For Maddi Runkles (18) har skoletiden bestått av gode karakterer, trening med fotballaget og vervet som leder i elevrådet.

Runkles går på den private, kristne skolen Heritage Academy i byen Boonsboro, i den amerikanske delstaten Maryland.

Stenges ute

I juni skulle hun etter planen delta på avslutningsseremonien sammen med alle sine medelever. Sammen skulle de feire endt skolegang.

Men Maddie får ikke delta.

Skolens ledelse nekter 18-åringen å være med på sin egen avgangsseremoni fordi hun er gravid, skriver The New York Times.

– Det er fordi jeg er gravid, og fordi man tydelig kan se feilen jeg har begått. Skolen frykter for sitt rykte, men de går bare glipp av en utrolig mulighet til å sette et eksempel blant kristne skoler, og hvordan de behandler jenter og gutter som meg, sier Maddi til Washington Post.

Maddies beslutning om å beholde barnet har ikke vært populær hos skolens ledelse. For i tillegg til at Maddie ikke får delta på den høytidelige seremonien har hun også blitt fjernet fra ledervervet i elevrådet. Ifølge CBS News ble hun også utvist to dager. Skolen mener Maddi må ta konsekvensene av å bryte skolens reglement.

Skolens ledelse har denne uken sendt et brev til alle foreldrene, hvor de blant annet har skrevet:

– Det er ikke fordi hun er gravid, men fordi det ikke er moralsk riktig oppførsel.

Maddie og familien har nå bestemt seg for å fortelle hvordan skolen behandler henne, og har søkt hjelp hos organisasjonen Students for Life, som er en gruppe som kjemper mot abort.

– Hun tok et modig valg da hun valgte å beholde barnet. Hun burde definitivt ikke oppleve skam, sier leder i organisasjonen, Kristan Hawkings, til avisen.

De siste ukene har organisasjonen jobbet for å få skolen til å snu, uten hell.

– Det må da kunne gå an å behandle en ung kvinne, som blir gravid, med respekt og omsorg, sier Hawkings.

Bibeltimer

Maddi fant ut at hun var gravid i januar, og forsøkte først å skjule det for familien. Hun skal ha vurdert å ta abort, men etter et par dager var hun fast bestemt på å beholde barnet.

Nå er planen at hun skal oppdra barnet med hjelp fra foreldrene sine. Hun har ikke planer om å gifte seg med barnefaren, noe skolen også er klar over.

På den kristne privatskolen er daglige bibeltimer en del av pensum. Leder ved skolen, David Hobbs, vil ikke kommentere saken om Maddi, som han mener er mellom henne og skolen.

Han opplyser til avisen at Runkles vil få vitnemål på lik linje med de andre elvene i hennes kull, men vil ikke utdype valget om å stenge Maddi ute fra avslutningen.

Skolens reglement består blant annet av ni trosbeslutninger, hvor én av dem lyder:

«Man skal ikke ha seksuell omgang før man lever i ekteskap som mann og kvinne».

Moren til Maddi, Sharon Runkles, støtter datteren 100 prosent.

– Hun har mer stå-på-vilje enn det jeg på 45 år har. Det viser hun ved å gå inn på den skolen hver eneste dag, og ta imot kritikk på den måten hun gjør. Hun står i det og jeg tror det kommer til å gå veldig bra med henne, sier Sharon.