Statsminister Erna Solberg lanserte et nasjonalt oljevern- og miljøsenter i Lofoten søndag. Hun understreker at Høyre går til valg på å konsekvensutrede oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode. Kjell-Børge Freiberg, statssekretær (Frp) i Olje-og energidepartementet og ordfører i Hadsel kommune, Siv-Dagny Aasvik (Ap) følger med.  
Statsminister Erna Solberg lanserte et nasjonalt oljevern- og miljøsenter i Lofoten søndag. Hun understreker at Høyre går til valg på å konsekvensutrede oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode. Kjell-Børge Freiberg, statssekretær (Frp) i Olje-og energidepartementet og ordfører i Hadsel kommune, Siv-Dagny Aasvik (Ap) følger med.   Foto: Elin Sørsdahl/TV2 

Erna freder ikke olje-Lofoten

Lofoten (TV 2): Høyre går til valg på å utrede oljeboring utenfor Nord-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Motstanden mot oljeboring utenfor Lofoten har ført til opprettelsen av et nasjonalt oljevern-og miljøsenter i turistperlen.

Da statsminister Erna Solberg presenterte planene i dag understreket hun at Høyre går til valg på å utrede oljeboring utenfor Nord-Norge.

I Fiskebølvika ligger bedriften NorLense, som produserer lenser til bruk mot oljesøl. Det er grått vær i Svolvær denne søndagen, men det dårlige været kan ikke skjule den mektige naturen som ikke minst mange turister setter pris på.

– Denne lensen er tre hundre meter lang. Det fantastiske med denne er at det er automatisk luftfylling så det trengs bare en mann til å sette den ut. Og det tar bare fire minutter, sier Hugo Svendsen, NorLense

Frykter mer plast enn fisk

Disse lensene er ment for oljesøl, men kan også brukes for å løse et annet miljøproblem. Forskere frykter at i 2050 er det mer plast enn fisk i havet:

– Plastsøppel som flyter på overflaten er ikke så veldig ulikt olje, så vi har startet et prosjekt som skal konvertere oljevernutstyr til også å fange opp marint avfall eller plastsøppel.

Statsministeren var på besøk for å lansere et nasjonalt oljevern-og miljøsenter, som også skal finne løsninger for plast i havet.

– Vi ser nå konturene av noe som jeg tror kan bli ganske stort. Som faktisk kan sette sitt preg, ikke bare i Norge, men også i verden, for å være praktisk orientert, men også kompetanseorientert for hvordan vi kan løse utfordringene, sier Solberg om planene til senteret.

Vil utrede

Senteret er et resultat av striden om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. For å få til en regjering støttet av KrF og Venstre måtte Solberg gi opp å konsekvensutrede oljeboring i denne stortingsperioden. I Sundvollen-erklæringen, som er den politiske plattformen til regjeringen, kom det inn et punkt om at det skulle opprettes et oljevernsenter.

Oljeboring utenfor Nord-Norge er omstridt, men statsministeren etterlater ingen tvil om hva partiet Høyre mener om dette.

– Er du villig til å forhandle bort en konsekvensutredning ved eventuelle forhandlinger hvis du vinner valget?

– Høyre kommer til å være for en konsekvensutredning. Vi mener det er feil å si at en konsekvensutredning betyr å åpne for oljeboring. Det gir et grunnlag for å si hvor vi bør drive ut olje og hvor vi ikke kan gjøre det.

– Det er vårt standpunkt som vi går inn i alle forhandlinger med. Men så er det slik at når vi forhandler så må vi gå gjennom hva som blir summen av resultater på det vi gir opp, sier hun.