Knut Holmann (48) vant Heltenes kamp

Både første- og andreplassen ble norsk.

Det har vært en lang og strabasiøs ferd for deltakerne gjennom det afrikanske slettelandskapet og den nepalske jungelen.

Til slutt var det altså nordmennene som gikk av med seieren, og fikk både første- og andreplassen i tidenes landskamp på TV.

Det var tidligere kajakkpadler og OL-mester Knut Holmann (48) som til slutt tok i land førsteplassen.

– Jeg er veldig glad for at jeg vant. Selvfølgelig er jeg det. Det var det som var målet hele veien, og det lykkes jeg med. Det er dritkult!

– Vi har hatt utrolig mange fine turer, og det å gå av med seieren til slutt det er overveldende, avslutter Holmann.

Delt finale

Finalen besto av flere øvelser. Først skulle de gjennom den kjente «ildprøven». Førstemann til å brenne over tauet fikk ta på seg sekken og legge ut på siste vandring.

Det eneste de fikk vite på forhånd, var at de skulle gå i retning syd, og avvike så lite som mulig, helt til de fikk beskjed om å stoppe. Deretter skulle de skrive ned hvor langt de trodde de hadde gått. Den som sammenlagt gjorde det best, vant hele konkurransen.

Holmann fikk 13 poeng sammenlagt, tidligere langrennsløper Anette Bøe fikk 8 poeng, den svenske fotballspilleren Patrik Andersson 7 poeng og tidligere langrennsløper Vibeke Skofterud fikk 5 poeng.

– Jeg var helt tom

Anette Bøe (59) ble hentet inn i konkurransen igjen da John Arne Riise trakk seg før Nepal-vandringene. At hun skulle ta en andreplass i konkurransen, hadde hun ikke trodd.

– Jeg er veldig fornøyd med andreplassen. Den er jeg stolt av, altså! Jeg hadde jo nesten gitt opp. Jeg var helt tom, faktisk, før start på den siste etappen, sier hun til TV 2 og legger til:

– Det var frytelig moro! At jeg slo både Vibeke og Patrik . Det var Davids kamp mot Goliat, for å si det sånn, ler Bøe.

Ville gi opp

En dårlig korsrygg og en blytung sekk holdt på å ta knekken på henne.

– Det ser du jo også i episoden. Jeg orket ikke å gå inn i den jungelen, selv om elveleiet ikke var riktig retning. Jeg var så sliten, og den sekken var alt for tung for meg. Jeg veier jo 55 kilo, og med en sekk på 25 kilo eller mer, så sier det seg selv at jeg ikke hadde kjangs!

Det var forrige etappe og påle-konkurransen mot den svenske bryteren Ara Abrahamian som hadde tømt henne for krefter.

– Jeg møtte veggen i forrige etappe. Jeg har aldri gått meg så tom før. Den svenske reporteren som fulgte meg så jo det med en gang, at jeg ville gi opp. Da minnet han meg på at det ikke bare sto på distansen, men at konkurransen var mer sammensatt, det fikk meg til å ha tro på at det kunne gå, avslutter Bøe.