Hastemøte i FN etter Nord-Koreas siste rakettoppskyting

FNs sikkerhetsråd samles tirsdag til hastemøte for å diskutere hvilke følger Nord-Koreas siste rakettprøveskyting skal få for landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea prøveskjøt søndag en mellomdistanserakett som tilbakela rundt 500 kilometer før den landet i Japanhavet, ifølge forsvarsledelsen i Sør-Korea.

Krever stans i oppskytingene

Prøveskytingen var den siste i en lang rekke tilsvarende tester, som er et brudd på tidligere FN-resolusjoner.

FNs sikkerhetsråd krever full stans i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet og utviklingen av langtrekkende raketter.

16. mai varslet Sikkerhetsrådet nye sanksjoner, og det er trolig dette som skal diskuteres når rådet samles tirsdag.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer sørkoreanske militærkilder på at det kan dreie seg om en ballistisk rakett, men dette er ikke bekreftet.

– Nord-Korea har skutt opp et uidentifisert prosjektil fra Pukchang i provinsen Sør-Pyongan søndag ettermiddag, heter det i uttalelsen fra forsvarets overkommando i Sør-Korea.

Ønsker å nå USA med raketter

Oppskytingen søndag fant sted seks dager etter at Nord-Korea skjøt opp raketten Hwasong-12, som fløy lenger enn noen rakett landet har skutt opp tidligere, og eksperter mener Nord-Korea kan ha tatt et stort steg i utviklingen av interkontinentale raketter som kan nå USA.

Nord Koreas viseambassadør til FN uttalte lørdag at USA må endre sin politikk for å sikre framtidig fred på Koreahalvøya.

Per i dag finnes en våpenhvileavtalen for Koreahalvøya som ble undertegnet i 1953. Selv om kamphandlingene stanset etter dette, er Nord- og Sør-Korea teknisk sett fortsatt i krig. Nord-Korea har flere ganger truet med at de vil trekke seg fra avtalen.

(NTB/TV 2)