NM-vinnerne får ikke representere Norge i VM i straffespark

Spillerne på vinnerlaget er under 18 år. Dermed går VM-plassen til laget som tapte finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hele finalen i NM i straffespark i videovinduet øverst!

Lørdag ble det arrangert NM i straffespark på Kringsjå i Oslo.

Vinnerlaget ble til slutt Botful, etter en meget spennende finale mot Strak Vrist.

I utgangspunktet skulle det i tillegg til heder og ære også være premie i form av en gratisbillett til VM i straffespark, men Botful får ikke reise til mesterskapet i Danmark.

Reglementet er nemlig annerledes i VM enn i NM, noe som betyr at laget som bestod av fire 17-åringer og en 18-åring ikke får nyte hele premien.

Keeperhelten: – Vi er ikke sure
Nasjonalt var aldersgrensen 16 år, mens VM-turneringen har 18 års aldersgranse, så i stedet får toerlaget Strak Vrist være med i VM.

Vinnerne var klar over premisset før finalespillet startet, og turneringsledelsen var klare på reglementet allerede tidlig.

– Det hadde vært gøy å få dra, men vi er ikke sure for at vi ikke får dra. Jeg tenker det går greit, sier Isak Sagedal Aalholm (17) til TV 2.

Aalholm ble den store helten i finalen da han reddet ett og tvang ett straffespark i tverrliggeren. Med caps og hettegenser psyket keeperstjernen fullstendig ut motstandere, gjennom hele dagen.

– Jeg hadde aldri trodd dette. Dagen var helt fantastisk. Det virket ikke som om vi skulle komme så langt, for vi skuffet litt i gruppespillet, men det kom seg.

– Med fire 17-åringer og en 18-åring er det kanskje mulighet for VM-plass etter ny triumf neste år i stedet?

– Vi får prøve på det. Det blir målet, sier Aalholm.

SK Strak Vrist med sølv i NM i Straffespark og kvalifisert til VM i København!Takk, @LynToppfotball og @2sporten! pic.twitter.com/3dLM5QHaQc

— Yngve (@yngveball) June 3, 2017

TV 2 stilte eget lag - kommentator leverte stjernestraffe
Arrangementet på Kringsjå var det første i sitt slag, og TV 2 Sporten stilte sågar også med eget lag.

Premier League-programleder Jan-Henrik Børslid, ekspertene Simen Stamsø Møller og Trevor Morley, kommentator Marius Skjelbæk og reporter Mathias Skarpaas hadde med seg tidligere Bodø/Glimt- og Mjøndalen-keeper Ivar Andreas Forn, og gikk helt til 1/8-delsfinalen i turneringen.

På veien dit leverte man blant annet ett av dagens vakreste straffespark, ekspedert av kommentator Skjelbæk i lagets første kamp. Hedmarkingen plasserte ballen elegant i krysset.

Vinnerne håper på gjentakelse: – Kommer til å bli en kjempehit
Det var bare ett av flere store TV-øyeblikk på kunstgresset i hovedstaden, og vinnerkeeper Aalholm sier at TV-dekningen av arrangementet var med på å gjøre det hele enda bedre.

– Jeg tror ikke det tok så mye på nervene. Det gjorde det bare mye kulere, og gav mer spenning. Det gjorde det hele til en mye bedre opplevelse, sier 17-åringen.

Både Aalholm og lagkameratene Magnus Windelstad (18) og Karl August Klever (17) spiller på aldersbestemte lag i arrangørklubben Lyn, og sammen med Stian Stengelsrud (17) og Alec Bates (17) kan de nå altså titulere seg som tidenes første NM-vinnere i straffespark. Nå håper de på gjentakelse av arrangementet.

– Jeg tror det kommer til å bli en kjempehit hvis de fortsetter å ha det i Norge. Det burde fortsette, sier Aalholm.