Det var mange biler som ble stoppet, og mange som ikke fikk kjøre videre, da Statens vegvesen og Politiet hadde kontroll på E6 sør for Brummundal tirsdag kveld. Foto: Statens vegvesen
Det var mange biler som ble stoppet, og mange som ikke fikk kjøre videre, da Statens vegvesen og Politiet hadde kontroll på E6 sør for Brummundal tirsdag kveld. Foto: Statens vegvesen

Storkontroll:  29 biler sto igjen uten skilter

Statens vegvesen hadde en svært hektisk kveld i går ...

Det er ikke bare fartsgrensene du skal passe på når du kjører bil.

Faktisk er det en rekke andre saker og ting du skal ha kontroll på også. Har du for eksempel sjekket at sommerdekkene dine er klare for en ny sesong? Har du forresten fått byttet til sommerdekk enda? Har du lov å kjøre bil med henger, hvis du ikke har tatt førerkort klasse BE? Er alt det tekniske med bilen din i orden? Er årsavgiften betalt? Har du på deg sikkerhetsbeltet? Bruker du mobilen mens du kjører?

Hvis du har kontroll på alle disse tingene, er det ikke mye å frykte i kontrollene som Statens vegvesen og politiet holder en del av nå for tiden. Men overraskende mange har ikke det ...

Vegvesenet kaller inn 1.000 trafikkfarlige biler

10.138 passerte skanner

Det fikk vierfare på E6 sør for Brummundal tirsdag kveld. Da var nemlig politiet og Statens vegvesen på plass med sin ANPR-skanner.

Sistnevnte leser av skiltene på biler som passerer, og kan brukes til å avdekke for eksempel at årsavgiften ikke er betalt eller at bilen ikke har vært inn til periodisk kontroll.

Tilsammen passerte 10.138 kjøretøy skanneren. Og fangsten ble etterhvert omfattende.

200 kjøretøy ble kontrollert, og 69 fikk bruksforbud.

Mangler EU-kontroll

Fire ble anmeldt og det blir også en femtemann, som valgte å ikke stoppe for kontrollen. Vedkommende visste kanskje ikke at ANPR-skanneren også tar bilder ...

Hovedandelen av bejæringene var mangel på periodisk kontroll.

Heldigvis for de som ble stoppet og ikke hadde betalt årsavgiften, er det ikke begjært avskilting av bilen. Enda ...

Vegvesenet slo til – 30 (!) fikk bruksforbud

42 sedler på tekniske mangler

Men selv om det ikke ble tatt skilter som følge av manglende betaling av årsavgift, var det mange som måtte parkere kjøretøyet denne kvelden. 29 kjøretøy ble avskiltet.

12 fikk bruksforbud i tillegg til begjæringer, og tre fikk bruksforbud på anmeldelsene.

42 kontrollsedler ble utstedt på tekniske mangler, 10 fikk gebyr for manglende sikkerhertsbelte, dokumenter og dekk.

I tillegg til alt dette hadde politiet fire forenklede forelegg på mobilbruk.

550 biler levert til opphogging – nå jakter de flere

– Få orden i sysakene

Oppfordringen må være at det lønner seg å ha ting på stell før en begir seg ut på veien.

– Veldig mye av det vi blir tatt for er både unødvendig, slurvete og ikke minst farlig. Særlig det å legge fra seg mobilen når man kjører, forsvarlig bruk av sikkerhetsbelte og bruke dekk med godt mønster er tre ting man er nødt til å ta på alvor, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Av erfaring vet vi at det gjerne dukker opp flere kontroller utover våren og sommeren.

– Det er like greit å få orden i sysakene først som sist. Så slipper man en sur ekstrakostnad, er Broom-Bennys enkle råd.

Er det skummelt å kjøpe bil som har vært kollisjonsskadet?