ÅRETS KLATRETALENT: Jonas Abrahamsen og Jonas Ellingsen er klar for L’Etape du Tour i sommer.
ÅRETS KLATRETALENT: Jonas Abrahamsen og Jonas Ellingsen er klar for L’Etape du Tour i sommer. Foto: UNO-X Hydrogen Development Team/Eirik Oskari Halvorsen.

ANNONSØRINNHOLD:

Jonas og Jonas klar for monsteretappe

TV 2 og Statoil ASA har gjennom våren søkt etter klatretalenter som skal begi seg ut på en av årets hardeste etapper i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

L’Etape du Tour er et ritt som samler over 10 000 syklister hvert eneste år. Løypa er identisk med én av etappene i Tour de France samme år, og det er den 18. Etappene opp Col d’Izoard (2360 moh) som venter rytterne i år.

Årets utvalgte ryttere har mye til felles. En ting er at de deler samme fornavn, men de er også meget habile klatretalenter.

Jonas Abrahamsen (21) fra Skien er utdannet elektriker og studerer til å bli ingeniør ved siden av sykkelsatsningen. Han startet å sykle for fullt når han var 16 år og sykler nå for UNO-X Hydrogen Development Team. Han ser nå frem til å få sykle L’Etape du Tour.

– Det betyr mye å få sykle en så hard etappe. Da får man se hvor harde etappene proffrytterne sykler, samt at man forhåpentligvis kan vise en god figur og kjempe om seieren, forteller han.

– Hvilke forventninger har du til rittet?

– Jeg har forventninger om å kunne kjempe i toppen, og gjerne ta steget høyest på pallen. Jeg tror løpet kan passe meg fint når det er målgang på toppen av bakken. Det er hvert fall en gylden mulighet til å få vist seg frem.

MYE BAKKER: Jonas Abrahamsen er klar for å sykle en etappe med mye bakker. Foto: UNO-X Hydrogen Development Team.
MYE BAKKER: Jonas Abrahamsen er klar for å sykle en etappe med mye bakker. Foto: UNO-X Hydrogen Development Team.

Jonas Ellingsen (23) bor og studerer deltid sivilingeniør, bygg- og miljøteknikk i Trondheim. Han satser fullt på å bli så god som mulig til å sykle og har derfor trappet ned på studiene. Begynte å sykle aktivt når han var 20 år gammel, etter å ha vært i militæret. Han har bakgrunn fra mange idretter, spesielt langrenn og målet hans er å komme på et kontinentallag som raskt som mulig.

– Dette blir sommerens høydepunkt for min del. Jeg har fulgt med på Touren og sykling generelt lenge før jeg begynte å sykle aktivt selv. Jeg har vært i Frankrike og sett en del fjelletapper, samt syklet flere av de mest kjente fjellene i Alpene, men aldri konkurrert der, så det gleder jeg meg veldig til, forteller han.

– Hvilke forventninger og tanker har du om deltakelsen?

– Jeg håper å vise meg tilliten verdig etter å ha blitt plukket ut. Tidligere deltakere har jo vært høyt oppe, så jeg håper og tror jeg kan kjempe helt i toppen. Det er det som er målet.

ALPENE: Jonas Ellingsen syklet Col de la Colombière i Aplene i fjor sommer. Foto: Eirik Oskari Halvorsen.
ALPENE: Jonas Ellingsen syklet Col de la Colombière i Aplene i fjor sommer. Foto: Eirik Oskari Halvorsen.

Om de utvalgte har sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, følgende lovord:

Jonas Ellingsen er en av landets mest lovende klatrere som fortsatt kjører som klubbryttere. Får nå en tøff utfordring med mange høydemeter som passer han perfekt.

Jonas Abrahamsen er en av de mest fremtredende U23-klatrerne vi har i landet. Han har ferdigheter som kommer til sin rette i lange klatringer som det er på l’Etape du Tour.

For det er en skikkelig utfordring som venter Jonas og Jonas 16. Juli.

Fra startbyen Briançon skal de blant annet over Col de Vars (2109 moh), før det 178 kilometer lange rittet avsluttes på toppen av et velkjent Tour de France-fjell, nemlig Col d’Izoard.