TAR GREP: Tidligere denne måneden varslet Facebook-sjef Mark Zuckerberg at han ansetter 3000 nye moderatorer for å få bukt med de store problemene. 
TAR GREP: Tidligere denne måneden varslet Facebook-sjef Mark Zuckerberg at han ansetter 3000 nye moderatorer for å få bukt med de store problemene.  Foto: Robert Galbraith

Storavis avslører Facebooks hemmelige retningslinjer

Facebooks hemmelige retningslinjer skal ha blitt lekket. Og The Guardian hevder å sitte på dokumentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

The Guardian har avslørt det som skal være Facebooks hemmelige regler for hva som er lov å publisere på siden.

De siste månedene har Facebook fått sterk kritikk for sin direktesendings-funksjon, hvor det har blitt sendt både drap og voldtekter.

Frem til nå har det ikke vært kjent hvilke retningslinjer for hva slags innhold som skal fjernes og hva som får bli værende.

Storavisa mener nå at de kan vise frem de interne retningslinjene som Facebooks moderatorer nå må følge.

– The Guardian har stått bak de største digitale og sosiale avsløringene de siste årene. Når de skriver, er vi pokker nødt til å lese og lytte, sier teknologiekspert Magnus Brøyn til TV 2.

TAR GREP: Facebook-sjef Mark Zuckerberg taler under Facebooks årlige F8 Developer Conference i San Jose, California 18. april i år.
TAR GREP: Facebook-sjef Mark Zuckerberg taler under Facebooks årlige F8 Developer Conference i San Jose, California 18. april i år. Foto: Scanpix

Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster sier følgende til TV 2:

– Vi oppdaterer fortløpende våre retningslinjer. Det aktuelle dokumentet ligner på det vi bruker, men er ikke helt likt, sier han.

Stort samfunnsansvar

Avisa skriver at de har sett på mer enn hundre interne opplæringspapirer, regneark og diagrammer.

Dette har gitt dem det avisa kaller «en enestående innsikt i blåtrykket Facebook har brukt for å moderere temaer som vold, hatmeninger, terrorisme, pornografi, rasisme og selvskading».

– Dette er viktig. Veldig viktig. Det er en viktig avsløring, og det er viktig at Facebook skjønner hvilket samfunnsansvar de faktisk har, sier Brøyn.

TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn stiller seg positiv til at Facebook tar samfunnsansvar. Foto: TV 2 
TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn stiller seg positiv til at Facebook tar samfunnsansvar. Foto: TV 2 

Avisa trekker frem disse retningslinjene:

* Direktesendte forsøk på selvskading er ok. Årsaken er at «Facebook ikke vil sensurere eller straffe personer i nød».

* Bilder av vold og mobbing mot barn trenger ikke nødvendigvis å bli slettet, med mindre de inneholder et sadistisk eller «feirende» element.

* Utspill som for eksempel «noen må skyte Trump», skal slettes. Årsaken er at Donald Trump som statsleder er i det Facebook kaller «en beskyttet kategori».

* Det kan være tillatt å skrive «for å knekke nakken på en bitch, må du passe på å legge alt trykket midt på strupen hennes,» eller «fuck off and die». De to eksemplene regnes ikke som konkrete trusler.

* Videoer av abort er lov – så lenge klippet ikke viser nakenhet.

* Uttalelser som «liten jente trenger å holde munn før pappa knuser fjeset hennes,» og «jeg håper at noen dreper deg». Truslene blir ansett som enten generelle eller ikke troverdige.

* Videoer av voldelige dødsfall trenger ikke nødvendigvis å slettes selv om de er blitt rapportert. Årsaken er at dette kan bidra til økt oppmerksomhet rundt psykisk sykdom.

* Bilder av dyremishandling kan deles. Kun det Facebook kaller «ekstremt opprørende» bilder skal fjernes. Videoer av dyremishandling er ikke lov.

* «Håndlaget» kunst som viser nakne personer eller seksuell aktivitet er tillatt. Digital kunst som viser seksuell aktivitet, er derimot ikke tillatt.

* Alle som har mer enn 100.000 følgere blir betraktet som en offentlig person. Dette fratar personen samme beskyttelsen som gis til private personer.

Komplekst univers

– Det er få som har visst om hva som er lov og ikke lov til å legge ut på Facebook, og det er på tide at det blir tydeliggjort. Retningslinjene som nå er avslørt, viser den store graden av kompleksitet både Facebook-brukerne og Facebook-moderatorene må forholde seg til, sier Brøyn til TV 2.

Han sier at han ikke tror at Mark Zuckerberg visste hva han gjorde da han lanserte direktesendingsfunksjonen.

– Jeg tror ikke at det var gjennomtenkt. Her hadde nok Facebook sovna på post. De forutså nok ikke hva som ville skje og hva som ville bli lagt ut. Derfor er det nå svært positivt at de tar grep og viser at de tar samfunnsansvaret sitt alvorlig.

3000 nye moderatorer

Tidligere i mai varslet Facebook at de skal ansette 3000 nye moderatorer for å få bukt med kriminelle handlinger i direktesendte videoer.

«De siste ukene har vi sett personer som skader seg selv og andre på Facebook - enten direktesendt eller gjennom videoer som blir lagt ut i ettertid. Det er hjerteskjærende, og jeg har tenkt på hvordan vi kan gjøre vårt samfunn bedre,» skrev Zuckerberg på Facebook-siden sin.

40 så voldtekt – ingen grep inn

I april filmet en mann i 20-årene seg selv mens han drepte den elleve måneder gamle datteren sin. Deretter tok han sitt eget liv.

Samme måned ble også drapet på en Cleveland-mann på 74 år sendt direkte på Facebook.

I mars så 40 Facebook-brukere på en direktesendt voldtekt, og ingen grep inn.

Uka i forveien ble tre personer i Sverige tiltalt etter at de voldtok en svensk kvinne under en direktesending på Facebook. De tiltalte er 18, 21 og 24 år gamle.

I januar ble to unge menn og to unge kvinner siktet for å ha kidnappet og torturert en tenåring og for å ha sendt volden direkte på Facebook.

– Det er interessant at det nå er lov å vise barnemishandling, voldtekt og drap – så lenge ingen står der og «heier» og det har en allmennpreventiv effekt, sier teknologiekspert Brøyn.

– Trygghet er viktigst

I en mail til TV 2, skriver direktør for Facebooks globale policy, Monika Bickert, dette:

«Å sørge for at brukerne på Facebok er trygge, er det viktigste vi gjør. Vi jobber hardt for å bevare Facebook så trygt som mulig, samtidig som vi legger til rette for ytringsfriheten».

Hun viser til de 3000 nyansettelsene, og skriver at Facebook også skal lage bedre rapporteringsverktøy for brukere og moderatorer.

« Vi skal gjøre det lettere å rapportere problemer til oss, og raskere for våre moderatorer å avgjøre hvilke publiseringer som overtrer våre standarder, samt gjøre det lettere for dem å kontakte myndighetene hvis noen trenger hjelp».