Flere tusen bilder av klienter som har blitt operert ved en klinikk i Litauen er stjålet av hackere.   
Flere tusen bilder av klienter som har blitt operert ved en klinikk i Litauen er stjålet av hackere.    Foto: LNK

nordmenn blir presset for penger etter plastisk kirurgi:

– Klientene er i sjokk

Et ukjent antall nordmenn er offer for kyniske utpressere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 25.000 private bilder og personlige opplysninger er stjålet fra en plastisk kirurgiklinikk i Litauen, og publisert på nett, melder nyhetsbyrået AP.

Krever tusenvis av kroner

Litauisk politi sier hackergruppen «Tsar Team» står bak tyveriet fra klinikken, og at de presser klientene som er avbildet for penger.

– De sender sms og kreves for beløp opp til 2000 euro for å hindre at nakenbilder, passkopier og personnummer blir offentliggjort, sier direktør for klinikken, Jonas Staikunas til AP.

– Klientene våre er selvsagt i sjokk. Vi beklager så mye at dette har skjedd, sier Staikunas.

Frykter du at bilder av deg er på avveie? Har du blitt forsøkt utpresset? Da vil TV 2 gjerne snakke med deg. Du kan kontakte oss her.

Mange norske navn på listen

Ofrene er pasienter fra blant annet Tyskland, Danmark, Storbrtiannia og Norge, opplyser litauisk politi.

Kripos har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som er rammet av utpressing så langt. På listene TV 2 har sett via litauisk TV, er det flere norskklingende kvinnenavn. Trolig vegrer mange seg for å ta kontakt med politiet.

– Kripos har også fått informasjon om nordmenn som er rammet av dette, og tilgjengeliggjort denne informasjonen for lokalt politi, sier pressekontakt i Kripos, Axel Due, til TV 2.

– En håndfull personer har også tatt kontakt med Kripos og fortalt at de er forsøkt utpresset, sier Due.

– Anmeld utpressingen

Kripos anbefaler generelt å ikke betale utpresserne, fordi man ikke vet om de faktisk kommer til å holde ord og fjerne innholdet fra sidene.

– Vår anbefaling er å anmelde til lokalt politi dersom man blir forsøkt utpresset. I tillegg må man ta vare på relevant informasjon, som hvordan de tok kontakt og om de opplyste hvordan betalingen skulle skje.

– Vi har blitt informert om saken av våre nordiske kolleger i løpet av de siste dagene. Det er politiet i Litauen som driver etterforskningen av hackerdelen av saken, sier Due.

Risikerer ti års fengsel

I Litauen ser politiet svært alvorlig på saken.

– Dette er svært alvorlig cyberkriminalitet og utpressing. De skyldige kan få tre til ti års fengsel, og i tillegg kan de tiltales for andre forhold som stalking og brudd på privatlivets fred, sier politisjef i Litauen, Andzejus Raginskis, til AP.

Natalija Bunke er popstjerne i hjemlandet Litauen, og forteller at hun har blitt forsøkt utpresset løsepenger for nakenbilder av henne før og etter en brysoperasjon. FOTO: LNK
Natalija Bunke er popstjerne i hjemlandet Litauen, og forteller at hun har blitt forsøkt utpresset løsepenger for nakenbilder av henne før og etter en brysoperasjon. FOTO: LNK

Politiet minner også om at man blir medskyldig hvis man går på nett og laster ned og lagrer de stjålne bildene.

Popstjerne står fram

Et av ofrene for hackergruppen er artisten, Natalija Bunke. Hun fikk bilder av sine bryster før og etter operasjonen publisert på nettet. Hun har gått offentlig ut og fortalt om hvordan hun ble presset for penger.

Hun forteller at hun opererte seg ved kinikken for noen år siden, og at hun har fått hundrevis av tekstmeldinger fra ukjente nummer med krav om løsepenger for å få bildene slettet.

Dersom man får treff som knytter en til klinikken på navnesøk i Google, anbefaler Kripos å ta kontakt med søkemotoren og fylle ut et skjema for å få fjernet denne lenken.

Politiet etterforsker saken internasjonalt. Ingen er så langt arrestert.