MÅTTE GI FRA SEG MAGLIA ROSA: Tom Dumoulin (til venstre) mistet den rosa trøyen etter fredagens etappe. Nairo Quintana er ny Giro-leder.
MÅTTE GI FRA SEG MAGLIA ROSA: Tom Dumoulin (til venstre) mistet den rosa trøyen etter fredagens etappe. Nairo Quintana er ny Giro-leder. Foto: Alessandro Di Meo/ANSA via AP

Dumoulin mistet ledertrøyen: – Gjorde en nybegynnerfeil

Sammenlagt-dramaet i Giroen fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble nok en svært dramatisk etappe i Giro d'Italia fredag. Mikel Landa kunne endelig juble for etappeseier etter to bitre andreplassen på tidligere etapper, mens Nairo Quintana overtok den rosa ledertrøyen.

Det var nok en gang dramaet blant sammenlagtkanonene som ble den store snakkisen.

– Nybegynnerfeil
Tom Dumoulin og Team Sunweb ble angrepet av Nairo Quintanas Movistar og Vincenzo Nibalis Bahrain-Merida tidlig på etappen. De sørget for en splitt i feltet som Dumoulin og hans lag måtte bruke mye krefter på å tette.

Under etappen ble det spekulert i at Dumoulins konkurrenter hadde vært usportslige, og rykket mens nederlenderen i ledertrøyen hadde tatt seg en tissepause. Etter etappen tok imidlertid Dumoulin selvkritikk.

– Jeg hadde dårlige bein fra starten. Jeg gjorde en nybegynnerfeil og satt bakerst i fektet da vi kjørte nedover. Bahrain og Movistar kjørte, fikk en splitt i feltet og med bein som allerede var dårlige måtte jeg kjøre maks for å komme tilbake. Det var veldig unødvendig, sier han i et intervju vist på Eurosport.

– Forsøkte å begrense tapet
Opp den siste klatringen til Piancavallo falt Dumoulin tidlig av konkurrentene, og da han trillet over målstreken var det som andremann i sammendraget. Nairo Quintana har nå 38 sekunders ledelse.

– Mot slutten forsøkte jeg å begrense tapet mitt, og det gjorde jeg veldig bra. Heldigvis var laget veldig sterkt i dag, de måtte redde meg et par ganger. Jeg må takke dem, uten dem ville det vært en mye verre dag, sier Dumoulin.

Med to etapper igjen er det vanvittig spennende i tetkampen. Det er bare ett og et halvt minutt fra første- til sjetteplassen i sammendrag. Det er med andre ord mye som kan skje i kampen om podiumsplassene.

For andre dag på rad støtet Thibaut Pinot og skaffet nye sekunder på konkurrentene. Han ligger nå kun ti sekunder bak Nibali på tredjeplass.

Giroens topp seks:
1. Nairo Quintana (Col) Movistar Team 85:02:40
2. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:38
3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:43
4. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:00:53
5. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:01:21
6. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:01:30

– Håper beina er bedre
Lørdag venter nok en tøff fjelletappe, før Giroen avsluttes med en tempoetappe på knappe 30 kilometer søndag.

Det som er helt sikkert er at Quintana og de andre fjellgeitene er nødt til å skaffe seg et større forsprang på Tom Dumoulin før det hele skal avgjøres søndag, for den nederlandske tempohesten kommer til å ta mye tid på dem på tempoen.

Dumoulin har bare ett ønske før den nest siste etappen.

– Jeg håper beina er bedre, smiler han.

Dersom de er det, så har han alle tiders mulighet til å vinne Giro d'Italia. Det er uansett duket for en herlig sykkelthriller lørdag.