Historiske Dumoulin vant Giro d'Italia

Ble den første noen gang til å klatre fra 4. plass til 1. plass på siste etappe i en Grand Tour.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter i Sportsnyhetene over!

Ett og minutt og 15 sekunder skilte de fem beste da den 100. utgaven av Giro d'Italia skulle avgjøres med 29,3 kilometer lang tempoetappe fra Monza til Milano.

Favorittstempelet hadde tempomaskinen Tom Dumoulin (Team Sunweb), selv om han lå nede på fjerdeplass før etappen. Det var imidlertid ikke mer enn 53 sekunder opp til ledende Nairo Quintana.

Det forspranget hentet nederlenderen inn, og ble den første rytteren noen gang til å få fra 4. plass til 1. plass på den siste dagen av en Grand Tour.

– Supernervøs
I tillegg ble han den første nederlandske Grand Tour-vinneren siden Joop Zoetemelk i 1980, for 37 år siden.

– Det er fantastisk. Det er vilt. Jeg kan ikke beskrive det med ord. Det er utrolig. Det var en nervepirrende dag. Jeg var supernervøs fra starten på dagen, og jeg måtte beholde roen. Jeg klarte det nesten ikke, men det gikk. Jeg hadde gode bein og bare gikk for det, sier Dumoulin i en intervju vist på Eurosport.

Allerede når han hadde kommet halvveis på tempoen, fikk han beskjed om ikke å ta noen sjanser fordi han hadde seieren i lomma.

– Jeg snakket med sportsdirektøren, og han sa at han skulle gi beskjed om at jeg ikke skulle ta noen sjanser i svingene når han var sikker. Det gjorde han halvveis, og jeg syntes det var tidlig å si noe slikt. Da jeg krysset mållinjen sa de at jeg vant, men da jeg satt her og så på tv var det bare tre sekunder som skilte. Jeg var skikkelig sint, ler Dumoulin.

Tredje nordmann med «triumf»
Det ble også en hyggelig dag sett med norske øyne, ettersom Sindre Lunke kan juble for å være den tredje nordmannen som er del av en Giro-triumf. Tidligere har Knut Knudsen (to ganger) og Dag Otto Lauritzen hjulpet sine kapteiner til Giro-seier.

Det har vært et særdeles dramatisk og jevnt Giro d'Italia. Tidligere denne uken hadde Dumoulin tilsynelatende kontroll, da han plutselig fikk magetrøbbel og tapte store deler av forspranget sitt i sammedraget.

Konkurrentene kjørte rett og slett fra ham mens han tok en dopause i veikanten. For to dager siden mistet han også ledertrøyen, men han klarte å begrense tapet sitt såpass godt på de to siste fjelletappene at han likevel hadde favorittstempelet på den avsluttende etappen.

Quintana på andre
Nairo Quintana ble nummer to i sammendraget. Han endte 31 sekunder bak nederlenderen, mens Vincenzo Nibali på tredjeplass var 40 sekunder bak.

Den store taperen på siste etappe ble mannen som vant den nest siste. Thibaut Pinot leverte en skuffende tempo og havnet på fjerdeplass.

– Jeg hadde elsket å havne på podiet, men hadde sterkere konkurrenter og har ingenting å klage på, sier franskmannen.

Det var for øvrig Dumoulin-landsmann Jos van Emden som vant den avsluttende etappen, og det ble dermed en fantastisk dag for nederlenderne i Milano.

Poengtrøyen ble vunnet av Fernando Gaviria, mens Mikel Landa sikret seg klatretrøyen. Det ble til slutt Bob Jungels som knep ungdomstrøyen.