NEDTUR: Drømmen om Europa brast for Anders Ågnes Konradsen,Fredrik Midtsjø, Tore Reginiussen, og Alex Gersbach mot Austria Wien i fjor.
NEDTUR: Drømmen om Europa brast for Anders Ågnes Konradsen,Fredrik Midtsjø, Tore Reginiussen, og Alex Gersbach mot Austria Wien i fjor. Foto: Alley, Ned

Norske klubber med svakere Europacup-innsats enn Gibraltar

Jesper Mathisen mener norsk fotball står i gjørmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bor i overkant av 30 000 mennesker i Gibraltar. På FIFA-rankingen er den britiske kolonien helt sist.

I 2014 ble Gibraltar innviet i den europeiske klubbfotballen da Lincoln debuterte i første kvalifiseringsrunde til Mesterligaen. Havnar Bóltfelag fra Færøyene ble for sterke for debutanten, men siden den gang har både Lincoln og klubbene i Gibraltar tatt store steg.

I 2016/17-sesongen deltok to klubber fra Gibraltar i europacupene. Norge hadde med Rosenborg, Odd, Stabæk og Strømsgodset. Det gikk ikke spesielt bra.

Det gikk faktisk så dårlig at Gibraltar endte sesongen med bedre UEFA-koeffisient enn Norge.

For mens Stabæk, Odd, Strømsgodset og Rosenborg røk ut mot henholdsvis Connah's Quay Nomads F.C., PAS Giannina, SønderjyskE og Austria Wien, bet Lincoln og Europa godt fra seg.

– Pinlig
Lincoln hadde få problemer med å sende FC Flora Tallinn ut av første runde i Mesterliga-kvaliken. I andre runde overrasket Lincoln med en sterk 1-0-seier mot Celtic, før skottene som ventet slo tilbake i returoppgjøret. Europa slo ut FC Pyunik før det ble Europaliga-exit mot svenske AIK. Det ga Gibraltar en UEFA-koeffisient på 1.500. De norske lagene stoppet på 1.375, det dårligste på 25 år. Kypros, Skottland og Israel passerte Norge i løpet av sesongen.

Men det er ikke den dårligste nyheten.

UEFA-rankingen tar hensyn til norske resultater i Europa de siste fem sesongene. Det vil si at den forferdelige 2016/17-sesongen vil ri Norge som en mare til 2022-sesongen er over.

– Det som skjedde i fjor var pinlig. Det var ikke akkurat stormakter vi møtte. Jeg har spilt oddsen, Football Manager og FIFA i ganske mange år og kjenner ganske mange lag. Men flere av lagene vi røk ut mot har jeg ikke hørt om. Det kan godt være det er gode fotballag, men det er jo ikke det heller, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Alle spillere, trenere og vi som jobber med norsk fotball har egentlig ikke lyst til å si at nivået er svakt, at vi har lite profiler og at vi blir avslørt i Europa gang etter gang. Men det er sannheten. Det ser vi på klubblag og landslag. Norsk fotball står i gjørmen, og så må alle dra i samme retning for at det skal bli bra igjen, sier Mathisen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener de store utskiftningene i norske klubbers spillerstaller må ta noe av skylden for prestasjonene i europacupene.

– Det har vært veldig ustabilt. I 2015/16 har vi en av våre beste sesonger med tanke på poeng og koeffisient. Rosenborg og Molde var i gruppespillet i Europaligaen, og Molde gikk også videre. Strømsgodset og Odd leverte også flere gode kamper. Den sesongen tror jeg vi var nummer elleve i Europa, det beste vi har vært. Det var fire lag som gjorde det bra. I Rosenborgs storhetstid var det de som dro hele lasset. Men i årets sesong var det veldig dårlig. Alle gjorde det svakt, sukker Semb.

– Hva skyldes det?

– Det går litt på stabiliteten i klubbene. Det er stor gjennomtrekk på spillersiden. Det er bare å se på det laget Molde spilte med i Europa vinteren og våren 2015/16. Vi klarer ikke å ha et stabilt nivå for å hevde oss i Europa.

– Kan NFF gjøre noe for å tilrettelegge bedre?

– Jeg tror ikke vi kan tilføre så veldig mye mer hva gjelder rammebetingelser. Vi jakter alltid på muligheter for å tilrettelegge bedre, men dette er noe vi har vært og er bevisste på. Det handler om terminlisten og reisebelastning før klubbene skal ut i Europa. Klubbene må få tid å forberede seg. De tingene må være på stell. Det har vært noen små feilskjær der de siste årene, men det synes jeg vi har klart å rette på. Utover det går det på internasjonal stimulering og det å spille treningskamper mot europeisk motstand i løpet av vinteren. Klubbene er autonome og bestemmer selv hvordan de legger opp Europa-løpet sitt. Det kan ikke vi påvirke, sier han.

Odd blir seedet i 2. kvalikrunde
Etter 2015/16-sesongen lå Norge på 22. plass på rankingen. Etter marerittsesongen 2016/17 falt Norge ned til 25. plass. Kasakhstan, Aserbajdsjan og Bulgaria puster Norge i nakken. Kun de 12 beste nasjonene får direkteplass til Mesterligaen. Landene rangert fra 13-15 får med to lag i 3. kvalikrunde i Mesterligaen. Om de norske lagene hadde prestert like bra i 2016/17-sesongen som i 2015/16-sesongen, ville Norge vært helt oppe i ryggen på Østerrike, som for øyeblikket ligger på 15. plass.

– Hadde vi hatt fem år på rad som vi hadde i 2015/16-sesongen ville vi hatt et lag direkte kvalifisert til Mesterligaen. Men året før gjorde vi det svakt. Uten stabilitet vil vi vake mellom nummer 20 og 25 på rankingen, og det gir en vanskelig vei for å komme inn i Mesterligaen. Jeg skulle gjerne sett at konkurransen i Eliteserien hadde vært tøffere. Det hadde hjulpet de norske lagene i europacupene. Oppover i rundene er det et betydelig steg opp, sier Semb.

I år må Odd og Haugesund starte i 1. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Sheriffs seier mot Dacia Chisinau i seriefinalen i Moldova innebærer at Odd er sikret å bli blant de 33 lagene som blir seedet i 2. kvalikrunde, mens Haugesund kun blir seedet i kvalikrunde 1. Brann kommer inn i 2. kvalikrunde, men blir useedet. Rosenborg blir seedet i 2. kvalifiseringsrunde til Mesterligaen, men må ta seg gjennom ytterligere to runder for å havne i gruppespillet.

I 3. kvalikrunde blir de 10 lagene med høyest UEFA-koeffisient seedet. Rosenborg er for øyeblikket nummer 14, men vil bli dyttet ned til 15. plass dersom Legia Warszawa vinner den polske mesterserien. Dersom Rosenborg tar seg til 3. kvalikrunde for så å ryke ut, vil trønderne få mulighet til å kvalifisere seg til gruppespillet i Europaligaen gjennom playoff. RBK vil da være useedet.

– Om folk synes en eliteseriekamp er kjedelig eller underholdende er ikke et godt mål på hvor gode vi er i forhold til alle andre. Det måles vi på i Europa-cupene. Rosenborg kommer ikke tilbake til der de var under Eggen. RBK har ikke råd til å beholde de beste spillerne. Spillerne selv har heller ikke lyst til å bli i Rosenborg. De vil ut og prøve seg når det kommer større klubber fra større ligaer med mer penger. Men jeg synes Rosenborg har løst det bra. De har drevet god butikk samtidig som de har vært det overlegent beste laget i Norge. Rosenborg har et uttalt mål om å komme seg inn i et gruppespill i Europa. Det håper jeg virkelig at de klarer, men slik de har prestert i år er de ikke i nærheten av å klare det, sier Mathisen.

– Odd har et høyt toppnivå, men har heller ikke levert opp mot sitt beste spillemessig i år. Det er Rosenborg som har potensial og spillerne til å bite fra seg. Odd, Brann og Haugesund kan ryke ut mot hvem som helst, slik vi så i fjor, legger TV 2-eksperten til.

Mangler oversikt over gode utlendinger
Han mener manglende oversikt over hva som rører seg på markedet gjør at de gode utlendingene ikke finner veien til norsk fotball.

– Vi har nok utlendinger i norsk fotball, men vi har for få gode. Det er ikke mange som hever nivået. Norske klubber har dårligere økonomi, og det har i mange tilfeller gått utover det sportslige apparatet. Det vil si de har dårligere oversikt. Mange har ikke sportsdirektører og speidere som har oversikt over hva som rører seg. Det finnes gode dataprogrammer hvor man finner kamper og klipp, men det er ingenting som å se en kamp live. To av de norske klubbene som gjør det bra på det området er Stabæk og Sarpsborg. De har Inge André Olsen og Thomas Berntsen som er gode på dette, og da får de det til ut fra ressursene de sitter med. For meg virker det ikke som at Rosenborg har god oversikt over hva som rører seg rundt omkring. De spillerne de har hentet er spillere som har vært i Norge før, og som de kjenner godt til. De har vært forsiktige med å hente utenlandske spillere som gjerne koster penger og skal ha god lønn. Det var utypisk at de hentet Nicklas Bendtner. Om han finner formen, vil han ha et annet format enn de spissene RBK har hatt de siste årene, sier Mathisen.

– Hvordan tror du det vil gå med de norske klubbene i Europa da?

– Litt patriotisk spår jeg at RBK når gruppespillet i Europaligaen, mens de andre norske lagene ryker ut. Jeg håper alle de norske lagene kommer til enten Mesterligaen eller Europaligaen, og jeg skal heie på dem alle sammen. Men det er dessverre ikke så veldig mye som gjør meg optimistisk på deres vegne, sier han.

PS! 19. juni trekkes 1. og 2. kvalikrunde til Mesterligaen og Europaligaen. 29. juni og 6. juli spilles 1. kvalikrunde i Europaligaen. Rosenborg skal i aksjon 11-12. juli og 18-19. juli. Brann spiller 13.- og 20. juli.