Kong Henrik stengte buret – Sverige vant VM

Sverige vant hockey-VM på straffeslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Canada-Sverige 1-1, 0-2 på straffeslag.

Henrik Lundqvist stengte buret i straffeslagkonkurransen og sørget for at Sverige vant ishockey-VM.

Lundqvist stod en praktkamp i ordinær tid i tillegg til å stoppe alle fire forsøkene fra kanadierne da det kom til straffeslag.

Da Mitchell Marner bommet på Canadas fjerde forsøk kunne svenskene slippe jubelen løs. Det etter at Nicklas Bäckström og Oliver Ekman Larsson hadde satt sine forsøk.

– Lundqvist ble tungen på vektskålen, sier ex-landslagssjef Roy Johansen i Max-studio.

Mats Zuccarellos lagkamerat i New York Rangers kom til VM etter at «Blueshirts» røk ut av Stanley Cup-sluttspillet.

Det var en viktig faktor for «Tre Kronor». Lundqvist ble også kåret til finalens beste spiller.

VM-gullet var svenskenes første siden 2013.

– Dette kjennes helt utrolig, sa en lykkelig Rikard Grönborg, Sveriges trener, i et intervju etter kampslutt.

Jevnt

Etter en jevn førsteperiode i tyske Köln, der William Nylander fikk den største sjansen for Sverige og Matt Duchene for Canada, sto det 0-0. I midtperioden var det svenskene som kunne juble for matchens første scoring.

Victor Hedman fikk pucken ved blålinjen etter klabb og babb, og Tampa Bay Lightning-backen lempet den mot mål. Pucken passerte flere spillere og snek seg inn mellom beina på Calvin Pickard i Canada-buret, til svenskenes store glede.

Da været Sverige håp om gull.

Utlignet i overtall

Jubelen stilnet imidlertid kort tid ut i 3. periode. I overtallsspill fikk Canadas Ryan O'Reilly sjansen, og fra kloss hold kjempet han pucken forbi Sverige- og Rangers-keeper Henrik Lundqvist.

På tampen av perioden måtte Sverige igjen spille i undertall etter en unødvendig utvisning, men tross canadisk press holdt svenskene unna til forlengning.

Canadas Matt Duchene fikk en stor mulighet fra skrått hold kort tid ut i forlengelsen, men Sverige fikk avverget med nød og neppe. Ingen klarte å få pucken i nettet, og dermed var det klart for straffeslagskonkurranse. Der var Sverige altså sterkest.

(NTB/TV 2)