Nordmennenes PL-sesong:

Derfor har King tatt steget opp på stjernehimmelen

Fra «utrolig utvikling» til «skuffende». Slik vurderer TV 2s eksperter de norske Premier League-spillernes sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2016/17-versjonen av Premier League er over, og denne sesongen har vi sett fem nordmenn på banen for Premier League-klubber.

Det har definitivt ikke bare vært solskinnshistorier. For tre av fem endte det med nedrykk, for den fjerde kom det mye sterk kritikk, mens den siste har vært en av Premier Leagues store sensasjoner.

I oppsummeringssendingen etter Premier League-sendingen tok studio for seg nordmennene og deres prestasjoner denne sesongen.

Joshua King, Bournemouth:

31 (+5) kamper, 16 mål, 2 assist

Bournemouth endte på niendeplass, og King var bare to mål bak Ole Gunnar Solskjærs scoringsrekord. Grunnen er knallhard og målrettet jobbing.

– Han har hatt en utrolig utvikling. Først og fremst enormt gledelig for oss som er glad i Premier League og nordmenn som gjør det godt der og for landslaget. Her ser vi en spiller som har modnet. Han har tatt tak i det som han sleit med tidligere: Han var for mye skadet. Han brukte for mye krefter utenfor boksen. Nå har han fått utviklet det viktigste for en spiss, nemlig killerinstinktet. Å få brukt kreftene sine foran mål. Hatten av for det Joshua King har gjort denne sesongen, sier Brede Hangeland.

– Han er en av de mestscorende i Premier League, og det for en middelhavsfarer. Det må vi ikke glemme. Jeg tror han har tatt noen grep selv med tanke på seriøsitet, ha fokus på det viktige og å oppholde seg innenfor 16-meteren. Jeg tror han og Eddie Howe har vært en veldig god mix. Det er meget imponerende det han har fått til. Nå får vi se om han evner å følge opp dette. Potensialet er der. Talentet er der. Utrolig gøy at han slår ut i full blomst, så får vi håpe det varer, sier Petter Myhre.

– Lagerbäck må bygge landslaget rundt King. Hvis man får det til å fungere kan han bli et enmannsangrep, som John Carew var. Det var en fornøyelse å være midtstopper med en slik spiss. Han er et meget attraktivt salgsobjekt også. Spennende å se hva som skjer i sommer, istemmer Hangeland.

Håvard Nordtveit, West Ham:

11 (+5) kamper, 0 mål, 1 assist

West Ham ble nummer elleve på Premier League-tabellen.

– Han har hatt en skuffende sesong, basert på at han kom på en stor kontrakt med store forventninger om at han skulle ta en sentral midtbaneplass og være en sentral mann for West Ham. Det er han ikke blitt. Han er blitt mer en potet som blir husket mer for feilene enn de gode prestasjonene. Det er synd, han kan så mye, mye mer. Han har til gode å slå gjennom. Vi håper det skjer neste år, sier Brede Hangeland.

Markus Henriksen, Hull:

6 (+9) kamper, 0 mål, 0 assist

Henriksen kom til klubben på lån i overgangsvinduets siste dag i fjor sommer, og ble signert permanent i januar. Hull rykket ned etter 18. plass.

– Skader har ødelagt mye av sesongen hans. Når du kommer ny til en klubb, ny til en liga, så er det vanskelig, spesielt når du får skader i tillegg. Å spille seg inn i en klubb som byttet manager, har slitt i nedrykksstriden, så er det vanskelig å sette sitt preg på det. Det har heller ikke Henriksen klart, sier Petter Myhre.

Omar Elabdellaoui, Hull:

7 (+1) kamper, 0 mål, 0 assist

Kom til klubben i januar på lån fra Olympiakos.

– Han viste, synes jeg, at han hadde nivået inne. Litt skuffet både på Omars vegne og for oss nordmenn at han røk ut av laget, men jeg forventer at han kan bli en mann som spiller fast i Premier League. Det ble en vanskelig historie for Elabdellaoui i likhet med resten av Hull, sier Brede Hangeland.

Adama Diomande, Hull:

13 (+9) kamper, 2 mål, 0 assist

Scoret det første målet i Premier League denne sesongen med et brassespark. Siden visnet det mye hen, og har slitt mer med spilletiden under ny manager.

– Det er meget synd, både for Diomande selv og landslaget. Den starten i Premier League var helt strålende. Han virket uredd og klar for dette nivået her. Litt overraskende og synd at det flatet ut etterhvert, men han har vist at han har nivået inne, sier Petter Myhre.