Bjørn Maars Johansen i aksjon for Hearts mot Celtic. Nå er han med i sin første norske landslagstropp.
Bjørn Maars Johansen i aksjon for Hearts mot Celtic. Nå er han med i sin første norske landslagstropp. Foto: Russell Cheyne

Lagerbäck overrasket med uttak av spiss: – Jeg hadde ikke hørt om ham

Fire debutanter inn i den norske landslagstroppen: Bjørn Maars Johnsen var overraskelsen. Eliteseriens toppscorer er også inne i varmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ullevaal/Bergen (TV 2): Lars Lagerbäck tok tirsdag ut troppen til landskampene mot Tsjekkia (VM-kvalik) og Sverige (privatlandskamp) 10. og 13. juni.

Overraskende debutant
Håpet om VM-spill er ute, og derfor er det utskiftninger og flere nye spillere får muligheten til å vise seg frem med flagget på brystet. Fire spillere får sin debut: Birger Meling (Rosenborg), Mathias Dyngeland (Sogndal), Ohi Omoijuanfo (Stabæk) og Bjørn Maars Johnsen (Hearts).

Spesielt sistnevnte er nok ukjent for norske fotballtilhengere.

– Jeg må innrømme at jeg hadde ikke hørt om ham før, sa Lagerbäck om 25-åringen som til daglig spiller i skotske Hearts.

– Han er født og oppvokst i New York i USA, og har en spraglete fortid. Han har vært i Portugal, Spania, Bulgaria og nå i Hearts. Vi har ikke sett ham live, men vi har fått et ganske bra inntrykk. Det er vel verdt å teste ham i denne gruppen. Han er motivert, vil gjerne representere det norske landslaget og gjøre sin norske far stolt. Vi har fulgt ham siden Joshs (King) skade. Han er 1,95 høy, men har også veldig mange målgivende. Han scoret mye mål i Bulgaria og er en stor, sterk spiss som liker å være involvert i spillet. Får vi ballen inn i straffeområdet er han stor og sterk der.

Se hele troppen nederst på siden!

Lagerbäck innrømmer at det er den første gangen, kanskje bortsett fra oppholdet i Nigeria, han tar ut en spiller han ikke har sett live.

Slik er troppen:

Keepere: Rune Jarstein, Ørjan Nyland, Mathias Dyngeland

Forsvarsspillere: Haitam Alesaami, Omar Elabdellaoui, Birger Meling, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Tore Reginiussen, Jonas Svensson, Gustav Valsvik

Midtbane: Sander Berge, Jo Inge Berget, Mohamed Elyounoussi, Mats Møller Dæhli, Markus Henriksen, Stefan Johansen, Ole Selnæs, Anders Trondsen

Angrep: Tarik Elyounoussi, Bjørn Maars Johnsen, Ohi Omoijuanfo, Alexander Søderlund

– Denne her Bjørn ser interessant ut. Uten at jeg skal stikke ut haken for mye. Dere får gjerne bedømme oss etterpå om vi har gjort en feil, smilte Lagerbäck.

Like etter uttaket tvitret Bjørn Maars Johnsen, som denne sesongen har fem mål og tre målgivende for Hearts:

– Fikk akkurat melding om uttak til Norges landslag. Har drømt om spille med flagget på brystet hele livet. Utrolig ære!!!!!

Ohi gleder seg

Ohi Omoijuanfo, som er Eliteseriens toppscorer, har slitt med sykdom de siste dagene, men gleder seg over uttaket.

– Hvordan fikk du vite det?

– Jeg var tilfeldigvis på Budstikka (lokalavisen i Asker og Bærum), og da så jeg bare at de hadde skrevet at jeg var tatt ut. Jeg visste det ikke før jeg så det, sier han til TV 2.

– Hva tenkte du da?

Ohi Omoijuanfo vil gjerne debutere for landslaget.
Ohi Omoijuanfo vil gjerne debutere for landslaget. Foto: Ruud, Vidar

– Jeg tenkte ikke så mye, men jeg kjente at jeg ble veldig glad!

– Hvilke forventninger har du til å debutere på landslaget?

– Jeg gleder meg bare. Jeg kjenner nesten alle på laget der, så det blir kult å møte de jeg har sett for ikke så lenge siden og de jeg ikke har møtt på en stund.

– Kjenner du Bjørn Maars Johnsen?

– Nei, han er den ene jeg ikke kjenner. Ellers kjenner jeg de fleste.

– Dere blir nesten fire meter til sammen på topp…

– Perfekt. Da kan han vinne dueller, så kan jeg løpe i bakrom.

– Hvordan blir det å spille med flagget på brystet?

– Det blir gøy, det en stund siden sist jeg var på U21, så det skal bli deilig å få på flagget på brystet og drakten igjen.

– Hva vil du bidra med?

– Mål! Alle lag trenger mål. Kan ikke vinne fotballkamper uten å score mål.

– Har du fått noe inntrykk av landslagssjefen?

– Nei, man får ikke helt inntrykk før man møter en person. Jeg har ikke gjort meg opp noen mening ennå, må vente til jeg møter han ansikt til ansikt. Akkurat nå er fokusert på å bli frisk. Vi har cupkamp i morgen før min gamle klubb Lillestrøm kommer på Nadderud til helgen. DET gleder jeg meg til! Det er der fokuset mitt er nå.

– For to år siden spilte du for Jerv i OBOS-ligaen, hva tenker du om at du er på landslaget to år senere?

– Det snur fort i fotball! Det er derfor pappa alltid sagt at jeg må aldri gi opp. Når det kan snu så fort, må man bare fortsette, jobbe hardt, være ydmyk, ikke gi opp. Ting vil skje for deg etter hvert.

Glad Meling

Rosenborgs Birger Meling sier til TV 2 at det hele fremdeles er litt surrealistisk, men han er klar for å gjøre en innsats på Norges venstreside.

Birger Meling.
Birger Meling. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, sier han.

– Er dette grunnen til at du gikk til Rosenborg fra Stabæk?

– Jeg har som mål å komme så langt som mulig. Å spille i Rosenborg skader ikke med tanke på det.

Ødegaard vraket
Martin Ødegaard (18) kom ikke med i Lagerbäcks A-tropp, men skal i stedet spille EM-kvalik med U21-landslaget mot Kosovo.

– Vi diskuterer spillerne som er aktuelle for begge lag. Vi er enige om at Martin har bra av å få matche seg tøft hos oss, sier U21-sjef Leif Gunnar Smerud.

André Hansen er ikke med i troppen av personlige årsaker, mens Anders Konradsen, Sten Grytebust, Veton Berisha og Joshua King er ute med skader.