SVERDET MOT STRUPEN: Den femte filmen i Pirates of the Caribbean-universet er ute på dypt vann ifølge en av USAs største aviser.
SVERDET MOT STRUPEN: Den femte filmen i Pirates of the Caribbean-universet er ute på dypt vann ifølge en av USAs største aviser. Foto: Peter Mountain / AP

– Kan knapt kalles en film

The New York Times sparer ikke på kruttet i anmeldelsen av den norsk-regisserte Pirates-oppfølgeren.

De norske regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg hadde nok håpet på en litt bedre mottakelse, men ifølge The New York Times, dro de ikke oppfølgeren trygt i havn.

– Denne anmeldelsen vil bli kort og avvisende – i motsetning til filmen, som er lidende lang.

Slik begynner anmeldelsen av A. O. Scott. Og det blir ikke bedre.

– Denne filmen ville vært et ran, selv om du fikk betalt for å se den, skriver han.

– Kan knapt kalles en film

Sandberg og Rønning har tidligere blitt hyllet for sin Oscar-nominerte «Kon-Tiki». I Norge fikk de også gode anmeldelser for storfilmen «Max Manus»

«Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge» kunne blitt deres skattekart inn til Hollywood, men det spørs det om de må gå planken i stedet.

– For å være ærlig så kan dette knapt kalles en film, skriver Scott videre.

Den norske regissørduoen har forsøkt seg i Hollywood også tidligere. Men filmen «Bandidas» med Salma Hayek og Penelope Cruz ble ingen stor suksess for Rønning og Sandberg som dro hjem til Norge og «Max Manus» etter Hollywood-flørten i 2006.

– En av de beste filmene

Da TV 2 fikk et eksklusivt intervju med produsenten Jerry Bruckheimer i Oslo, var han strålende fornøyd med valg av regissører, og mener Sandberg og Rønning kan velge filmer fra øverste hylle i Hollywood fremover.

– Jeg mener dette er en av de beste filmene, sier Jerry Bruckheimer i et eksklusivt intervju med TV 2.

Selv om norske aviser kanskje ikke er fullt så optimistiske som Bruckheimer, er de rundere i kantene enn The New York Times.

VG gir Salazar's Revenge en firer, og mener at «regissørene kan gi seg en velfortjent klapp på skuldra». Aftenposten gir også en firer på terningen.

– Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge er en morsom og underholdende effektfilm. Filmen flyter på sjarmen og er langt unna havari, skriver anmelder May Synnøve Rogne.

Dagbladet gir en treer, og synes ikke regissørene skal straffes.

– Regissørene Rønning og Sandberg fortjener verken å gå planken eller kjølhales for dette, selv om de nok hadde vunnet på å klippe ned i stedet for å trekke ut, skriver anmelder Eirik Alver.

– Ganske voldsomt

Filmen kostet omlag to milliarder å lage, og ifølge Sandberg var Kon-Tikis budsjett på størrelse med matbudsjettet.

– Så det var ganske voldsomt, men det er klart at det er også en voldsom stor film, sa Sandberg da TV 2 møtte gjengen på The Thief i Oslo.

Til tross for lite erfaring med å håndtere et av tidenes største filmbudsjetter, får nordmennene uhemmet skryt fra Hollywood-stjernene.

– Det så ut som de hadde gjort dette hele livet. De viste at de kunne håndtere et monster av en film, som dette er. Og det er ikke lett. Det er masse penger på spill, og et stort press, sa Javier Bardem, som spiller Salazar, til TV 2.