Slik kan du spare titusenvis av kroner

Man kan faktisk bruke vanlig tannkrem.

Slitte lykteglass behøver ikke bety at du må kjøpe nye lykter.  
Slitte lykteglass behøver ikke bety at du må kjøpe nye lykter.  

De kom for noen år siden, billyktene med plastglass, i stedet for knusbart glass. Genialt, tenkte alle som hadde fått knuste og ødelagte lykteglass av steinsprut, eller andre påkjenninger.

At de i tillegg var lette og billigere å produsere, var også argumenter som ble brukt. Det siste, det med prisen, skulle i alle fall vise seg å ikke alltid stemme

For denne medaljen har, som de fleste andre medaljer, også en bakside.

Kan bli kjempedyrt

Etter hvert blir lykteglassene slitte og matte. Vær, vind, salt, støv, sand, snø og regn pisker rett mot lyktene dine når du kjører, samtidig som de også utsettes for temperaturforskjeller. Glassene blir slitte og matte. Lysmengden som slipper ut av lykten reduseres betraktelig.

Enden på visa er ofte at lykteglassene blir så slitte at du ikke slipper gjennom EU-kontrollen.

Nye, moderne lykter kan koste både tusenvis – og faktisk titusenvis av kroner. Per stykk. Regnestykket for to nye kan altså bli alt annet enn hyggelig.

Men heldigvis finnes det alternativer. Du kan nemlig slipe og polere opp lykteglassene så de blir så gode som nye! Da sier det seg selv at her er er det faktisk store penger å spare.

Denne nybilen har skummelt dårlig lys

Forebyggende

Er lykteglassene bare litt matte, kan du polere dem opp selv. Du bruker først en polish med litt slipemiddel og polerer til slutt over med vanlig polish, uten slipemiddel. Dette for en ekstra beskyttelse. Det kan også fungere fint som forebyggende tiltak.

Vanlig tannpasta kan også fungere, da denne inneholder slipemidler, men det er nok å anbefale å bruke produkter som er beregnet til formålet.

Er lyktene svært matte, så bør man få en profesjonell bilpleier til å gjøre jobben. Da slipes først lyktene med pussepapir i forskjellige graderinger og maskinpoleres opp igjen med spesiell polish, beregnet for nettopp lykteglass i plast.

Kostnadene for dette ligger på ofte på rundt 2.500 kroner – litt avhengig av hvor slitte glassene er og hvor mye jobb som kreves.

Kjørelys: Dette er det mange som ikke vet om

Målinger gjort av Norges Automobilforbund (NAF) viser at lyseffekten økes betraktelig etter behandling. Foto: NAF
Målinger gjort av Norges Automobilforbund (NAF) viser at lyseffekten økes betraktelig etter behandling. Foto: NAF

Øker lyseffekten over 40 prosent

Det finnes også gjør det selv-kit som inneholder slipepapir og polish. Men du bør vite hva du gjør og ha litt «feeling» før du går i gang med dette på egenhånd. Det kan være fort gjort å ødelegge mer enn man reparerer.

Målinger som er gjort av Norges Automobilforbund (NAF) viser at lyseffekten kan øke med godt over 40 prosent ved å polere opp slitte lykteglass av plast.

Les også: Slik får du godt lys på gammel bil