Pogba om Manchester Uniteds Europaliga-triumf: – Vi vant for Manchester og Storbritannia

José Mourinho har skaffet Manchester United troféet klubben manglet i samlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ajax – Manchester United 0-2:

Milliardmannen Paul Pogba scoret det første og Henrik Mkhitaryan det andre da Manchester United slo Ajax 2-0 i Europaligafinalen og sikret klubben troféet den manglet i premieskapet.

Se høydepunkter fra Europaligafinalen i Sportsnyhetene øverst!

Pogba var overlykkelig etter matchen.

– Vi klarte det! Vi er så stolte. Nå kan folk bare slutte å prate. De har sagt at vi hadde en dårlig sesong, men vi har tre troféer – Europaligaen, ligacupen og Community Shield, sa han til BT Sport etter kampslutt.

Pogba sa videre at de fryktelige terrorhandlingene preget spillerne kraftig i forkant av finalen.

– Det skjer forferdelige ting i verden, i London og i Paris. Men vi måtte bare fokusere på kampen og vi vant for Manchester og for Storbritannia. Vi spilte for dem, sa franskmannen.

– Den nest beste sesongen av samtlige PL-klubber
TV 2-ekspert Trevor Morley mener Manchester United nå har hatt den nest mest suksessfulle sesongen av samtlige Premier League-klubber.

Seieren i Europaligafinalen sikret Manchester United som kjent direkte plass i Mesterligaen neste sesong.

– Manchester United har nå hatt den nest beste sesongen av alle de engelske lagene. I teorien kan de vise til den nest mest suksessfulle sesongen. Kun Chelsea vil kunne tenke at de sitter igjen med mer, for nå er United i Champions League og de har vunnet to trofeer, sier TV 2s Premier League-ekspert Trevor Morley.

JUBEL: Manchester United jublet for Europaliga-triumf.
JUBEL: Manchester United jublet for Europaliga-triumf. Foto: Lee Smith

– Det er en ekstremt viktig seier. Sesongen har nå vært suksessfull, slår han fast.

– Viser dagens resultat at Mourinho har gjort ting rett i sin disponering av laget i det siste?

– Ja. Uten tvil. De leverer en hardtarbeidende og disiplinert forestilling. Mannsmarkeringen fungerte, og det er defensivt veldig solid. De vinner Europaligaen på enkelt vis. Det var på ingen måte fantastisk, men det er veldig solid.

Millardmannen hylles
Paul Pogba dominerte på Manchester Uniteds midtbane i seieren. Han feiret sin egen scoring med å se opp mot himmelen. TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller har store forventinger til hva Paul Pogba kan vise frem neste sesong.

JUBEL: United jublet etter triumfen.
JUBEL: United jublet etter triumfen. Foto: Janek Skarzynski

– Pogba har hatt sin dose med uflaks. De skuddene som gikk inn for Juventus har gått i stolper og tverrligger for Manchester United, sier Møller til TV 2 Sporten.

– I Juventus scoret han for eksempel hele tiden på langskudd, og da gikk han på vannet. Han er en veldig kompleks spiller, for det han er best på er ikke det Mourinho først og fremst ser etter i en sentral midtbanespiller. Men han har gode langskudd og han gjør spektakulære ting, poengterer han.

Møller tror Pogba vil vise seg frem som en av verdens beste midtbanespillere de neste sesongene etter å ha bidratt til å senke Ajax i Europaligafinalen.

– Pogba er dønn seriøs, og kommer ikke til å gi opp sitt mål om å bli den beste midtbanespilleren i verden. José Mourinho får jo som regel det han vil av spillere, og nå er han i en av de best bemidlede klubbene i verden. Så han har en plan, og får han litt mer struktur rundt Pogba, så lover det veldig bra, konkluderer TV 2-eksperten.

– Han dominerte på midtbanen
Anført av Marcus Rashford skapte Manchester United en rekke gode muligher i åpningsminuttene.

Etter 17 minutters spill presenterte verdens dyreste fotballspiller, Paul Pogba, seg.

Fra 16-metersmerket smalt han til med venstrefoten. Ballen gikk via Ajax-forsvareren Sánchez og i mål bak en utspilt keeper Onana.

– Paul Pogba startet kampen strålende og dominerte midtbanen. Målet var imidlertid noe heldig, men keeperen var sjanseløs, sa den tidligere Manchester United-backen Phil Neville under BBCs livedekning om scoringen.

– En briljant avslutning
Etter Manchester Uniteds scoring løftet Ajax spillet og presset den engelske gigantklubben bakover på banen. Et godt organisert United-mannskap kontrollerte imidlertid inn til 1-0-ledelse til pause.

Manchester United fikk en drømmeåpning på andre omgang.

Henrik Mkhitaryan fikk en tå på Chris Smallings heading etter et corner, og lurte inn 2-0-ledelse for Mourinhos menn.

– Det var en briljant avslutning fra Henrikh Mkhitaryan, som i mine øyne har vært en av Manchester Uniteds beste spiller i alle turneringer denne seosngen, slo Neville fast etter 2-0-scoringen.

20 minutter før slutt fikk Ajax frispark like utenfor Manchester Uniteds 16-meter. Men Manchester United stilte hele laget i muren og fikk avverget.

Like etter sendte José Mourinho inn Jesse Lingard for den andre målscoreren, Henrik Mkhitaryan. Sju minutter før slutt fikk Anthony Martial være med på festen. Og rett før kampslutt entret Wayne Rooney banen i det som trolig var hans siste kamp for Manchester United og fikk være med på feiringen.

For takket være en taktisk perfekt kampplan slo Manchester United Ajax 2-0 i Stockholm og sikret seg Europaligatroféet for første gang i klubbens stolte historie.

Sorte sørgebånd og ett minutts stillhet for ofrene i Manchester
Spillerne hedret ofrene etter det grusomme terrorangrepet i Manchester med ett minutts stillhet før kampen. Begge lag spilte med sorte sørgebånd.

Åpningsseremonien ble også kraftig nedtonet på grunn av den fryktelige hendelsen som rystet Manchester mandag kveld.

– Vi har prøvd etter beste evne å fokusere på kampen, det er det som er jobben vår. Vi er klar. Men vi går ikke til denne kampen med den samme gleden vi normalt gjør, sa Manchester Uniteds manager José Mourinho til BT Sport før kampstart.

Den tidligere Manchester United-spilleren Phil Neville understreket at United-spillerne var svært preget etter det som har skjedd.

– Spillere som Marcus Rashford og Jesse Lingard er født og oppvokst i Manchester. Paul Pogba kom til byen i en alder av 14 år. De synes dette er tøft og vanskelig. Det skulle vært deres største kamp i karrieren, men for dem føles det ikke viktig lenger, sa Neville til BBC.

Manchester Uniteds mektige klubbdirektør Ed Woodward sa før oppgjøret at kampen ble spilt med et tungt bakteppe.

– Suksess i finalen har ingenting å si så lenge folk lider hjemme, sa han.

Vinneren av Europaligafinalen ville få omlag 550 millioner kroner inn på konto og automatisk plass i Mesterligaen neste sesong.

Slik startet lagene:

Manchester United (4-2-3-1): Romero – Valencia, Smalling, Blind, Darmian – Herrera, Fellaini – Mata, Pogba, Mkhitaryan – Rashford.

Benken: De Gea, Jones, Rooney, Martial, Lingard, Carrick, Fosu-Mensah.

Ajax (4-3-3): Onana – Veltman, Riedewald, Sanchez, De Ligt – Klaassen, Younes, Schone – Ziyech, Dolberg, Traore.

Benken: Boer, Tete, Westermann, De Jong, Van de Beek, Kluivert, Neres.

Dommer: Damir Skomina, Slovenia