NRK: Det blir slutt på NRK-lisensen slik vi kjenner den i dag. Bildet viser NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo.
NRK: Det blir slutt på NRK-lisensen slik vi kjenner den i dag. Bildet viser NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo. Foto: Åserud, Lise

Slik vil de endre NRK-lisensen

Et flertall i Familie- og kulturkomiteen ønsker å utrede en ny modell for finansiering av NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag leverte Familie- kulturkomiteen sin innstilling til Stortinget.

– Flertallet i Familie- og kulturkomiteen går inn for at det skal utredes et NRK-bidrag som alle innbyggere over en viss alder skal betale. Uavhengig av om de har tv eller ikke, forteller Høyres saksordfører Svein Harberg til NRK.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet bryter med flertallet.

Vil avhenge av inntekt

Målet er å få en mer teknologinøytral lisens. I dag må man betale NRK-lisens om man har et tv-apparat, mens man kan se på NRKs nett-tv gratis.

– Det er det spleiselaget vi mener alle skal være med på, sier Harberg til NRK.

Komiteens innstilling går ut på at man skal betale lisensavgift utifra inntekt.

– De som har minst å betale med, betaler litt mindre. De som har mest, betaler litt mer, så betaler de fleste av oss midt på treet. Så er det opp til regjeringen å utrede hvordan dette skal gjøres rent praktisk, sier Harberg.

Håper å starte i 2019

Allerede i desember i fjor sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at det var slutt på NRK-lisensen slik vi kjenner den. Siden har saken vært ute på høring.

Saken vil behandles i Stortinget 7. juni. Regjeringen har tidligere sagt at målet er å ha ha den nye ordningen i gang i 2019.