Fornebu  20170522.
Alpinist Aksel Lund Svindal på Olympiatoppen sin samling for aktuelle norske OL- og Paralympicsutøvere til Pyengongchang.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fornebu 20170522. Alpinist Aksel Lund Svindal på Olympiatoppen sin samling for aktuelle norske OL- og Paralympicsutøvere til Pyengongchang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Lund Svindal bekymret for OL-sikkerheten: – Rart at Nord-Korea ikke nevnes som en trussel

– Uberegnelig må vel være en trussel, sier stjernealpinisten Aksel Lund Svindal snaue ni måneder før vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stjernealpinisten Aksel Lund Svindal regner med å være tilbake på ski i juli og satser for fullt mot medaljer i OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar 2018.

Men alle avisskriveriene om Nord-Korea og en mulig væpnet konflikt med USA og nabolandet Sør-Korea den siste tiden har gjort Lund Svindal bekymret for både publikums og utøvernes sikkerhet under mesterskapet.

Overfor TV 2 Sporten gjør han det klart at han synes det er merkelig at PST (Politiets sikkerhetstjeneste) ikke nevner Nord-Korea som en mulig trussel under OL.

PSTs Jørgen Halvorsen hadde et foredrag på en samling i regi av Olympiatoppen for aktuelle norske OL– og Paralympicsutøvere til Pyengongchang om sikkerheten under OL mandag, og Nord-Korea ble ikke nevnt med ett ord.

– Uberegnelig må jo være en trussel
– Jeg synes at det er et legitimt spørsmål i hvert fall. Vi har jo vært oppe der i fjellene i Sør-Korea før og det ligger jo veldig nære Nord-Korea. Når trusselbildet skal gjennomgås så synes jeg at det er et legitimt spørsmål om Nord-Korea er en del av det trusselbilde. Men jeg fikk bare et veldig diffust svar. Nord-Korea virker jo veldig uberegnelige, og uberegnelighet må jo være en trussel, slår Lund Svindal fast overfor TV 2 Sporten.

Nord-Koreas president Kim Jong-un har som mål å utvikle en rakett som kan nå USA, og om det skjer kan konflikten eskalere ytterligere.

– Jeg er ikke redd, men om for eksempel Sverige i media hadde blitt fremstilt som verdens farligste land, og vi skulle snakket om trusselbildet i Norge og ikke nevnt nabolandet Sverige, så ville det vært veldig rart, konkluderer han.

Det var Jørgen Halvorsen, som til daglig jobber med trusselvurdering i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som orienterte utøverne sikkerheten i forbindelse med OL og Paralympics i Pyeongchang til vinteren.

På spørsmål fra salen om Nord-Korea var en trussel svarte han at forholdet mellom de to nabolandene ligner på gammel kald krig, og at det vil vil overraske ham om noe skjer under lekene.

I januar ble det klart at Lund Svindal igjen måtte gjennomføre et inngrep i sitt høyre kne. Frem til da hadde han slitt med smerter i kneet under trening og i konkurranser etter det imponerende comebacket i verdenscupen i begynnelsen av desember i fjor.

I rute til nytt comeback
34-åringen melder at han er i rute til et nytt comeback i høst.

– Jeg har tatt det litt steg for steg og hatt bra fremgang. Nå trener jeg ikke bare «rehab», men ordentlig. Jeg sykler og trener styrke. Det er gradvis progresjon og ser ganske bra ut, forteller Lund Svindal.

– Kan du være tilbake på ski allerede i juni?

– Juni er nok litt tidlig. Men i juli eller august kan det nok skje. Jeg tar det litt som det kommer. Det viktigste for meg er å komme tilbake på ski på en ordentlig måte. Da blir juni for tidlig, konstaterer han.

Alpinstjernen har slitt med skadeproblemer flere ganger tidligere i sin karriere.

– Den forrige kneskaden er friskt i minne. Det var en komplisert kneskade, men denne gang kjennes det bedre og litt lettere, sier mannen med ett OL-gull og fem VM-gull totalt i sin karriere.

PS: Vinter-OL 2018 er de 23. olympiske vinterleker og arrangeres mellom 9. og 24. februar 2018 i byen Pyeongchang i Sør-Korea.