TRILLET ALENE OVER MÅLSTREKEN: Odd Christian Eiking tok sin første proffseier søndag. 
TRILLET ALENE OVER MÅLSTREKEN: Odd Christian Eiking tok sin første proffseier søndag.  Foto: Skjermdump YouTube: Ligue Nationale de Cyclisme

Eiking tok sin første proffseier: – Det føles helt uvirkelig

FDJ-proffen (22) vant i endagsritt i Frankrike.

FDJs Odd Christian Eiking (22) tok sin første proffseier i karrieren da han vant endagsrittet Boucles de l'Aulne.

Nordmannen kunne sykle i ensom majestet over målstreken.

– Det føles helt uvirkelig akkurat nå. Jeg kan nesten ikke tro det selv. Jeg stiller alltid til start med håp om et godt resultat, men i dag trakk jeg det lengste strået og det er ikke ofte det skjer, sier en strålende fornøyd Eiking.

Nå håper han seieren i det 171,2 kilometer lange rittet som sykles i og rundt byen Chateaulin kan gi ham flere muligheter til nye triumfer.

– Det åpner kanskje nye dører. Kanskje får jeg en litt høyere stjerne. Det hjelper alltid veldig på med en seier, sier askøyværingen.

– Et tøft løp
Noen kilometer før mål klarte nordmannen å komme seg fri fra en stor tetgruppe.

– Det var et tøft løp. Det kom avgårde en gruppe på 20 mann med fem-seks mil igjen, og derfra jobbet vi sammen. Jeg tenkte kanskje jeg skulle gå for spurten, men når det ble mye rot og mange som stakk avgårde tenkte jeg det var best å prøve selv. Denne gangen gikk det, forteller Eiking.

Nordmannen hadde feltet jagende bak seg i flere kilometer, men klarte å holde unna og vant til slutt foran lagkamerat David Gaudu, mens Lautent Pichon (Fortuneo Vital Concept) tok tredjeplassen.

– Jeg turte ikke tenke på at det skulle gå før det var 100 meter igjen, forteller 22-åringen.

Her kan du se innspurten:

Kontrakten går ut
Eiking ble FDJ-proff i 2016, men kontrakten med det franske ProTour-laget går ut etter denne sesongen. På spørsmål om en eventuell kontraktsforlengelse er han hemmelighetsfull.

– Det er litt tidlig å si. Jeg er fortsatt åpen for det meste, og tar det litt som det kommer. Jeg regner med det blir en avklaring i løpet av de neste månedene, men jeg tenker ikke så mye på det nå, sier Eiking, som er sikker på at han blir værende i proffsirkuset.

– Jeg vet jeg har interesse, og jeg tror ikke den blir mindre etter i dag, sier han.

Eiking kronet en fantastisk norsk sykkeldag i Frankrike. I tillegg vant Edvald Boasson Hagen Tour des Fjords etter en maktdemonstrasjon, og Sindre Lunke ble den tredje nordmannen som er del av en Giro-triumf.

Hans lagkamerat Tom Dumoulin vant til slutt årets første Grand Tour-ritt. Tidligere har Knut Knudsen (to ganger) og Dag Otto Lauritzen hjulpet sine kapteiner til Giro-seier.

– Det er veldig bra for ham personlig og det er bra for norsk sykkel med rytter på et Grand Tour-vinnende lag, sier Eiking.