Dødsdømte lakseelver blir nå friskmeldte

RAUMA ELV/TRONDHEIM (TV 2): Ved midnatt går startskuddet for årets laksefiske. Rekordmange elver blir nå friskmeldt etter å vært smittet av de dødelig lakseparasitt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi håper å kunne friskmelde ti elver i år. Disse er i Vefsnregionen, samt Lærdalselva, sier lakseforsker Eva B. Thorstad ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til TV 2.

Elvene er snakk om er disse: Leirelva, Ranelva, Nylandselva, Dagsvikelva, Drevja, Vefsna, Hundåla, Halsanelva, Hestdalselva og Lærdalselva.

Dette er gode nyheter for sportsfiskerne som har lidd av at lakseparasitten Gyrodactylus salaris har infisert og ødelagt 50 vassdrag siden tidlig 80-tallet. Parasitten tar livet av lakseunger og stopper naturlig reproduksjon i elvene.

– 22 elver er allerede helt friskmeldt og ytterligere 11 vassdrag er under friskmelding, opplyser lakseforskeren.

Da gjenstår bare sju elver som fortsatt er smittet av gyro. Dette er Drammenselva, Lierelva, Driva, Usma, Sandeelva, Litledalelva og Batnfjordselva.

Startskuddet går

Ved midnatt går startskuddet for årets laksesesong og sportsfiskere har inntatt elver over store deler av landet. De kan mange steder vente seg en pangstart på sesongen.

– Det kommer mye laks nå tidlig inn mot kysten og opp i elvene. Og det er mye stor laks, så det blir bra start på sesongen. Men vi er mer usikker på om det vedvarer gjennom sesongen, sier Eva B. Thorstad i NINA.

Bestanden av villaks har vært satt kraftig tilbake siden tidlig 80-tallet. Ifølge NINA er det på grunn av redusert overlevelse i havet, lakselus, rømt oppdrettslaks, sur nedbør, kraftreguleringer og ikke minst lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

– For å bidra til å bygge opp laksestammen bør sportsfiskerne vise måtehold, særlig med innsig av stor laks. Hvis man får en stor hunnlaks på kroken som er spesielt verdifull, så er det fint håndterbart å sette ut igjen laksen og la den bli med på gytinga til høsten, sier NINA-forskaren.

20 prosent settes ut igjen

Hun får støtte av styremedlem Vidar Skiri i interesseorganisasjonen Norske Lakseelver.

Lakseforsker Eva B. Thorstad i NINA tror på en god sesongstart for laksefisket
Lakseforsker Eva B. Thorstad i NINA tror på en god sesongstart for laksefisket Foto: Even Langmo/TV 2

– Gjenutsetting av fisk er en trend som virker. Situasjonen i Norge er at ca 20 prosent av fanget laks blir satt tilbake i vassdraget, så det hjelper. Jeg tror at gjenutsetting blir en del av moderne forvaltning, sier Skiri til TV 2.

I Rauma elv jobbes det iherdig med å bringe fisken tilbake til vassdraget som har vært ødelagt av parasitten i snart 40 år. I løpet av sommeren skal over en million yngel av både laks og ørret settes ut.

– Elva er på god vei mot friskmelding. Vi ser nå at det er fiskeunger over hele vassdraget. Dette har vi arbeidet for siden tidlig på 80-tallet, så vi synes at det endelig går vei og laksen sin vei, sier Skiri.

Styremedlem Vidar Skiri i Norske lakseelver.
Styremedlem Vidar Skiri i Norske lakseelver. Foto: Arne Rovick/TV 2

Håper å lykkes

Rauma ble rotenonbehandlet sist gang høsten 2014 og nå håper lakseforkjemperne at de skal lykkes i kampen mot sykdommen.

– Vi ligger veldig godt an. Kommer vi gjennom dette året uten å registrere parasitter, er vi 99 prosent sikker på at det går bra, sier Vidar Skiri.

– Når kan folk igjen fiske laks i Rauma?

– Vi håper på friskmelding i 2019 og normalt laksefiske fra 2020, forteller Skiri.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook