Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7. juni skal diamantringen selges på auksjon i London.

Den er estimert til å bli solgt for 350.000 britiske pund, skriver The Guardian – altså omkring 3,8 millioner norske kroner.

Hverdagsring

Det er utrolige 30 år siden en kvinne kjøpte ringen på et bruktmarked i Isleworth i London. Den ble da kjøpt for cirka 100 kroner, og den nye eieren trodde det var en lekering som ble brukt som en del av et kostyme.

Men den utrolige diamanten viste seg senere å være ekte, med en størrelse på 26.27 karat.

Uvitende om dens verdi har eieren av ringen brukt den i hverdagen, uten å bekymre seg for verken å miste eller ødelegge den.

7. juni går Sotheby-auksjonen av stabelen i London. Sjef for smykkeavdelingen, Jessica Wyndham, sier det var en tilfeldighet at ringens verdi ble oppdaget.

– Eieren brukte den på handletur og på helt vanlig dager. Det er jo en fin ring. Men den ble kjøpt som en kostymering. Ingen hadde noen idé om dens utrolige verdi, sier Wyndham.

Gullsmed

Hun sier det er ytterst sjeldent det blir gjort slike kjøp på helt vanlig markeder.

– De hadde vært på ganske mange bruktmarkeder opp gjennom årene. Men de har aldri sett eller kjøpt antikviteter, og hvert fall ikke diamanter. Det er et sjeldent og fantastisk funn, sier Wyndham.

Det var en bekjent av eieren, en gullsmed, som anbefalte eieren å sjekke ringens verdi. Da dro eieren til nettopp Sotheby's.

– De kom med en liten tanke om at den kunne være ekte, men de ante ikke hva den kunne være verdt. Vi så på den, og jeg sa jeg trodde det kunne være en diamant, sier Wyndham.

Stenen ble sendt til ytterligere undersøkelse hos Gemological Institute of America.

Der ble det bekreftet at det er diamant som trolig er fra slutten av 1800-tallet. Måten diamanten er slipt på kan delvis ha vært årsaken til at flere har trodd den ikke var ekte.

– Det er benyttet en gammel skjæreform, og diamanten har en antikk puteform. Den reflekterer ikke lyset på sammen måte som en mer moderne sliping gjør. Det kan ha lurt folk til å tro den ikke var ekte, sier Wyndham.

Hvordan ringen endte opp på markedet i London på slutten av 1980-tallet, er fortsatt et lite mysterium.