De norske damesyklistene tjener null kroner:

– Klart det er urettferdig

Resultatene til de norske sykkeljentene er bedre enn på årevis, men pengene uteblir. Det kan i verste fall gå ut over rekrutteringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HALDEN (TV 2 Sporten): De norske damene har i en årrekke syklet i skyggen av Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og co., men i år har de tatt flere steg i riktig retning.

Se bare her:

  • Spydspissen Emilie Moberg har vunnet tre internasjonale ritt allerede i år
  • Katrine Aalerud har sjokkert med sine klatreegenskaper og går for VM-gull allerede neste år
  • Susanne Andersen regnes som et av verdens aller største talenter
  • Seks norske kvinner er nå rangert blant verdens 200 beste
  • Det uttalte målet for VM i Bergen er medalje

Likevel er det et hav i forskjell mellom hverdagen til damene og de beste herrene.

– Mange bor hjemme og får penger fra foreldre

For mens Alexander Kristoff hever en grunnlønn i Katusha på mellom 16-18 million kroner, tjener ingen av de ni norske kvinnene på profflaget Hitec Products en eneste krone.

Laget dekker sykkelrelaterte utgifter, men ingen av damene har altså en grunnlønn i bunn.

– De får hjelp fra forskjellige hold. Laget vårt klarer jo ikke å lønne de slik at de kan leve av det. Vi kan dekke utgifter for de, og vi dekker veldig mange utgifter, men det er helt klart for lite penger i sporten, sier lagsjef Karl Lima.

Og uten en fast lønn må damene skaffe seg penger på annet vis.

– Vi prøver å få personlige sponsorer. Mange bor hjemme og får penger fra foreldre eller kjæreste. Sånne ting. Vi lever enkelt, forteller Miriam Bjørnsrud.

– Jeg får støtte fra de hjemme. Laget støtter oss med utgifter, men man kan jo ikke leve av det. Så man må se hvordan det går rundt, sier Aalerud.

– Klart det er urettferdig

Moberg har i flere år vært den mest profilerte av de ni norske damene som sykler for Hitec-laget, men heller ikke hun har mer enn hun trenger.

– Vi supplerer med private sponsorer, studielån, litt jobb... Det går akkurat rundt. Det er en utfordring, men for de fleste går det akkurat rundt.

– Er det urettferdig at gutta tjener så mye mer?

– Vi jobber jo like mye som gutta, så, ja, jeg synes jo det.

Det er Bjørnsrud enig i.

– Klart det er urettferdig, men sånn har det vært i alle år, at guttene tjener mer enn oss jentene. Man kan ikke tenke så mye på det, for forskjellen er så himla stor. Klart det er urettferdig, men vi sykler jo ikke på grunn av pengene. Vi sykler fordi vi syns det er gøy, sier hun.

– Ville det gjort en stor forskjell om dere hadde tjent like mye som herrene?

– Det ville gjort en stor forskjell. Da kunne man kanskje sluppet å studere eller jobbe ved siden av. Å jobbe fulltid ved siden av syklingen er ikke optimalt.

– Vi har en fremtidig verdensmester

Damene har, i motsetning til herrene, ikke en minstelønnsordning.

Flere har tatt til orde for at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) også burde innføre minstelønn på kvinnesiden, men mange mener også at en slik ordning vil føre til at mange lag måtte legge ned satsingen.

– Hva er løsningen for å få en sterkere økonomi?

– Vi klarer oss med lite fordi vi ikke bruker store penger på lønn, og i stedet bruker penger på reise - og treningsutgifter og utstyr. Sponsoratene må bli større, sier Lima.

Både Aalerud og Bjørnsrud trekker frem TV-sendte ritt som nøkkelen - som blant annet Ladies Tour of Norway i august, som vil bli vist på TV 2.

– Vi får bare vise oss frem og sørge for at sponsorene vil støtte oss. Sponsorene må ha lyst til å sponse oss, sier førstnevnte.

– Jeg tror at ritt på TV vil gi flere sponsorer. Det kan gjøre at folk får øynene opp for damesykling og at økonomien deretter blir bedre, mener Bjørnsrud.

Fremtidig verdensmester

Den stadig større bredden i norsk kvinnesykling gjør at kampen om det som ligger an til å bli hele seks ryttere på det norske laget til VM i Bergen vil bli tøff.

Spesielt når nivået på de unge, med Andersen og Ingvild Gåskjenn i spissen, er såpass høyt.

– Har vi en fremtidig verdensmester på det norske laget?

– Definitivt. Det er jeg helt sikker på. Kanskje ikke i Bergen, men definitivt en gang i fremtiden. Helt klart.