Jakob Ingebrigtsen ble historisk

Jakob Ingebrigtsen slo til med tiden 3.58.07 og ble tidenes yngste på under fire minutter på den engelske milen lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unggutten Jakob Ingebrigtsen stilte lørdag kveld på startstreken i sitt første mile-løp (1609 meter) noensinne, under Diamond League-stevnet i Eugene delstaten Oregon.

Se Ingebrigtsens rekordløp i videovinduet øverst (video med tillatelse fra NRK)

16-åringen gikk for ny verdensrekord som tidenes yngste under fireminuttersgrensen.

Stortalentet løp inn til tiden 3.58.07 og ble den yngste på under fire minutter noensinne på den engelske milen. Den forrige rekorden stod seg i hele 53 år.

– Han måtte passere 1500 meter med personlig rekord. Strategien til Jakob var å føle seg frem i to runder, og han ville kjøre en kontrollert langspurt på de to siste rundene. Det var et veldig sterkt løp av Jakob, som viser gode takter her, sa NRK-ekspert Vebjørn Rodal under løpet.

Eksperten minnet om at den norske unggutten målte krefter med verdenseliten.

– Dette er en fantastisk prestisjetung øvelse, og Jakob Ingebrigtsen er uten tvil den store snakkisen i dag, sa han videre.

Den forrige rekordholder var Jim Ryun, som klarte 3.59 i en alder av 17 år og 38 dager gammel, skriver NRK. Rekorden ble først slått etter 53 av år norske Jakob Ingebrigtsen. Han blir 17 år i september, og hadde allerede en pers på 3.42.44 på 1500 meter.

Storebror Henrik (26) deltok også i «International Mile». Han ble nummer tre på tiden 3.53.79. Ingebrigtsen er tilbake etter en fjorårssesong full av skader.

Jakob Ingebrigtsen imponerte faren Gjert under trening i høyden i forkant av Diamond League-stevnet i Oregon, og det var på forhånd forventet at 16-åringen derfor ville levere et rekordløp.

16-åringens tid holdt til 11.-plass i det sterke internasjonale feltet.

Thiago André fra Brasil vant på tiden 3.51,99.

Filip med personlig rekord
Filip Ingebrigtsen løp distansen i selve Diamond League-stevnet. EM-vinneren på 1500 meter fra i fjor ble nummer åtte med 3.53,23.

Han ble med det raskest av de tre brødrene Ingebrigtsen. Han satte også en solid personlig rekord, for hans gamle var på 3.55,02

Distansen ble vunnet av kenyanske Ronald Kwemoi med 3.49,04. Han vant foran tre landsmenn.