Øst møter vest hos Wenche

Fusion matlaging er praksisen hvor en kombinerer mat fra ulike land for å skape nye retter og smakskombinasjoner. Dagens gjestekokk er Hai Hang, gründer og restauranteier. Sammen med Wenche lager han en smakfull rett, der øst møte vest.

Gjestekokk Hai Hang gir deg sin oppskrift på tom yum, kremet pasta med grønnsaker.

Dette trenger du:

Tagliatelle

Kremet tom yum saus:

  • Tom yum pasta får du kjøpt i asiatiske butikker
  • 2 ss grovhakket ingefær (mildere smak bruk 1-1 ½ ss)
  • 2-3 stilker sitrongress
  • 1 rød chili med frø (mildere smak fjerne frøene)
  • 4-5 limeblader
  • ½ løk
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 ts tom yum pasta
  • Ca. 3 dl fiskekraft
  • 1 ts honning
  • ¼ ts sukker
  • 2 dl kremfløte (kan erstattes av kokos melk dvs. bruk da totalt 4 dl kokosmelk)
  • 2 dl kokosmelk
  • smak til med limesaft
  • Grønnsaker: sukkererter, gulrøtter i strimler, små brokkolibuketter, sopp delt i båter. Olje til steking.
  • Ca. 800 g laksefilet
  • Ramsløk pesto ev. vanlig pesto

Slik gjør du:

Begynn med å lage sausen. Varm olje i en gryte og surr ingefær, sitrongress i grove biter (bank dem før de puttes i gryten, smaken kommer bedre fram). Stek til en lett gylden farge. Tilsett fiskekraft, kok opp og la trekke i 15-20 min. Tilsett honning, sukker, kremfløte og kokosmelk, kok opp og kok inn til en fyldig konsistens. Kan ev jevnes med maisenna mel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med limesaft og ev ørlite sukker. Sil sausen.

Kok pasta, hell av kokevannet. Surr grønnsaker i biter i litt olje i en gryte i 1-2 min, tilsett den avrente pastaen og sausen og vend lett om.

Laksen stekes i ovn, 8-10 min, det avhenger av tykkelsen. Kok pastaen mens laksen stekes. Smør laksen med pesto.

Legg på et bakepapirkledt stekebrett og stek i varm stekeovn 180 C i 10-15 min.

Nam, nam, en herlig blanding av østens og vestens smaker. Foto: Wenche Andersen
Nam, nam, en herlig blanding av østens og vestens smaker. Foto: Wenche Andersen

Laksen serveres på en seng av kremet pasta og grønnsaker.