Giro-nordmann etter lagkameratens bedritne dag: – Vanvittig surt

Sindre Lunke tror og håper sammenlagtleder Tom Dumoulin slår tilbake etter den skjebnesvangre do-pausen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en svært dramatiske etappe i Giro d'Italia søndag, der sammenlagtleder Tom Dumoulin (Team Sunweb) endte opp med å tape to minutter og ti sekunder til sin nærmeste konkurrent Nairo Quintana (Movistar).

Tv-bildene viste hvordan Dumoulin måtte stoppe i veikanten og rive av seg klærne. Resten ble heldigvis ikke vist, men det var ingen tvil om at nederlenderen måtte gjøre sitt fornødne i veikanten.

Se video i Sportsnyhetene over!

– Det var litt skitt, egentlig, det var synd at han måtte stoppe og tømme seg, men det er sånn som skjer, sier Sindre Lunke (24).

Måtte gi radioen til Dumoulin
Han er eneste nordmann i årets Giro d'Italia, og er lagkompis med mannen i den rosa ledertrøyen.

Lunke syklet i mål som nummer 87 på tirsdagens knalltøffe etappe, 40 minutter og 26 sekunder bak etappevinner Vincenzo Nibali, og visste lite om dramaet som utspilte seg lenger frem i løypen under etappen.

– Jeg hørte ikke så mye, jeg måtte gi bort radien min til Tom (Dumoulin) fordi hans ikke funket. Jeg syklet uten radio siden etter Monterolo. Det var kjedelig at han måtte stoppe, sier Lunke.

– Følte seg grei etter å ha tømt seg
Men etter løpet fikk han bekreftet at det etter forholdene står bra til med lagkameraten.

– Jeg snakket litt med ham på massasjebenken. Han sa at han følte seg grei etter å ha tømt seg, forklarer Lunke.

På en tidligere etappe veltet Dumoulin-konkurrent Nairo Quintana. Da viste Team Sunweb-rytteren frem en god dose fairplay da han holdt igjen konkurrentene så ingen skulle støte på colombianeren som var i trøbbel.

– Kjedelig at de fortsatte
Etter tirsdagens etappe var det flere som mente at konkurrentene også burde ha ventet på Dumoulin.

– Da Quintana krasjet sa Tom til feltet at de skulle roe ned. Det er litt kjedelig at de fortsatte, men det er en konkurranse. Man kan ikke stoppe når alle får litt problemer, men det er litt surt at han fikk magetrøbbel, sier Lunke.

Han tror konkurrentene hadde ventet på lagkameraten om magetrøbbelet hadde kommet før den siste stigningen.

– Hadde det skjedd tidligere hadde de nok avventet litt, tror Lunke.

– Vanvittig surt
Nå har et solid forsprang på to minutter og 41 sekunder blitt redusert til bare 31 sekunder for Dumoulin, og på de neste etappene er det flere tøffe fjell som skal forseres.

– Det er vanvittig surt. Det er sinnssykt gode klatrere han kjemper mot i toppen. Quintana og Nibali gleder seg nok til enda mer fjell de neste dagene, spår nordmannen.

Men at forspranget har minket betraktelig legger ikke en demper på det som tross alt har vært en god Grand Tour for Team Sunweb.

– Det skal sies at det at vi har ledertrøyen er en bonus. Det er første gang vi går for å prøve på sammenlagtseieren i en Grand Tour. Greier vi det første året, så er det veldig spesielt og kult, men det er ikke alt som klaffer på første forsøk. Vi tar det dag for dag og ser det an. Giroen har gått veldig bra hittil, sier Lunke.

– Han er en fighter
Etter tirsdagens do-drama blir det enda tøffere for han og lagkameratene og lose Dumoulin inn til sammenlagtseier.

– Vi må se an hvordan vi kan hjelpe Tom mest mulig for å unngå at han skal bli isolert, og for at han kanskje også kan kjøre fra og ta tid. Det er mye som kan skje den siste uken, påpeker Lunke, som er sikkert på at lagkameraten ikke har noen planer om å gi seg uten kamp.

– Han er en fighter, sier 26-åringen.

NORGES MANN I GIROEN: Sindre Lunke har slitt med sykdom, men har likevel gjort seg bemerket som hjelperytter for sammenlagtleder Tom Dumoulin.
NORGES MANN I GIROEN: Sindre Lunke har slitt med sykdom, men har likevel gjort seg bemerket som hjelperytter for sammenlagtleder Tom Dumoulin. Foto: Cor Vos | Team Sunweb

Forkjølet
Lunke har selv slitt med sykdom under Giroen, og under intervjuet med TV 2 kommer det noen hostekuler.

– Jeg har vært forkjølt en liten uke. Det går ikke bort når man går på sykkelen hver dag og sykler beinhardt. Men jeg kan ikke klage, beina går fortsatt rundt, sier trønderen.

Etter den 16. etappen tirsdag var han sånn passe fornøyd med egen innsats.

– I dag gikk det helt okay. Beina var tunge, det var jobbing fra start for å dekke brudd. Min oppgave var å holde bruddet under grei kontroll frem Stelvio, men jeg skulle gjerne ha sittet med litt lenger opp, sier han.

Fikk skryt av lagkompis
Men selv med sykdom har han hatt noen gode dager, og på selveste 17. mai vanket det ros fra lagkamerat Simon Geschke på Twitter.

– Dagens mann er Sindre Lunke, ikke noe tvil, skrev tyskeren som vant en Tour de France-etappe i 2015.

– Den dagen hadde jeg gode bein og kunne ligge å taue lenge. Jeg hadde håpet på det i dag også, men jeg får håpe beina kan gjøre det en annen dag, sier Lunke, som kan ende opp med å tau Tom Dumoulin inn til en historisk seier i den 100. utgaven av Giro d'Italia dersom det går Team Sunwebs vei de siste dagene.