Stjernen sammenlignet presidenten med Hitler – nå er han etterlyst som terrorist

NBA-stjerne i krig med Tyrkias president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enes Kanter (25) spiller til daglig for NBA-klubben Oklahoma City Thunder, men har den siste tiden fått mest oppmerksomhet for sitt forhold til den tyrkiske regjeringen og president Recep Tayyip Erdogan. Det er alt annet enn godt.

Kanter er etterlyst i Tyrkia, og fredag ble han anklaget for å være medlem av en terrorcelle av den Erdogan-vennlige avise Sabah. Sammen med latter-emojis fyrte han løs mot den håpløse påstanden.

– Dere kan ikke ta meg. Hahaha. Ikke kast bort tiden deres. Jeg kommer helt av meg selv for å spytte på deres stygge, hatefulle ansikter, skriver han på Twitter.

– Vårt århundres Hitler
Forrige uke ble Kanter holdt igjen på en rumensk flyplass, etter å ha fått beskjed om at passet hans ikke lenger var gyldig.

– Hei verden. Vil bare si at jeg er Romania, og de har sagt at passet mitt er ugyldiggjort av den tyrkiske ambassaden. To politimenn har holdt oss her i timevis. Årsaken er selvsagt mine politiske holdninger, sa Kanters i en Twitter-video lagt ut på flyplassen.

I den gikk han til frontalangrep på president Erdogan.

– Mannen som står bak det er selvfølgelig Recep Tayyip Erdogan, presidenten i Tyrkia. Han har angrepet folk i Washington. Han er en diktator. Han er vårt århundres Hitler. Jeg holder dere oppdatert. Be for oss, jeg holder dere oppdatert, sa basketspilleren.

Kanter hadde vært i Indonesia i forbindelse med sin egne veldedige organisasjon da hans manager informerte ham og at tyrkiske myndigheter hadde bedt indonesiske myndigheter om å få vite hvor han befant seg.

– Ville blitt stygt
Da tok Kanter sporenstreks første fly ut av landet. Det gikk til Singapore, før han senere endte opp i Romania. Der ble han anholdt fordi Tyrkia hadde trukket tilbake passet hans.

Kanter fikk til slutt forlate Romania, og dro til London før han landet trygt tilbake i USA.

– Det var selvsagt skummelt. Det var skummelt fordi det var en mulighet for at de kunne sende meg tilbake til Tyrkia. Og sender de meg tilbake til Tyrkia, ville dere sannsynligvis ikke hørt noe mer fra meg. Det ville definitivt blitt stygt, sier han.

Årsaken til at tyrkiske myndigheter var ute etter ham er sannsynligvis at Kanter har kommet med krass kritikk av det tyrkiske regimet og president Erdogan.

TILBAKE I USA: Enes Kanter kunne til slutt puste lettet ut etter å være tilbake i det som kan bli hans nye hjemland.
TILBAKE I USA: Enes Kanter kunne til slutt puste lettet ut etter å være tilbake i det som kan bli hans nye hjemland. Foto: Handout

Vurderer å bli amerikaner
Han har hevdet at kuppforsøket i fjor bare var designet for å styrke presidentens grep om Tyrkia, og la ham sette tusenvis av kritikere i fengsel.

– Jeg håper hele verden og alle menneskerettighetsgruppene ser dette. Jeg vil at folk skal gjøre noe med det, for det er mange som venter på hjelpe i tyrkiske fengsler. De blir kidnappet, drept, torturert og voldtatt, sa Kanter etter å ha landet trygt i USA.

– Jeg elsker Tyrkia, jeg elsker landet mitt. Jeg forsøker å være en stemme for alle de uskyldige menneskene. Erdogan er en forferdelig mann. Det er selvsagt et sterkt utsagn, jeg sa han var vårt århundres Hitler. Jeg vet det er et veldig kraftig utsagn. Men alle de folkene jeg har sett blitt drept og torturert er definitivt en av de tristeste tingene jeg har opplevd. Jeg håper verden vil gjøre noe med det, fortsetter han.

Kanter har et såkalt «green card» i USA, og åpner nå for å bli amerikansk statsborger.

– En farlig mann for Erdogan
Hjemlandet Tyrkia må han nok holde seg langt unna, for der er det utstedt en arrestordre på ham. Årsaken er som nevnt i innledningen at han angivelig er medlem av en terroristorganisasjon.

– Jeg vil at dere skal tenke på hva den tyrkiske regjeringen mener når de siser jeg er en «farlig» mann. Jeg har aldri brutt noen lover. Ingen fartsbøter. Ingenting. Men jeg er farlig? Hvorfor? Spør han.

– Jeg sier meningen min om ting jeg tror på. Det har jeg alltid gjort. Jeg deler tankene mine på Twitter og Facebook om de grusomme tingene som blir gjort mot folket i Tyrkia. Jeg vil at hele verden skal vite om menneskerettighetsbruddene som pågår der. For Erdogan-regjeringen gjør det meg til en farlig mann, konkluderer 25-åringen.