommer faktisk etter det jeg gjør som rollemodell for ungdom og det jeg gjør med stiftelsen min. Jeg kommer til å være fokusert, som alltid, på jobben jeg skal gjøre i morgen, men dette er en situasjon som viser hva som faktisk er viktigst. Og basketball er ikke det viktigste i livet mitt.

James' standpunkt og oppgjør med rasisme, blir mottatt med beundring i USA.

– Å se ham uttrykke seg slik han gjorde i dag gjør meg styrket i synet på at han er et klasseindivid, og han har min dypeste respekt, sier tidligere NFL-running back Jim Brown, en annen storhet i amerikansk idrett.

– Det LeBron James gjorde i dag for denne generasjonen og de kommende generasjonene... Han er den største spilleren vi noen gang har sett, sier tidligere Detroit Pistons-spiller Isaiah Thomas.

Potent finaleduell
Cleveland Cavaliers og LeBron James er regjerende NBA-mestere etter forrige sesongs triumf mot nettopp Golden State Warriors. De to lagene møttes også i 2015 – da var det California-laget som gikk seirende ut av duellen.

At oppgaven blir tøff mot Warriors' stjernegalleriet med Steph Curry, Draymond Green, Kevin Durant og Klay Thompson er det ingen tvil om. Warriors er det første laget som når finalen i verdens beste basketball-liga med tolv seirer og null tap i sluttspillet.