FIKK LØFTE TROFEET: Sindre Lunke holder Giro d'Italia trofeet mens han står på podiet sammen med sammenlagtvinner Tom Dumoulin og resten av Team Sunweb-laget. 
FIKK LØFTE TROFEET: Sindre Lunke holder Giro d'Italia trofeet mens han står på podiet sammen med sammenlagtvinner Tom Dumoulin og resten av Team Sunweb-laget.  Foto: Luk Benies/AFP Photo

Sindre (24) syklet seg inn i historiebøkene: – Jeg svever på en sky

Sindre Lunke tror lagkamerat Tom Dumoulin er sykkelsportens neste store sammenlagtrytter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et høydramatisk Giro d'Italia tok Tom Dumoulin frem monsterkreftene på den avsluttende tempoen, og sørget for en historisk triumf i Grand Tour-rittets 100. utgave.

På nederlenderens lag, Team Sunweb, syklet det også en nordmann. Sindre Lunke (24) fikk være med opp på podiet i Milano.

Trønderen er den tredje nordmannen som har vært med å lede sin kaptein til Giro-triumf etter Knut Knudsen (to ganger) og Dag Otto Lauritzen.

– Det er vanvittig kult, det gjør at man kommer litt i historiebøkene. Det har ikke gått helt opp for meg enda. Jeg tror det kommer til å gå opp for meg når jeg kommer hjem og får roet meg litt. Det er mange meldinger som har tikket inn i dag og god stemning. Jeg svever enda på en sky, sier Lunke til TV 2.

– Fire pils og en pizza
Han tok det piano på den avsluttende tempoen. I avslutningen ble han nummer 156, og i Giroen totalt ble han nummer 120.

Det eneste som betydde noe for nordmannen og laget under årets ritt var å gjør alt for å lede Tom Dumoulin til sammenlagtseier. Søndag kom nervene først etter at han selv hadde gått i mål.

– Jeg var mest nervøs etter mitt eget løp, før det var det ganske kontrollert og rolig, sier han.

– Det var en rolig atmosfære før løpet hele i laget, men merker at man er litt spent. Det var bare å holde det inni seg for ikke sørge for noe ekstra spenning, fortsetter Lunke.

Og etter noen spennende timer tråkket Dumoulin i gang. Det viste seg ganske raskt at det kom til å gå nederlenderens vei, og til slutt kunne laget slippet jubelen løs. Da begynte også festen.

– Det startet med fire pils og en pizza etter Tom vant. Vi var på podiet en tur, hele laget ble med opp og jublet. Det var stort, sier Lunke til TV 2 søndag kveld, før festen fortsatte med middag og mer godt i glasset.

– Helt vilt
Det var en stor opplevelse på trønderen å stå på podiet i Milano sammen med Dumoulin og resten av laget.

– Det var helt vilt. Det var sinnssykt mye folk. Disse tre ukene har gått utrolig fort, og det er vanvittig stort å avslutte på denne måten, sier 24-åringen.

I årets Giro var det første gang Team Sunweb gikk all in og satset for full på Grand Tour-seier. Lunke legger ikke skjul på at han er stolt av at laget klarte det.

– Det er veldig spesielt. Å vinne på første forsøk viser at laget er vanvittig sterkt. Vi har et godt støtteapparat, gode ryttere og har gjort gode forberedelser, sier Team Sunweb-rytteren, som også er fornøyd med egen innsats.

– Det er sinnssykt kult å få sjansen når man stiller med Tom som kaptein. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk sjansen til å være med på dette laget og hjelpe ham til seier. Jeg føler jeg har fått hjulpet laget og jobbet godt, og jeg har fått gode tilbakemeldinger, forteller han.

24-åringen kan fortelle om en kaptein som naturlig nok var svært, svært fornøyd søndag.

– Vi snakket sammen backstaget og på podiet. Han er veldig glad og er sinnssykt begeistret for denne seieren. Han har hatt litt problemer her og der, som da han måtte stoppe å skite, men han klarte det og det er vanvittig, sier Lunke.

Den neste store sammenlagrytteren
Hendelsen han sikter til skjedde på den 16. etappen. Dumoulin fikk akutt magetrøbbel, ble frakjørt av konkurrentene og tapte nesten hele det store forspranget han hadde opparbeidet seg.

På de neste etappene mistet han ledertrøyen og tapte tid til sine nærmeste konkurrenter. Samtidig virket han å være iskald når de andre favorittene stakk. Han kjørte i sitt eget tempo hele veien, begrenset tapene sine og gikk aldri i kjelleren.

– Det er det som kjennetegner ham som person. Han er veldig rolig, han går ikke over limiten og kjører seg ikke i senk. Han har alltid litt igjen i reserve. Han er en vanvittig rolig fyr. Det er ikke noe stress. Under Giroen har vi ikke stresset for at vi skulle vinne, vi har tatt det litt med ro og kost oss. Vi har hatt det vanvittig artig og hatt en god atmosfære i laget, forteller Lunke.

Han er ikke i tvil om at Dumoulin, som bare er 26 år gammel, er sykkelsportens neste store sammenlagtrytter.

– Helt klart, det er han. Han klatrer meg sterkt og har et ess i ermet med tempokjøringen. Han er fortsatt ung og vi har fortsatt mye å lære som lag, men vi greier å vinne selv med litt stang ut. Det viser også at laget er en veldig bra fremtid, mener trønderen.

Nå skal det slappes av. Det neste store målet for Lunke blir på hjemmebane.

– Etter Giroen blir det en rolig periode for å få hentet seg inn. Det er vanvittig tøft for kroppen. Jeg skal slappe av hjemme i Trondheim før jeg skal sykle et etappeløp i Nederland om to uker. Så blir det NM på hjemmebane, der jeg må prøve å hente ut litt superkrefter etter Giroen, sier trondheimsgutten.