Therese Johaug-saken tas opp i CAS 6. juni. 
Therese Johaug-saken tas opp i CAS 6. juni.  Foto: Bendiksby, Terje

Reagerer på mer FIS-hemmelighold i Johaug-saken: – Konspirasjons-teoriene vil bare fortsette

FIS vil ikke si noe om hvem som vitner i Johaug-saken neste uke. CAS, derimot, er mer åpne om hva som skjer 6.juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 6.juni skal Johaug-saken høres i idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne, Sveits.

CAS opplyser til TV 2 at saken vil begynne 09:30 og være ferdig etter én dag. Med andre ord er det ikke åpning for at saken drar ut og fortsetter dagen etter.

Det er også Therese Johaugs team innstilt på. Johaug og co. flyr nemlig hjem igjen i 21-tiden tirsdag kveld.

Vil ikke fortelle hvem som vitner
Johaug-leiren har, som VG har omtalt tidligere, bare innkalt lege Fredrik Bendiksen som vitne. Marit Bjørgens vitnemål, for eksempel, er tilgjengelig for CAS, men verken hun eller andre som vitnet i NIF-høringen vil være tilstede i Sveits.

Hvem som er tilstede for motparten i saken, Det internasjonale skiforbundet (FIS), er imidlertid mer uklart.

På spørsmål om hvem FIS har kalt inn, er svaret: ”Som vi tidligere har sagt, så vil ikke FIS diskutere noen aspekter ved denne saken før en endelig dom foreligger. Takk for din forståelse”.

Mads Kaggestad er an av de som ikke akkurat har forståelse for at FIS hemmeligholder hvem som skal vitne i saken.

– Jeg er usikker på hva som er praksisen i slike saken, men en mangel på åpenhet vil uansett føre til spørsmål og spekulasjoner som er uheldige for idretten. Hele denne prosessen ville vært tjent med en åpen høring og at FIS var åpne om ankeprosessen. Slik de holder på nå avliver de ikke spekulasjonene og konspirasjonsteoriene om at denne saken er politisk drevet i lys av dopingsaken i Russland, eller at denne anken er levert inn for å blidgjøre nasjoner som føler seg forskjellsbehandlet, sier Kaggestad.

– Spekulasjonene vil fortsette å florere
Dette kommer bare måneder etter at FIS også nektet å offentliggjøre hvem som satt i antidopingpanelet som besluttet å anke NIFs dom i Johaug-saken.

Derfor blir det opp til pressen å prøve å identifisere hvem FIS tar med seg til høringen. De ulike partene er ventet å ankomme høringslokalet i Lausanne en liten time før starten av høringen. Altså fra 08:30 og utover.

– Vi visste ikke hvem som satt i det panelet, og det er også spekulasjoner om at det er folk som sitter i styret i FIS som er med og styrer denne prosessen. At det altså ikke er et uavhengig antidopingpanel. Og disse spekulasjonene vil bare fortsette å florere. Under Lahti-VM ble det spekulert i at det var snakk i korridorene og en viss form for forhandlinger ute på arenaen mellom ledende FIS-representanter. Slike spekulasjoner vil jo nå bare få fortsette å leve, fortsetter Kaggestad.

Vil snakke med pressen etter høringen
Selv om høringen blir gjennomført førstkommende tirsdag, er en endelig dom i saken fortsatt mange uker (og kanskje måneder) unna.

CAS blir sett på som idrettens øverste rettsinstans, men Johaug-leiren vil ha muligheten til å anke dommen inn for den sveitsiske høyesteretten. Dette blir imidlertid sjelden gjort. Og ankene fører enda sjeldnere frem.

Johaug-leiren opplyser at Johaug vil være tilgjengelig for pressen utenfor CAS-bygget etter at høringen er ferdig tirsdag ettermiddag. Senere samme kveld reiser hun og teamet hennes hjem igjen.