Football Soccer - Juventus v Crotone - Serie A - Juventus Stadium, Turin, Italy - 21/5/17Juventusâä™ Paulo Dybala celebrates with the trophyReuters / Giorgio Perottino
Football Soccer - Juventus v Crotone - Serie A - Juventus Stadium, Turin, Italy - 21/5/17Juventusâä™ Paulo Dybala celebrates with the trophyReuters / Giorgio Perottino Foto: Giorgio Perottino

– Han har gitt oss tro på en tid etter Messi

Simen Stamsø Møller tar for seg ti spillere fra Serie A som er attraktive for toppklubbene i Premier League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne blogg-serien vil TV 2s Premier League-kommentator Simen Stamsø Møller ta for seg de store ligaene i Europa og presentere de ti spillerne som er mest attraktive for Premier League-klubbene. Stamsø Møller har kommentert nesten 100 Serie A-kamper i perioden mellom 2010 og 2014.

Selv om overgangsvinduet enda ikke offisielt er åpnet er transfersommeren for alvor i gang. I den forbindelse har jeg listet opp og beskrevet ti spillere fra italiensk Serie A jeg mener bør være attraktive for toppklubbene i Premier League. Når man utarbeider en slik (kort) liste må man av forskjellige årsaker droppe noen spillere.

Jeg kunne tatt med Inter- og Napoli-kapteinene Mauro Icardi og Marek Hamsik, men de både tror og håper jeg blir hvor de er. Atalantas ivorianske terrier Franck Kessié er visst så å si klar for Milan, så han er heller ikke med. Dries Mertens var lenge på lista, men belgieren har i likhet med Lorenzo Insigne skrevet ny kontrakt med Napoli. Andre spillere som ligger i vannskorpa men ikke får plass er Baldé Diao Keita (Lazio), Federico Chiesa (Fiorentina), Ivan Perisic (Inter) og Daniele Baselli (Torino).

10. GIANLUIGI DONNARUMMA – KEEPER (AC MILAN)
Donnarumma er født halvannet år etter at idolet Gianluigi Buffon debuterte for det italienske landslaget. Selv med et par grove feil på samvittigheten denne sesongen er det ingen tvil om at 18-åringen er verdens (og kanskje til og med tidenes) mest lovende keeper. Han har allerede fått sin landslagsdebut, som den yngste spilleren i Italia på 105 år. Han har sementert plassen mellom stengene hos Europas mest dyptsovende gigant AC Milan – og med et vaklende forsvar foran seg har han omtrent hver helg vist fram sin enorme rekkevidde.

Gianluigi Donnarumma 
Gianluigi Donnarumma  Foto: Miguel Medina

Kan umiddelbart styrke: Manchester City, Manchester United (hvis De Gea reiser)

Tilgjengelighet: 6/10

Prisoverslag: 300-400 millioner kroner (kontrakt utløper juni 2018)

Verdt å vite: Donnarummas agent er Mino Raiola, mannen som også representerer blant andre Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic og Romelu Lukaku.

9. SERGEJ MILINKOVIC-SAVIC – SENTRAL MIDTBANE (LAZIO)
Her er det mulig å gjøre et kupp. Etter å ha vært blant nøkkelspillerne på Serbias U-20-landslag som vant EM for to år siden har den 22 år gamle serberen nå tatt italiensk fotball med storm. Sentralt på midten har han tatt stor plass med sin fysikk og modighet. Ettersom han både er sikker i pasningsspillet, skapende (ni målgivende i 16/17) og kan takle vil han kle en rolle lik den landsmann Nemanja Matic har i Chelsea.

Sergej Milinkovic-Savic
Sergej Milinkovic-Savic Foto: Giuseppe Lami

Kan umiddelbart styrke: Arsenal, Manchester United, Chelsea

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 200-300 millioner kroner

Verdt å vite: Agenten til Milinkovic-Savic er tidligere Chelsea-spiller Mateja Kezman.

8. KOSTAS MANOLAS – MIDTFORSVAR (ROMA)
Gode midtstoppere vokser ikke på trær nå til dags. Da Hellas imponerte stort i VM for tre år siden, fikk mange av oss øynene opp for Kostas Manolas. Siden har 25-åringen modnet og bevist at han ikke var den klassiske god-i-ett-mesterskap-spilleren. Manolas har bra fart, er duellsterk og kompromissløs uten å være spesielt hasardiøs. I tillegg er han også mer enn god nok med ball til å delta i det oppbyggende spillet. Denne miksen gjør at han uten problemer kan gå rett inn på et topplag i Premier League.

Kostas Manolas (t.h) i duel med Chievos Lucas Castro
Kostas Manolas (t.h) i duel med Chievos Lucas Castro Foto: Filippo Venezia

Vil umiddelbart styrke: Arsenal, Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 250-300 millioner kroner

Verdt å vite: I fjor var også Manolas ettertraktet, men Roma var lite interessert i å selge ettersom at halvparten av overgangssummen ville gått til hans tidligere klubb, Olympiakos. Nå eier Roma hele spilleren og ved salg vil alle pengene gå til den italienske klubben.

7. FELIPE ANDERSON – OFFENSIV MIDTBANE (LAZIO)
Lazios brasilianer har lenge og ofte vært ryktet til Premier League. For to sesonger siden briljerte han ofte, men i 2015/16 stoppet det litt opp for Anderson. I det siste har han holdt seg skadefri og igjen vist at han er for god for Lazio. Dette er en veldig ballsikker spiller som er god til å drible og som skaper sjanser og mål for de han spiller med. Han kan minne litt om eks Manchester United-spiller Nani i stilen, men han er raskere og har et større register enn portugiseren.

Felipe Anderson
Felipe Anderson Foto: Andreas Solaro

Kan umiddelbart styrke: Manchester United, Arsenal, Tottenham

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 300 millioner kroner

Verdt å vite: For fem år siden herjet Anderson med Neymar i brasilianske Santos, hvor Anderson debuterte som 16-åring. De to er nære venner.

6. ANDREA CONTI – BACK/MIDTBANE HØYRE (ATALANTA)
Atalanta fikk med fire tap på de fem første en fryktelig start på sesongen. Men siden slutten av september har de vært ett av Europas største overraskelseslag. De lyktes etter hvert meget godt med en lignende formasjon som Chelsea, og endte på en formidabel fjerdeplass. Nøkkelspillerne tidlig i 20-årene har dempet krisepraten om framtiden til italiensk landslagsfotball. Én av de mest spennende er 23 år gamle Andrea Conti. Han er en offensivt anlagt og høyreist høyreback med veldig god ballkontroll. I sin rolle har han stort sett vært trygg defensivt og skapt mye framover – en moderne type som kan passe utviklingen i Premier League ypperlig.

Atalanta Andrea Conti
Atalanta Andrea Conti Foto: Paolo Magni

Kan umiddelbart styrke: Liverpool, Chelsea, Manchester City

Tilgjengelighet: 9/10

Prisoverslag: 150-250 millioner kroner

Verdt å vite: Når det gjelder målpoeng (mål+assist) har Conti vært helt i Europa-toppen. Han endte med 12 (8 mål + 4 assist). Til sammenligning stoppet Victor Moses på 5 (3+2) og Kyle Walker det samme (0+5.

5. PATRIK SCHICK – OFFENSIV MIDTBANE (SAMPDORIA)
Endelig begynner Tsjekkia å produsere spennende spillere igjen. Dette er en av de store positive overraskelsene i italiensk fotball denne sesongen. Schick er en lang og slank angrepsspiller med slepen teknikk og en flott venstrefot. I sin første sesong har han spilt 31 kamper, men bare 13 av dem fra start. 11 scoringer har det blitt, blant annet mot Roma, Inter og Juventus.

Kan umiddelbart styrke: Arsenal, Tottenham, Everton

Tilgjengelighet: 9/10

Sampdorias Patrik Schick
Sampdorias Patrik Schick Foto: Simone Arveda

Prisoverslag: Utkjøpsklausul på ca. 250 millioner kroner

Verdt å vite: De fleste husker Dennis Bergkamps legendariske scoring mot Newcastle. I april gjorde Schick sitt for å kopiere Bergkamp da han scoret mot Crotone. Søk det opp på YouTube.

4. KALIDOU KOULIBALY – MIDTFORSVAR (NAPOLI)
Dette er en forsvarsspiller som har forbedret seg enormt de siste to sesongene. Tidlig i karrieren var det lett å bli begeistret for ham på grunn av størrelsen (195cm) og farten, men han gjorde en del feil når det gjaldt posisjonering og valg. Under Maurizio Sarri har feilene så å si uteblitt, og det til tross for at Napoli spiller veldig offensiv fotball med mange pasninger og stadig vekk fare for å bli straffet på kontringer. Koulibaly har mange av de samme kvaliteten som meget ettertraktede og tre uker eldre Virgil van Dijk.

Kan umiddelbart styrke: Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal

Tilgjengelighet: 6/10

Prisoverslag: 500-650 millioner kroner

Verdt å vite: Dette er spilleren Antonio Conte ønsket seg i fjor før han måtte ta til takke med David Luiz. Napoli-president Aurelio De Laurentiis er kjent for å stå på sitt og selge først når han får prisen han ønsker seg, og påstår at han takket nei til nærmere 600 millioner fra Chelsea.

Kalidou Kolibaly i duell med Juventus' Gonzalo Higuain
Kalidou Kolibaly i duell med Juventus' Gonzalo Higuain Foto: Andrea Di Marco

3. PAULO DYBALA – ANGREP (JUVENTUS)
Juventus' argentinske kronjuvel har tatt på seg en av de vanskeligste oppgavene i fotballhistorien; å ta opp arven etter Lionel Messi. Det sprøe er at han har gitt oss tro på en tid etter Messi. 18 mål på 45 kamper denne sesongen er langt fra Messi-sifre, men det er alt det andre som gjør Dybala så iøynefallende. Ballen sitter bestandig klistret til foten, han har lett for å drible og er god til å spille fri medspillere. Han har hele pakken en angrepsspiller i verdensklasse behøver – og vi har helt sikkert ikke sett det beste av ham.

Kan umiddelbart styrke: Hvilket som helst lag

Tilgjengelighet: 3/10

Prisoverslag: 800 millioner – 1 milliard kroner

Verdt å vite: I mars 2015 uttalte Dybala at han ”ville svømt til Barcelona dersom de ville ha ham”. Siden har han vært en åpenbaring i Juventus og i våres senket han Barcelona. Nå ville nok Barcelonas direktører svømt motsatt vei for å hente ham.

2. ANDREA BELOTTI – ANGREP (TORINO)
Joe Harts lagkamerat har kommet som ei kule denne sesongen. Belottis 25 mål for middelhavsfarer Torino er etter min mening den mest imponerende statistikken til én enkelt Serie A-spiller i 2016/17. Det ser langt fra bestandig pent ut – Belotti er nemlig en klassisk krokrygget italiensk nummer 9. Han er alltid aktiv, bevegelsesmønsteret er strålende og inne i feltet er han dødelig. Størrelsen gjør også at han fint funker i faser hvor han må holde i ballen og få laget til å flytte etter. For å ta en aktuell sammenligning er Belotti akkurat nå Italias Romelu Lukaku (begge født 1993).

Kan umiddelbart styrke: Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool

Tilgjengelighet: 8/10

Prisoverslag: 450-700 millioner kroner

Verdt å vite: Belotti har en klausul i kontrakten sin, men summen er foreløpig ikke offentliggjort. Enkelte hevder å vite at det er på hele 100 mill euro (ca. 850 mill kroner)

Torinos Andrea Belotti
Torinos Andrea Belotti Foto: Alessandro Di Marco

1. RADJA NAINGGOLAN – SENTRAL MIDTBANE (ROMA)
Dette er den spilleren jeg mener er best skikket til å ta Premier League med storm. I vintermånedene var han sammen med N’Golo Kanté og Luka Modric den beste sentrale midtbanespilleren i Europa. Belgieren av noe så sjelden (for fotballspillere) som indonesisk opphav har strålende basisferdigheter, er meget god i pasningsspillet, taklings-/duellsterk og målfarlig. Eden Hazard har uttalt at ingen skyter hardere enn Nainggolan. Dette er en fleksibel spiller som passer perfekt som én av to sentralt på midten i Contes 3-4-3, som én av to dype i 4-2-3-1, som balansespiller i 4-1-4-1 eller som indreløper i 4-3-3. En komplett midtbanespiller.

Kan umiddelbart styrke: Hvilket som helst lag

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 400-500 millioner kroner

Verdt å vite: Dette er en ekte bohem, som ikke går av veien for å ta seg en drink og en røyk. I 2014 skyldte Belgias manager Marc Wilmots på livsstilen da Nainggolan ble vraket til VM-troppen.