Celtic knuste alle rekorder - gikk ubeseiret som første lag på 118 år

Norsk-amerikanske Bjørn Maars Johnsen klarte ikke å stoppe Brendan Rodgers' historiske lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av 1-0-scoringen som sendte Celtic på vei mot rekord i vinduet øverst! 2-0-målet nede i saken.

Celtic-Hearts 2-0

Celtics mesterlag har for lengst kunnet feire ligatittelen i Skottland, ettersom de allerede rekordtidlig den 2. april sikret sitt 48. seriemesterskap.

De siste ukene av sesongen har kun handlet om å sette nye rekorder, og i søndagens sesongavslutning hjemme mot Hearts ble ytterligere noen bokført for Brendan Rodgers' mannskap.

2-0-seieren over Hearts betød nemlig at mesterne gikk ubeseiret gjennom samtlige kamper av seriesesongen, som første lag i skotsk fotball siden erkerivalene Rangers gjorde det samme i 1899.

Det er 118 år siden, og den gang spilte de kun 18 kamper. Rangers tapte også cupfinalen det året.

I søndagens kamp mot Hearts kom scoringene fra Leigh Griffiths og Stuart Armstrong.

– De uslåeliges år vokser sterkere, kommenerte kampens skotske kommentator da Griffiths stanget inn 1-0 etter rundt 50 minutter.

Kvarteret før slutt doblet Stuart Armstrong med sitt 16. mål for sesongen. Hos motstanderen var norsk-amerikanske Bjørn Maars Johnsen blant de bedre, spesielt i 1. omgangen som ebbet ut med 0-0. Spissen, som scoret fem mål i ligaen denne sesongen, hadde også en heading i stolpen fem minutter før slutt.

Hearts har vært med på fire merkedager i sesongen
Hearts har for øvrig vært med på de kanskje fire største merkedagene i Celtics sesong, noe som i seg selv er svært spesielt all den tid lagene møter hverandre kun nettopp fire ganger i løpet av den skotske ligasesongen.

Først var Kniksens gamle klubb motstandere da «Invincibles»-sesongen startet med 2-1-triumf til Celtic i august, før de deretter måtte gi tapt med 0-4 i januar da mesterne satte ny klubbrekord med 27 strake triumfer i hjemlige kamper.

Deretter var Hearts igjen motstander under 5-0-kampen som sikret ligatittelen i rekordtidlige april, før de altså igjen stod på motsatt banehalvdel da sesongen ble avsluttet søndag.

Flere rekorder ble slått søndag. Her er de viktigste:

 • Første lag til å gå ubeseiret gjennom en 38-kampers sesong i skotsk fotballs historie.
 • Allerede før kampen hadde de tangert sin egen rekord på 103 poeng i en og samme sesong, satt under Martin O'Neills lederskap i 2001/02, men etter søndagens seier endte det denne gang på 106 poeng.
 • Rekorden for antall scorede mål i en og samme ligasesong var før denne på 105, satt av Celtic-laget som vant ligaen med 17 poengs margin til Rangers under O'Neills ledelse i 2003/04-sesongen. Griffiths og Armstrongs scoringer sørget for at Celtic avsluttet denne sesongen med 106 scoringer totalt. Den gang ble for øvrig Henrik Larsson toppscorer med 30 seriemål. Denne sesongen heter toppscoreren i skotsk fotball Liam Boyce og spiller for Ross County.
 • Rekorden for antall seire i en og samme sesong er også dette Celtic-lagets egen etter søndagens triumf. Før kampstart stod de likt med 2001/02-laget, mens de nå er alene på topp med hele 34 seire på 38 kamper.
 • Rekordstor margin til lag nummer to på tabellen. Celtic endte på 106 poeng og toer Aberdeen på 76. 30 poeng er ett mer enn den foregående skotske rekorden på 29 poeng, fra Celtics egen 2013/14-sesong som de vant i overlegen stil foran Motherwell.

Største seiersmarginer i europeisk fotball:

 • 31 poeng: PSG, Frankrike, 2015/16
 • 30 poeng: Celtic, Skottland, 2016/17
 • 29 poeng: Celtic, Skottland, 2013/14
 • 28 poeng: Olympiakos, Hellas, 2015/16 og Dinamo Zagreb, Kroatia, 2007/08
 • 27 poeng: Skonto Riga, Latvia, 1997
 • 26 poeng: FC København, Danmark, 2011 og Barry Town, Wales, 1998

En rekord klarte de dog ikke å ta tilbake, nemlig den som handler om største seiersmargin ned til lag nummer to på tabellen i europeisk sammenheng. De 30 poengene ned til toer Aberdeen er ett mindre enn det PSG triumferte med i fransk Ligue 1 forrige sesong. Men ettersom Aberdeen selv gjorde jobben og vant stort borte mot Partick, ble det altså ingen ny europarekord for de grønne og hvite.

Kilde: Daily Record live, Daily Record

Kan bli trippelmester
Allerede i sin første sesong som manager i gigantklubben har dermed tidligere Swansea- og Liverpool-manager Brendan Rodgers sikret seg en evig plass i fansens hjerter.

Ligacuptittelen er også allerede bokført, og dersom det blir suksess i finalen i cupen mot Aberdeen neste lørdag, blir det trippelsuksess for de grønne og hvite. Det har kun skjedd tre ganger tidligere i klubbens historie, nemlig i 1967, 1969 og 2001. Glasgow-rival Rangers har til sammenligning foretatt samme prestasjon sju ganger, senest i 2003.