Giro-lederen frakjørt etter do-krise: – Fairplay og respekt har forsvunnet

Tom Dumoulin behold så vidt ledertrøyen etter marerittetappe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se dramaet i Sportsnyhetene over!

Giro-leder Tom Dumoulin (Team Sunweb) opplevde et mareritt av en do-krise og tapte godt over to minutter, men beholdt ledertrøyen etter en dramatisk 16. etappe av Giro d'Italia.

Nederlenderen tapte to minutter og ti sekunder til sin nærmeste konkurrent Nairo Quintana. Hans sammenlagtledelse er nå på 31 sekunder.

Etappen ble vunnet av Vincenzo Nibali.

– Jeg måtte bæsje
Dumoulin holdt følge med konkurrentene opp knalltøffe Mortirolo og Stelvio på den 222 kilometer lange etappen, men rett før det virkelig skulle gjøres opp om sammenlagtledelsen opp den 13,4 kilometer lange klatringen opp Umbrialpass gikk det galt.

Tv-bildene viste hvordan sammenlagtlederen parkerte sykkelen i veikanten, rev av seg den rosa ledertrøyen og gjorde seg klar til å gjøre sitt fornødne.

– Jeg måtte bæsje. Jeg kunne ikke holde igjen lenger. Jeg begynte å kjenne da vi kjørte ned fra Stelvio. Jeg måtte bare stoppe. Det var ikke mulig å fortsette, sier Dumoulin i et intervju vist på Eurosport.

Det kostet Dumoulin mye tid, og selv om nederlenderen ventet på Nairo Quintana da han gikk ned mot slutten av den 15. etappen, stoppet ikke feltet opp for sammenlagtlederen.

– Fairplay og respekt har forsvunnet
Team Sunweb-rytteren tapte raskt ett minutt, og hadde det ikke godt når han på egenhånd måtte jage alle konkurrentene.

– Hvordan tror du jeg følte meg? Jeg bestemte meg for å kjempe, kjempe og kjempe, og ta konklusjonen etter målgang. Det var det jeg gjorde. Det var bra, men jeg er selvsagt veldig skuffet med dagen i dag, sier Dumoulin.

Bahrain-Merida-laget til Vincenzo Nibali holdt farten oppe i feltet. Quintana fikk ikke sine menn til å sette opp farten, men ba heller ikke de andre om å vente på Dumoulin.

– Fairplay og respekt har definitivt forsvunnet fra sykkelsporten, skriver Bora-Hansgrohe-rytteren Leopold König på Twitter.

Dumoulin hadde to minutter og 41 sekunder på Nairo Quintana før tirsdagens etappe. På toppen av Umbrialpass lå han rundt to minutter og 20 sekunder bak colombianeren.

Nibali-seier
Kampen om etappeseieren ble en duell mellom Mikel Landa og Vincenzo Nibali, og det var den italienske «haien» fra Messina som kunne juble for den første italienske etappeseieren i den 100. utgaven av Giro d'Italia. Quintana tok tredjeplassen.

Colombianeren tok til slutt inn to minutter og ti sekunder på Dumoulin, som nå har 31 sekunders forsprang på Movistar-rytteren i sammendraget.

Etappevinner Vincenzo Nibali klatret opp til tredjeplass i sammendraget, og ligger nå ett minutt og 12 sekunder bak Dumoulin.