Politiet forberedt på bråk:

Kontroversiell høyreaktivist besøker bokhandel i Oslo

OSLO SENTRUM (TV 2): Flere politipatruljer var på plass under en demonstrasjon mot den høyreorienterte aktivisten Martin Sellner lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg liker naboene mine, uansett om de er muslimer eller homofile, sier Oslo-mannen Audun Myhra Bergwitz til TV 2.

Sammen med et titalls andre demonstranter møtte han opp utenfor Eldorado bokhandel i Oslo sentrum lørdag.

På forhånd hadde flere grupper, deriblant Skeiv Ungdom og Anti-Pegida, varslet at de ville demonstrere mot et seminar hos bokhandelen, hvor den østerrikske høyreorienterte aktivisten Martin Sellner deltar lørdag.

– Etter dagens samling vil bli mer hatprat og hets, det er det ikke tvil om, sier Bergwitz.

Politiet var varslet om demonstrasjonen på forhånd, og sendte flere patruljer og politibiler til stedet. Også ambulansepersonell var på stedet.

– Til nå har demonstrantene oppført seg eksemplarisk, og vi har en god dialog med grunneier, arrangør og demonstrantene, sier innsatsleder Hans Petter Strande, og legger til at politiet vil bli på stedet utover lørdagen.

Kontroversiell

28 år gamle Sellner er kontroversiell i Østerrike og leder det som kalles identitærbevegelsen.

– Vi ser oss selv som patrioter, ikke nynazister. Vi hater ikke innvandrere, men vi vil heller ikke se landet vårt forandres og ende opp som minoriteter i våre egne land, sa han i et intervju med CNN i desember.

Utenfor bokhandelen i Torggata, er det derimot bred enighet om at Sellners holdninger er nazistiske og rasistiske. Flere delte ut flyers med slagordene «Ingen rasister i vår bokhandel» og «Demonstrasjon mot rasistene på Eldorado».

– Det er en nazist som skal snakke inne på Eldorado i dag. Som alle andre holder nazister møter for å mobilisere seg, dele ideene sine og bli flere. Så når nazister holder møter, får vi flere nazister, mener Bergwitz.

Arrangør: – Trusler om smørsyre

Det er nettstedet Ekte nyheter, som mener norsk presse produserer venstrevridd propaganda, som arrangerer samlingen. Arrangøren sier til TV 2 at de har fått trusler i forkant av arrangementet.

– Det har vært oppfordringer til bruk av blant annet smørsyre (illeluktende stoff red. anmd.) mot Eldorado. Og i går var det forsøk på hærverk mot bokhandelen, sier redaktør Onar Åm.

Sellner skulle etter planen holde sitt foredrag ved 14-tiden lørdag, men ved 12-tiden skriver Ekte nyheter på sin Facebook-side at 28-åringen allerede har vært på talerstolen.

«Vi endret litt på programmet pga sikkerhetshensyn», skriver de.

– Hatprat ikke ytringsfrihet

Åm mener det er viktig å invitere gjester som han mener vanligvis ikke slipper til i samfunnsdebatten, eller blir fremstilt på en urettferdig måte.

– Sellner har blitt fremstilt som veldig ekstrem, men han representerer meninger som over 50 prosent av befolkningen står for og som over 90 prosent av verdens befolkning står for, hevder Åm.

Det er demonstrantene på stedet svært uenige i.

– Ytringsfrihet er kjempefint, men det betyr ikke at man trenger å legge til rette for alt, mener Bergwitz, som mener Eldorado bokhandel ikke burde åpnet opp for arrangementet.

Også demonstrant Dag Hotvedt mener det er feil å forsvare gjestevalget med ytringsfrihet.

– Hatprat er ikke ytringsfrihet og skal ikke beskyttes. Det å spre hatefulle ytringer er å utsette andre for fare, mener han.