Boasson Hagen vant Tour of Norway etter uvanlig hjelp fra konkurrentene

Da Edvald Boasson Hagen veltet, bestemte konkurrentene seg for å vente på nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble dramatisk på den 154 kilometer lange avslutningsetappen av Tour of Norway mellom Moss og Oslo.

Med 12,8 kilometer igjen til mål deiset Edvald Boasson Hagen i bakken i en sving, og man trodde seierssjansene var ute for nordmannen.

En håndsrekning fra konkurrentene som ventet på ham gjorde at han likevel kunne være med å sykle om seieren.

I spurten var Edvald Boasson Hagen ikke interessert i å gjengjelde tjenesten og vant enkelt. Det betyr også at han vant rittet sammenlagt.

– Villdyret våknet etter at han var i asfalten, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Boasson Hagen vant etappen foran Simon Gerrans og Tosh van der Sande. Med det klatret Gerrans også forbi Pieter Weening som ledet før den siste etappen.

– Det ble litt mer dramatisk enn det hadde trengt å være, sier Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

– Heldigvis kom jeg fort opp igjen og fikk god hjelp av laget.

Se Edvalds velt:

Trodde håpet var ute

Men noen blomster må sendes til Orica-Scott og nettopp Simon Gerrans. For kjedet falt av i velten og Boasson Hagen måtte vente på å få en ny sykkel fra Dimension Data-laget.

– Jeg ble litt overivrig i svingen, og så sklei fronthjulet ut, sier Boasson Hagen.

Men rudsbygdingen fikk en håndsrekning fra konkurrentene. Rutinerte Gerrans instruerte resten av feltet til å vente på den lokale forhåndsfavoritten som dermed kunne sykle seg opp igjen i feltet.

– Det var veldig bra. Jeg er takknemlig for det. Jeg hadde ikke forventet at de skulle stoppe, så det var jeg veldig fornøyd med. Jeg hadde heller ikke blitt hissig om de hadde kjørt, for det er en konkurranse, sier en fornøyd vinner.

– Viktigere å gjøre det rette

Etter løpet forklarte Gerrans avgjørelsen om å vente på Boasson Hagen.

– Jeg syns det var en farlig løype. Avslutningen var veldig farlig, med skarpe svinger og raske utforkjøringer. Edvald tok nok litt for mye risiko, men han er der oppe i sammenlagtkonkurransen, og ønsker man seg et rettferdig løp, så vil man ha alle der oppe til avslutningen. Jeg følte det var det rette å gjøre, sier australieren til TV 2.

– Var alle enig?

– Jeg tror ikke alle var enig, men når vi kjørte litt saktere i en liten stund så fikk han i alle fall muligheten til å komme seg opp igjen.

Gerrans ble til slutt nummer to på etappen, og nummer to sammenlagt. Med all sannsynlighet hadde han vunnet om han og feltet ikke hadde ventet på nordmannen.

– Til slutt slo han jo meg i spurten og sammenlagt, men jeg mener det er viktigere ting enn å vinne sammenlagt. Som å gjøre det rette mot kollegene dine, sier australieren med en fortid i Team Ringerike.

– Veldig uvanlig

Sykkelekspertisen var likevel overrasket over at de ventet.

– Det er veldig uvanlig, men det viser hvilken posisjon han har i det feltet og hvor populær han er blant sine konkurrenter som en stor sykkelrytter, sier landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2.

– Vi ser det ikke ofte. Vi så det vel i Tour de France med Lance Armstrong en gang, ellers er det veldig sjelden. Feltet legger merke til hvor vi er, og hvor stor han er i Idretts-Norge.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener Boasson Hagen var heldig.

– Det er rytteren som ikke klarer svingen. I utfor ville man jo ikke fått en ny sjanse om man kjørte ut i en sving. Så det er på grensen, sier Kaggestad.

Flaks og uflaks

Nordmannen lå tre sekunder bak sammenlagtleder Pieter Weening før etappen. Til slutt ble Weening nummer tre, uten at det var noen sure miner.

– Det var en sinnssyk avslutning, men en verdig vinner, sier Weening til TV 2.

– Det ville ikke vært greit om det samme skjedde deg og de angrep, så man stopper. Det var fair play.

Et brudd tok seg av bonussekundene på de innlagte sprintene underveis, og derfor var det kun i mål at Edvald Boasson Hagen kunne sikre seg sammenlagtseieren.

Men Edvalds vinner- og bonussekundsjanser økte kraftig da Dylan Groenewegen, som har vunnet to etapper i Tour of Norway tidligere, veltet på den nest siste runden.

Med det var den største konkurrenten til Boasson Hagen i en spurt ute av dansen.

– Den enes død, en annens brød, sa TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad lakonisk.