Slik vurderer TV 2-eksperten Tour de France-formen til de norske rytterne

Johan Kaggestad tror minimum tre norske ryttere får sykle Touren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er litt over en måned igjen til Tour de France-start i Düsseldorf. I fjor var Norge representert med fire ryttere i sykkelsportens største og mest prestisjetunge ritt. Debutant Sondre Holst Enger var feltet yngste rytter. Vegard Breen, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen utgjorde resten av den norske kvartetten.

Det blir garantert gjensyn med et par av de norske rytterne i årets Tour de France. Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen sykler treukersrittet om de unngår sykdom og skader.

Vegard Stake Laengen imponerte stort i Tour of California. Asker-gutten endte på en sterk 6. plass sammenlagt, og ligger godt an til å få en plass på Tour-laget til UAE Team Emirates.

Kristoffs lagkamerat Sven Erik Bystrøm er fortsatt aktuell for Tour de France, til tross for bruddet i hånden han pådro seg under Gent-Wevelgem i slutten av mars.

Mer usikkert er det om Sondre Holst Enger får muligheten til å sykle sommerens Tour. Etter en skuffende start på sesongen er hortensgutten tatt av Ag2rs rittprogram. I stedet har laget tatt drastiske grep og sendt ham på høydeleir til spanske Sierra Nevada. Håpet er at det skal få ham i form til Tour de France. Holst Enger er med i bruttotroppen til det franske laget, men må vise seg frem i Sveits rundt. Det positive er at Ag2r har signalisert at de ønsker å ha med seg en spurter.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad har sett nærmere på formen til de Tour-aktuelle rytterne. Han mener Stake Laengen og Boasson Hagen for øyeblikket er best i rute før det smeller 1. juli i Tyskland.

Edvald Boasson Hagen:

Kaggestads vurdering:
For meg ligger Boasson Hagen på en femmer foreløpig. Det virker som han har fått en god måned med trening etter Paris-Roubaix. Det har vært viktig. Han så veldig bra ut i Tour of Norway, selv om han sliter litt i motbakker han etter min mening behersket godt i 2012. Det så vi blant annet på Lillehammer-etappen.

Så spørs det hvilken rolle han får i laget. Om Boasson Hagen blir spurteren i laget kan vi ikke forvente at han skal vinne spurter mot verdens beste spurtere. Der er han ikke. Vi har litt urealistiske forventninger til Boasson Hagen, for han vinner ikke spurter mot Kittel, Greipel og Kristoff. Den toppfarten kommer han ikke til å få. Han må få en fri rolle og slå til på de halvharde etappene.

Viktigste resultater denne sesongen:
Sammenlagtseier Tour of Norway, 19. plass i Milano-Sanremo, 22. plass i Flandern rundt, 64. plass i Paris-Roubaix, 7. plass tempo Tirreno-Adriatico, 8. plass tempo Volta ao Algarve.

Vegard Stake Laengen:

Kaggestads vurdering:
6. plassen sammenlagt i Tour of California er det beste en norsk rytter har gjort i etapperitt de siste årene. Stake Laengen er helt klart høyaktuell for å kjøre Tour de France. Jeg tror han kan få en ganske fri rolle i Touren. Jeg gir Stake Laengen en klar femmer.

Viktigste resultater denne sesongen:
6. plass sammenlagt Tour of California, 16. plass Strade Bianche. Har syklet Tour Down Under, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo og E3 Harelbeke.

Sven Erik Bystrøm:

Kaggestads vurdering:
Bystrøms form vet vi ikke så mye om. Han har vært skadet og har vært på høydetrening. Jeg håper han får mye ut av det. Med tanke på at han har fått oppkjøringen ødelagt av skade gir jeg ham en treer. Vi får håpe at han gjennom jobben han har gjort i vinter kan gjøre en solid hjelperytter-jobb i Tour de France. Siden Zakarin satser på Giroen blir Kristoff sentral i sommer. Jeg tror han kan påvirke hvem som kommer med.

Viktigste resultater denne sesongen:
13. plass Cadel Evans Great Ocean Road Race. Har syklet Tour Down Under, Paris-Nice, Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milano-Sanremo og E3 Harelbeke.

Alexander Kristoff:

Kaggestads vurdering:
Det har vært litt opp og ned med Kristoff denne sesongen. Han er ikke så stabil i toppen som han har vært de siste sesongene. Jeg gir ham en firer. Det var imponerende det han gjorde i Frankfurt. Da slo han en sterk mann som Degenkolb. Når opptrekket funker og de klarer å plassere Kristoff bra, pleier han å gjøre det godt. Det må fungere i Tour de France også.

Viktigste resultater denne sesongen:
1. plass Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, 5. plass Flandern rundt, 4. plass Milano-Sanremo, 1. plass Driedaagse De Panne-Koksijde (2. etappe), 3. plass sammenlagt Driedaagse De Panne-Koksijde, 1. plass Etoile de Bessèges (2. etappe), 1. plass Tour of Oman (1., 4. og 6. etappe), 2. plass Paris-Nice (3. etappe), 3. plass Paris-Nice (1. etappe).

Sondre Holst Enger:

Kaggestads vurdering:
Holst Enger er langt unna formen. Han får en toer. Han har ikke vist noe i år. En ener hadde vært litt fælt. Da er du nesten på støttehjul. Ag2r er ganske kyniske når de setter opp lagene sine. De kjører for Romain Bardet. Holst Enger har en jobb å gjøre i rittene som kommer. Per dags dato er han ikke på Tour-laget til det franske laget, i hvert fall ikke i mitt hode.

Viktigste resultater denne sesongen:
12. plass Circuit de la Sarthe - Pays de la Loire (2. etappe)