Golden State Warriors skapte NBA-historie i natt

I FINALEN: Stephen Curry kunne juble for den tolvte strake seieren i NBA-sluttspillet.
I FINALEN: Stephen Curry kunne juble for den tolvte strake seieren i NBA-sluttspillet. Foto: Ronald Martinez
Ingen lag har tidligere gått til finalen med tolv seirer og null tap i sluttspillet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Golden State Warriors har skapt NBA-historie. California-laget er det første som når finalen i verdens beste basketball-liga med tolv seirer og null tap i sluttspillet.

Warriors slo 2014-mester San Antonio Spurs 129-115 i Texas i natt, og avgjorde semifinaleserien 4-0 i kamper. Tidligere i sluttspillet har Golden State knust så vel Portland Trail Blazers som Utah Jazz i «strake sett» 4-0. Siden formatet der alle fire sluttspillrundene spilles best av sju kamper ble innført i 2003 har ingen lag gått ubeseiret til finalen – før nå.

Sjanseløse Spurs
Semifinaleserien mot San Antonio Spurs ble i realiteten avgjort i åpningsdysten i Oakland. Spurs - som har vunnet NBA-finalen fem ganger siden 1999 med trenerlegenden Gregg Popovich ved roret – ledet med 25 poeng og så ut til å ta en overraskende seier. Så provoserte Warrior Zaza Pachulia fram en ny ankelskade på NBAs kanskje beste forsvarsspiller Kawhi Leonard, og Warriors snudde kampen til 113-111-seier.

Spurs hadde fra før mistet point guard Tony Parker med skade, og greide ikke å matche stjernegalleriet til Golden State i de resterende oppgjørene. Den store byrden LaMarcus Aldridge fikk på sine skuldre var 31-åringen ikke i nærheten av å kunne bære – i så vel kamp tre som i nattens kamp fire bidro den 2,11 høye forwarden bare med åtte poeng.

Kan bli Warriors mot Cavaliers for tredje året på rad
Warriors må vente noen dager før de får vite om finalemotstander blir Cleveland Cavaliers for tredje året på rad. Cavaliers var inntil semifinalekamp tre mot Boston Celtics like overlegne i NBA øst som Warriors har vært i vest, og hadde vunnet sine første ti sluttspillkamper (4-0 over Indiana Pacers i åttedelsfinalen, 4-0 over Toronto Raptors i kvartfinalen). Men LeBron James’ lag gikk på et overraskende 108-111 tap for Celtics hjemme i Cleveland, og kan tidligst sikre finaleplassen etter femte oppgjør på torsdag.

Golden State Warriors vant NBA-tittelen I 2015 og var favoritt også I fjor. Men anført av James kunne Cavaliers innkassere klubbens alle første NBA-tittel mot et noe skaderedusert Warriors mannskap. Den klubben som har hatt King James i stallen (Miami Heat 2011-2014, Cleveland Cavaliers 2015-nå) har nådd NBA-finalen seks sesonger på rad, og tatt tittelen tre av gangene.

Revansjelysten stjernegalleri
Det allerede stjernespekkede Warriors-laget som vant NBA-finalen i 2015 og satte grunnserierekord forrige sesong (73 seirer, 9 tap) er vesentlig forsterket denne sesongen. For Warriors hentet mannen som ble kåret til NBAs beste spiller i 2014, Kevin Durant, fra Oklahoma City Thunder.

Den dobbelte olympiske mesteren ble kåret til VMs beste spiller allerede i 2010, og 28-åringen har funnet seg godt til rette i lagmaskinen Golden State Warriors. På tolv kamper i årets sluttspill har Durant nesten 25 poeng og over sju returer per kamp i gjennomsnitt.

Sammen med seg har Durant blant andre følgende stjerner:

• Steph Curry, kåret til NBAs beste spiller i 2015 og 2016 og den beste trepoengs-skytteren i ligaens historie. Curry snitter 28 poeng i årets sluttspill.

• Draymond Green, olympisk mester i Rio, NBA All-Star og ligaleder i returer.

• Klay Thompson, olympisk mester i Rio, har NBA-rekorden for flest poeng i en periode (37!!), en distanseskytter som kan overta ansvaret hvis Curry blir holdt eller har en kamp under pari

• André Iguodala, kåret til finaleseriens beste spiller da Warriors ble mester i 2015

Spurs-trener Gregg Popovich hyllet Golden State etter nattas dyst:

– De spiller basketball det er morsomt å se på. De er fantastiske og de har klasse. Jeg tar av meg hatten til dem for vel utført jobb.

Golden State Warriors blir meget vanskelig å slå i årets NBA-finale, og kan blir det første laget noensinne som går gjennom sluttspillet med seksten seirer og ingen tap.

Ginóbili hyllet
Ved kampslutt i San Antonio i natt hyllet Spurs-supporterne veteranen Manu Ginóbili. Argentineren har ikke meddelt endelig at han vil legge opp, men basket-entusiastene i San Antonio føler seg ikke sikre på å se 39-åringen i aksjon igjen. Det er mulig Ginóbili følger sin gode venn Tim Duncans eksempel; uten fanfare meddelte megastjernen Duncan i fjor sommer at ha la opp etter 19 sesonger og fem NBA-titler med Spurs.

Ginóbili ble olympisk mester med Argentina i 2004, og har vært med i NBA-sluttspillet i samtlige 15 sesonger han har spilt i verdens beste liga. Den venstrehendte guarden som rakk å vinne EuroLeague med Bologna i 2001 før han dro til Texas, personifiserer også den meget solide lagmoralen som preger lagene Popovich trener: Ginóbili har aldri klaget over å måtte starte de fleste kamper på benken og alltid utført sine plikter som den lojale lag- og rollespilleren han er.

– Det var rørende og ganske overveldende, sa Ginóbili om den stående ovasjonen han mottok etter kamp- og sesongslutt i natt.

Lik TV 2 Sporten på Facebook