Bekreftet: Wenger signerte ny Arsenal-kontrakt

– Det har drøyd altfor lenge, sier TV 2-kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Wengers siste troféjubel i videovinduet øverst.

Arsenal bekrefter at Arsène Wenger har signert en ny toårskontrakt med London-klubben.

– Jeg elsker denne klubben, og jeg ser mot fremtiden med optimisme og begeistring. Vi ser på det vi gjør bra, og hvordan vi kan bli sterkere over hele linjen, sier Wenger.

– Dette er en sterk gruppe spillere som med noen tillegg kan bli enda mer suksessrike. Vi sikter på å utfordre om tittelen, og det vil være vårt fokus denne sommeren og neste sesong.

Arsenal-eier Stan Kroenke sier at klubbens mål er å vinne Premier League, og at franskmannen er den rette til å føre «The Gunners» tilbake til toppen.

I pressemeldingen skriver klubben at Wenger og administrerende direktør Ivan Gazidis har tatt en full gjennomgang av klubbens innsatser på og utenfor på banen, for å identifisere områder for forbedring.

– Jeg er takknemlig for å ha støtten til styret og Stan i å gjøre alt vi kan for å vinne troféer. Det er det jeg ønsker, og jeg vet det er hva våre fans rundt hele verden forlanger, sier Wenger.

– For meg var det en lett avgjørelse fordi det er en kjærlighetsaffære med en klubb jeg identifiserer meg med. Når du kan være hvor du elsker å være, så er det enkelt. Det er vanskelig fordi man ønsker å leve opp til kravene til alle som elsker denne klubben.

Varslet mord

Allerede tirsdag kom meldingene i britiske aviser om at en ny avtale var klar, og at det ville bli offentliggjort onsdag.

– Jeg fins ikke overrasket over at Wenger blir. Han gjør som han vil, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller og får støtte av supporterne.

– Nei, det er vel ikke spesielt overraskende. Det har ligget litt i kortene, sier Roar Myrvang, leder i Arsenal Norway, til TV 2.

Han tror en ny ligatittel med Arsène Wenger er det fansen, også de som er sterkt kritiske, ønsker seg mest av alt.

– For flesteparten er det nok slik at man aller helst vil vinne ligaen med Wenger igjen. Det er det ultimate for de fleste Arsenal-supportere. Så får vi se. Jeg håper definitivt at de er i stand til det, sier Myrvang.

– Har drøyd altfor lenge

Om det ikke er overraskende burde det trolig vært avklart før.

Wenger har selv innrømmet at han tror usikkerheten rundt hans kontraktsituasjon har påvirket spillernes prestasjoner denne sesongen.

Mange tror ikke det har hjulpet i prosessen med nye kontrakter til klubbens stjernespillere heller. Det, pluss eventuelle nysigneringer, er kanskje vel så viktig som at det er akkurat Wenger som er manager neste sesong.

– Det er ganske naivt å tro at ting bare ordner seg. Hva gjør det med alle spillere som på utgående kontrakt at de ikke vet at manageren er der? Det har drøyd altfor lenge. Vi får håpe for Arsenals del at det vi ikke vet om spillerne er i orden. Men jeg har mine tvil, sier Stamsø Møller.

– De må bedre kvaliteten i troppen. Det er vel så viktig at de beholder de beste de har, og at de klarer å hente inn forsterkninger, som at det er akkurat han som er der. Alle de andre lagene vil forsterke seg også.

Elsket og hatet

Wengers kontrakt gikk opprinnelig ut etter denne sesongen, og ved utgangen av sin nye kontrakt vil 67-åringen ha vært sjef i Nord-London-klubben i 23 år.

Franskmannen er klubbens lengssittende og mestvinnende manager, men det har likevel vært svært delte meninger om franskmannen bør fortsette.

Til tross for tre FA-cuptitler på fire år, den seneste lørdag, har gjentatte mislykkede Champions League-turneringer og 13 sesonger uten ligatittel slitt på forholdet mellom Wenger og fansen.

Femteplass denne sesongen var klubbens svakeste ligaplassering siden han kom til klubben. Likevel har en god sesongavslutning og FA-cuptriumf bidratt til å lette på stemningen.

Endringsvilje likevel

Ikke minst fordi han har vist vilje til forandring.

– Etter bråket i vinter har man sett at mannen man trodde aldri kunne la seg rokke har gjort noen forandringer. Han har lagt om formasjonen og klart å snu motgangen. Han har vist at han likevel er kapabel til å endre ting. Det tror jeg betyr mye, sier TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø Møller.

– Dette er noe han har kunnet bestemme selv over lengre tid, men hadde det ikke gått som det gikk på slutten så hadde det blitt en utrolig guffen stemning.

Denne spiren til endringsvilje må bygges på før neste sesong.

– Nå er det plutselig litt positivt rundt ham igjen, og det er jo slik fotballsupportere som er godt vant fungerer - og det er jo Arsenal-fans. De har hatt lett å glemme hvor stor han er på grunn av kortvarig motgang, selv om det denne gangen har vært noe lenger, sier Stamsø Møller.

– Samtidig er det lett å forstå frustrasjonen over at laget har gjort de samme feilene gang etter gang, år etter år. Jeg har vært klar på at det trengs forandring, og det er jeg fremdeles.

Såret Wenger

Ved flere anledninger denne sesongen har det vært til dels hatsk stemning på rettet mot manageren. «Wenger out»-plakater og fly med bannere som har samme budskap har flydd over stadioner.

Men meningene har vært delte, og forholdet internt blant Arsenal-fans har til tider vært ampert blant de som mener franskmannen har blitt behandlet dårlig.

Arsène Wenger har ikke lagt skjul på at han selv har følt seg dårlig behandlet denne sesongen.

– Mangelen på respekt fra noen har vært en skam, og jeg vil aldri akseptere det. Jeg vil aldri glemme det, sa Wenger før han ledet laget til FA-cuptriumf.

– Oppførselen til noen mennesker gjennom sesongen er det som plager meg mest. Det er ikke min person som er såret, men det upåklagelige imaget klubben har rundt om i verden.

Arsenals norske supporterleder tror på ingen måte alle vil slå seg til ro med at dette er utfallet av ein langvarig prosess.

– Jeg er redd det kommer til å bli bråk rundt dette. De som er lengst ute på «Wenger out»-siden er ikke overbevist og kommer nok til å la sin mening bli hørt, sier Roar Myrvang.

– Spørsmålet er om han klarer å vinne tilbake den store massen. Det var en periode i vår der en veldig stor prosentandel av Arsenals supportere syns at nok var nok. Det er nok mange av de som nå kommer til å si at OK, da prøver vi igjen, og håpe at det blir en bedre sesong neste sesong.

Vil murre igjen raskt

Han mener klubben snarest må sette i gang med det som trengs å gjøres på overgangsmarkedet.

Det gjelder både å sikre seg nye kontrakter med stjernene Alexis Sànchez og Mesut Özil, samt formspiller Alex Oxlade-Chamberlain. I tillegg trenger laget å forsterkes med 2-3 klassespillere tidlig, slik at de er klare til seriestart.

– Jeg tror det fort kan begynne å murre hvis man begynner dårlig neste sesong. Jeg tror også at Wenger føler han har noe å bevise, så motivasjonen stiller jeg ikke spørsmål ved, sier Myrvang.

Wenger har ledet Arsenal til tre ligatitler og sju FA-cuptriumfer på sine 21 år i klubben.

Ledelsen er klar på at ambisjonen er at Wenger skal lede klubben til tittelen 14 minutter senere.

– Vår ambisjon er å vinne Premier League, og flere store trofé i Europa. Det er det fansen, spillerne, ansatte, manager og styre forventer, og vi vil ikke hvile til det er oppnådd. Arsène er den beste person til å sørge for skjer. Han har en fantastisk CV og har vår fulle backing, sier eier Stan Kroenke.

– Trenger hjelp

TV 2-kommentator Stamsø Møller mener det kreves forandring også på det organisatoriske området i Arsenal skal det bli flere ligatitler.

– Wenger trenger en alliert over seg i systemet som kan hjelpe ham med spillerlogistikk, fornye kontrakter med viktige spillere tidsnok og lignende ting, sier han.

– Se på Tottenham som har sikret sine viktigste spillere i god tid. Det burde Arsenal ha klart med Özil og Sanchez også. Conte, Mourinho og Pep bruker å få de folkene de vil ha på overgangsmarkedet, og vil prøve å sikre seg dem tidlig. Der må Arsenal også være med. Ellers risikerer de at spillerne blir dyrere, fansen urolig, laget får mindre tid sammen – og at spillerne ikke lenger er tilgjengelige.